Актуально зараз

-Реклама-spot_img

2017 рік "Івано-Франківськгаз" завершив зі збитком у 87,2 млн. грн.

-Реклама-spot_img
spot_img

Виручка компанії «Івано-Франківськгаз» за 2017 рік, яка формуються за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році становила 480,7 млн. грн. Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат «Івано-Франківськгазу», видатки компанії перевищили виручку.

2017 рік «Івано-Франківськгаз» завершив зі збитком у 87,2 млн. грн.

Головною причиною фінансових втрат є невиправдано занижена тарифна виручка компанії за розподіл природного газу, яка не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг.
Наприклад, розрахунком діючого тарифу передбачено, що «Івано-Франківськгаз» закупатиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5866,5 грн./тис. куб. м. Але середня ціна природного газу в минулому році становила 7966,6 грн./тис. куб.
В діючому тарифі «Івано-Франківськгаз» на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 180,7 млн. грн., а фактична його вартість склала 200,1 млн. грн. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 41,6% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу у розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.
За 2017 рік зросли інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних матеріалів, необхідних для роботи служб «Івано-Франківськгазу» у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 9,6%.
Складна фінансова ситуація позначилась і на рівні оплати праці на підприємстві. За підсумками минулого року, середня заробітна плата працівників ПАТ «Івано-Франківськгаз» склала 5372 гривень, що на 30 % менше, ніж середня зарплата по промисловості і в десятки разів нижча за середню зарплату співробітника НАК «Нафтогаз України».
«Івано-Франківськгаз» неодноразово звертався до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. В 2017 році ПАТ «Івано-Франківськгаз» двічі проходило процедуру подання тарифів, однак вони не були затверджені.
В березні поточного року «Івано-Франківськгаз» з додержанням всіх процедур вчергове подав до НКРЕКП обґрунтування нового тарифу. Він розроблений згідно Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, яка діятиме до 31 березня 2019 року.
 
Джерело

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.

3 КОМЕНТАРІ

  1. Ну якщо вже ці під,,,,,си зі збитком спрацювали то більше нема про що говорити.

    • З прибутку потрібно сплачувати податки а так показав збитковість і не треба платити податок на прибуток.

Comments are closed.

-Реклама-
Квартири Івано-Франківськ
купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні