Актуально зараз

-Реклама-spot_img

На що витратив державні 114 мільйонів «Народний фронт». Звіт за 2017 рік

-Реклама-spot_img
spot_img

У партії, яка виграла вибори у 2014 році, у 2017-му залишився єдиний спонсор – фізособа. Пише Главком.
Очільник «Народного фронту» Арсеній Яценюк
Партія Арсенія Яценюка та Арсена Авакова «Народний фронт» оприлюднила фінансовий звіт за 2017 рік. Ця політична сила вперше у Верховній Раді. На дострокових виборах 2014 року вона була першою за результатами голосування за партії. І за законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», що набув чинності 1 липня 2016 року, партія отримує державне фінансування. Минулого року воно склало 113,8 млн грн.
На що витратив державні 114 мільйонів «Народний фронт». Звіт за 2017 рік
Грошові кошти на рахунок політсили окрім держави пожертвувала лише одна фізособа –  нардеп «Народного фронту» Олександр Присяжнюк. Він поклав до скарбниці партії майже 6 тис. грн.
На що витратив державні 114 мільйонів «Народний фронт». Звіт за 2017 рік
На запитання «Главкома» про те, чи означає такий куций список спонсорів, що у партії відсутня підтримка не лише виборців, а й членів цієї політсили, нардеп Олена Ледовських  відповіла: «Я не думаю, що це взагалі щось означає. Ми ж маємо можливість користуватися коштами державного фінансування».
Єдиний нардеп, який офіційно пожертвував гроші своїй партії, - Олександр Присяжнюк з дружиною Ольгою Джарти

Єдиний нардеп, який офіційно пожертвував гроші своїй партії, – Олександр Присяжнюк з дружиною Ольгою Джарти

Втім, Присяжнюк – єдиний спонсор політсили, який переказував гроші. «Народний фронт» отримує спонсорські внески у інший спосіб: «орендою нерухомого майна за вартістю нижче ринкової». І таких «пільгових» орендодавців чимало.

На що витратили

Згідно зі звітом, на здійснення статутної діяльності у минулому році «Народний фронт» витратив 116,6 млн грн.
З них, зокрема, сплачено:

- Advertisement -
  • на заробітну плату – 31,7 млн грн;
  • на оренду приміщень – 30,3 млн грн;
  • на пропагандистську діяльність – 23,6 млн грн;
  • на послуги зв’язку – 66,4 тис. грн;
  • на соціальну допомогу – 281,8 тис. грн;
  • на проведення з’їздів, партійних конференцій, загальних зборів – 653,3 тис. грн;
  • матеріальні витрати та оплата послуг (про них детальніше нижче) – 4 млн грн;
  • сплачені податки та збори 20,7 млн грн.

Реклама «Народного фронту»

На розміщення реклами на телебаченні партія витратила 18,9 млн грн. Так, діджитал компанія ТОВ «Глобал Медіа Груп» за розміщення рекламних матеріалів на ТБ отримала від «фронтовиків» 7,1 млн грн. «Глобал Медіа Груп» знаходиться за тією ж адресою, де орендує будівлю телеканал «1+1»: вул. Кирилівська, 23.
ТОВ «Медіапартнерство» – власний сейлз-хаус медіа-холдингу «Медіа Група Україна». Заснований у 2009 році. Забезпечує продаж прямої реклами на телеканалі «Україна». Цій компанії партія заплатила 7,7 млн грн.
Крім того, за розміщення реклами партії на каналах медіахолдингу Віктора Пінчука (СТБ, ICTV та «Новий») 4,06 млн отримало ТОВ «Старлайт Бренд Контент».
За створення рекламних відеороликів партія заплатила 700 тис. грн.
За розміщення реклами на радіо політсила заплатила у шість разів менше, ніж за трансляцію по ТБ: 3,7 млн грн. Зокрема, ТОВ «Компанія «Тавр», яка об’єднує багато fm-станцій: «Хіт фм», «Русское радио Украина», «Радіо Рокс», «Мелодія фм», «Релакс» та «Кісс фм», – отримала від «Народного фронту» 3,04 млн  грн. Львівській ТРК «Люкс» перепало майже 565 тис. грн. За послугу розміщення реклами на радіо «фронтовики» також заплатили 124 тис. грн ТОВ «Бізнес-Перспектива Компані»
На те, щоб рекламувати себе у друкованих ЗМІ партія витратила ще менше, ніж за радіо рекламу – трохи більше мільйона гривень: в основному це регіональні видання.

Партія дбає про…

У звіті «Народного фронту» вказані соціальні виплати партійним функціонерам: допомога у зв’язку із вагітністю та пологами (у середньому – 24 тис. грн) та допомога з тимчасової непрацездатності (до 3 тис.). Серед інших жінок, приміром, помічниця нардепа-фронтовика Олександра Горбунова Світлана Коропалова за рік отримала 35 тис. грн у зв’язку з народженням дитини. Жінок, яким партія допомогла у зв’язку із поповненням родини, всього 11.
Допомогу з тимчасової непрацездатності у розмірі 3,74 тис. грн отримав Анатолій Крючок, голова Сосницької районної партійної організації «Народний Фронт», депутат Сосницької районної ради (Чернігівщина). Сума дуже скромна, враховуючи, що у його родини 8 земельних ділянок, кілька квартир та десяток автівок і майже $100 тис. на рахунках. Виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю отримали загалом п’ятеро осіб.
Крім зарплат функціонери отримали також премії: 1000-2000 гривень.
Чималі кошти «Народний фронт» витратив на забезпечення «технічного комфорту». Так, доступ до бази «Ліга – Закон» коштував 95 тис. грн, консультації з питань інформатизації – майже 6 тис. грн. За ноутбуки, БФП (багатофункціоні пристрої, – «Главком») та програмне забезпечення політсила заплатила майже 4 млн грн: «Розетці.уа» 2,5 млн і ТОВ «Приватінвест» 1,4 млн. грн.
Крім того, «Народний фронт», очевидно, дуже піклується про свій імідж та стежить за тим, що пишуть про політсилу у медіа. За доступ до системи медіа-моніторингу YouScan партія заплатила понад 25 тис. грн.

Аудит

Разом зі звітом «Народний фронт» подав ще й висновки аудитора, який перевірив цей звіт. Всього ж за рік за послуги компанії ТОВ «Міжнародна аудиторська група» політсила заплатила 484,7 тис. грн.
Наталія Сокирчук, «Главком»
 

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.
-Реклама-
Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine
купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні