Актуально зараз

-Реклама-spot_img
-Реклама-spot_img
spot_img

Навчання для фінансистів ОТГ Івано-Франківської області «Збільшення власних ресурсів місцевих бюджетів – критерій фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад» провели в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Фінанси, це ключова ланка в управлінні ОТГ, адже саме з них починаються плани, які озвучує голова громади, і зміни, яких очікують мешканці. Тому хочу побажати вам доброї командної роботи, збалансованих бюджетів, щоб у вас сходились баланси і очікування громади мали міцне фінансове підґрунтя», – сказав відкриваючи семінар директор ІФ ЦРМС Руслан Панасюк.
Робота з бюджетом ОТГ є дуже важливою, адже якісний бюджет повинен забезпечити всі потреби мешканців громади. До загального фонду бюджетів прикарпатських громад за січень-травень 2018 року надійшло 125,3 мільйони гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст склав 29,2% або 28,3 мільйони гривень.
«Ми і надалі продовжуємо практику навчань для фінансистів ОТГ. Потрібно залучати усі можливі ресурси, адже громади є спроможними і мають дбати про вкладення коштів у розвиток сільських територій. А щоб мати кошти на розвиток, потрібно вишукувати і залучати резерви, зменшивши рівень залежності від між бюджетних трансфертів», – наголосила заступник директора департаменту фінансів Івано-Франківської облдержадміністрації Ганна Качур.

Фінансовий моніторинг об’єднаних територіальних громад області за результатами 2017 року та 5 місяців 2018 року презентувала радник з місцевих фінансів Івано-Франківського ЦРМС Оксана Швець, акцентувавши увагу присутніх на проблемних питаннях нарощення власних ресурсів.
«Як показує практика нарощувати власні надходження до бюджету вдається не всім громадам, тому наше завдання за допомогою аналізу бюджетів ОТГ та порад фахівців підказати можливі шляхи пошуку додаткових надходжень, налагодити співпрацю з органами ДФС та казначейства», – наголосила Оксана Швець.
Своє бачення шляхів розв’язання цієї проблеми озвучила заступник начальника Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Наталія Зірката. За її словами, вирішити проблеми нарощення власних надходжень можна досягнути шляхом прийняття правильних рішень, зменшення необґрунтованих пільг та проведення інвентаризації земель, нерухомого майна, які є базою оподаткування.

Також в рамках семінару головний спеціаліст відділу прикладного програмного забезпечення та програмно-технічних комплексів ГУ ДКСУ в Івано-Франківській області Сергій Ельберг розповів про впровадження системи дистанційного обслуговування, як дієвого механізму оперативного управління бюджетним процесом.
У підсумку семінару, було напрацьовано ряд рекомендацій для об’єднаних громад з пошуку додаткових джерел надходжень до бюджету. Серед головних порад експертів були наступні: створити спільні групи з органами ДФС для опрацювання збільшення податкових надходжень; оновлення наявних реєстрів платників податків і визначення розміру заборгованості; з метою збільшення надходження від ПДФО проводити аналіз сплати цього податку за місцем розташування структурних підрозділів підприємств; здійснювати моніторинг СПД, що фактично займаються реалізацією підакцизних товарів та проводити звірку з органами ДФС щодо декларування ними зобов’язань зі сплати акцизу; провести моніторинг СПД, які ведуть діяльність на території громади, але не зареєстровані в органах ДФС; переглянути договори оренди на використання земельних та водних ресурсів, користування цілісними майновими комплексами з метою визначення реальної вартості оренди; затвердити ставки оренди в залежності від функціонального призначення рішенням ради ОТГ.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.
-Реклама-
купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні