На Прикарпатті встановлено заборону на полювання благородного оленя

На Прикарпатті у вересні-жовтні в горах триває гон благородного оленя. У Карпатах можна почути рев, важкі зітхання, які переходять у рик. Так самець благородного оленя вишукує самку.

Результат пошуку зображень за запитом "олень благородний"

 

Благородний олень з давніх-давен мешкає в Карпатських горах. На території Національного парку “Верховинський” в осінній період встановлений природоохоронний режим та заборона на полювання диких тварин. На період гону оленя встановлюється цілодобове патрулювання території – охорона , профілактика серед місцевого населення, повідомляє прес-служба Національного природного парку «Верховинський».

На початку “ревучого періоду” одинокі самці займають ділянки, деколи – одні і ті ж по кілька років. Збуджені, вони б’ють рогами в молоді деревця, ламають гілки, здирають кору. Тварини часто катаються по землі, мало їдять і під час гону втрачають 30-40 кг ваги з своїх звичайних 160-300 кг, пояснює начальник відділу охорони НПП «Верховинський» Іван Боцвінко.

«Поступово до самців приєднуються самки. Їм подобається голос самців. Чим більший стає гарем, тим слабше стає чути рев самця. І самки, і самці визначають силу суперника по тону реву – в розквіті сил олень має низький і захриплий голос. Але коли суперники все ж зійшлись, – починається поєдинок. Він може бути і без нападу, а обмежитись лише демонстрацією сили, але може бути і з смертельним боєм – тріск зламаних рогів і смерть обох самців, пояснює фахівець. – В гаремі буває 2-3, іноді до 15 самок».

Олені народжують потомство наприкінці травня. Як правило, це – одне теля, рідше – двійко.

У період гону оленя на території НПП категорично заборонене полювання на диких тварин. На виявлення браконьєрів обіцяють влаштовувати рейди.



Якщо ви помітили помилку виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Додати новий коментар




Останні новини з категорії ЕкоЗлочини: