-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

800 тисяч для ОСББ: у Франківську створили Револьверний фонд

-Реклама-spot_img
spot_img

З міського бюджету виділять 800 тисяч гривень на ноу-хау у сфері житлової політики: у місті запрацює Револьверний фонд, який надаватиме ОСББ безвідсоткові позики на поворотній основі.

24 січня на засіданні Івано-Франківської міської ради проголосували за зміни до міського бюджету-2020. Відтак, 800 тисяч гривень виділять для формування та наповнення Револьверного фонду Асоціації ОСББ.

Франківські ОСББ зможуть отримати позики для фінансування проектів, спрямованих на проведення поточного, капітального, аварійного ремонтів багатоквартирних будинків та впровадження енергоефективних заходів, пишуть Версії.

“Револьверний фонд буде дієвим механізмом і дуже корисним інструментом для діяльності і покращення роботи ОСББ, адже тепер вони зможуть отримати безпроцентну поворотну допомогу для нагальних потреб”, – розповідає Віталій Тичківський, голова Асоціації “Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків “Івано-Франківськ”.

- РЕКЛАМА-
800 тисяч для ОСББ: у Франківську створили Револьверний фонд

Подібні практики вже є в Рівному, Миколаєві, Каховці.

“Вони працюють досить ефективно”, – відмічає очільник Асоціації.

Фінансування заходів та проектів здійснюється на умовах повернення суми фінансової допомоги рівними частинами щомісяця, сума якої затверджена в договорі між Асоціацією та ОСББ. Поворотна фінансова допомога видається терміном до одного року з можливістю дострокового повернення.

“Кошти виділені один раз, але їхній “життєвий” цикл практично безкінечний, без врахування інфляцій і знецінення коштів. Тобто одне ОСББ, взявши поворотну допомогу, протягом певного терміну її повертає, що дає можливість ці кошти отримувати іншому ОСББ. Зараз це досить актуально для ОСББ, які хочуть взяти участь у Фонді енергоефективності”, – відмічає Тичківський.

До слова, Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ. Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. В результаті їх реалізації співвласники таких будівель можуть не лише заощаджувати кошти на комунальних послугах, а й підвищити рівень комфорту і якості свого життя.

“Проведення комплексу робіт, згідно умов цього Фонду, передбачає значні затрати , в тому числі і з боку ОСББ. Якщо зважати, що загальний об’єм робім може складати від 1 до 10 мільйонів, то на плечі ОСББ лягає до 20%. Чого зазвичай бояться наші ОСББ – це вкладання коштів у виготовлення проектно-технічної документації і проведення енергоаудиту, як обов’язкової умови подачі заявки ОСББ для участі у Програмі Фонду. Без цього вони просто не зможуть укласти грантову угоду для відшкодування цих робіт і затрачених на них коштів, як і в подальшому проводити інші роботи по енергоефективності.Вартість енергоаудиту коливається в межах 10-25 тисяч, в залежності від величини будинку і розрахунку робіт, які необхідно впроваджувати в цьому будинку. Ця сума маєбути сплачена з рахунку ОСББ. І тільки після проведення цих робіт і подачі заявки на Фонд – до 80% може бути компенсовано. Тепер ОСББ, взявши позику в Револьверному фонді, не змушене збирати кошти з мешканців наперед або брати кредити в банку і сплачувати потім відсотки. В подальшому ці кошти, повернуті Фондом за енергоаудит, можуть бути залучені для проведення основного об’єму робіт.”, – відмічає Віталій Тичківський.

Складовою Револьверного фонду є резервний фонд, кошти з якого спрямовуватимуться на фінансування виконання аварійних робіт.

“В Револьверному фонді 20% буде резервуватися на аварійні ситуації, тобто коли стається стихійне лихо або аварії в будинку, що в свою чергу передбачає негайну ліквідацію наслідків та проведення відновлювальних робіт. ОСББ може звернутися і в міську раду за фінансовою допомогою, якщо не має потрібної суми на рахунку. Але ця процедура може затягнутися на декілька тижнів, а то й місяців. А при аваріях і відсутності електро- чи водопостачання мешканці просто не мають в запасі стільки часу. А з Револьверного фонду кошти можуть бути виділені в той же самий або на наступний день, при умові заключення угоди про безвідсоткову поворотну допомогу на визначений термін (від 1 місяця до року) з головою правління, якому делеговані відповідні повноваження”, – розповідає голова Асоціації ОСББ.

У випадку, якщо до Асоціації подано одразу декілька проектів на фінансування за рахунок коштів Револьверного фонду, вибір проектів здійснюється на конкурсній основі.Окрім заявки на отримання поворотної позики голова ОСББ має також додати протокол загальних зборів, який підтверджує згоду більше 2/3 співвласників на отримання позики з Револьверного фонду.

“Щодо виділення коштів на аварійні роботи, то тут процедура спрощена і позика може бути надана без протоколу”, – відмічає Віталій Тичківський.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні