-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

«Занадто довго живуть після виходу на пенсію»: «Слуга Народу» заявила, що пенсійний вік треба збільшити до 72 років

-Реклама-spot_img
spot_img

Голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова розповіла ЕП, на якому етапі перебуває підготовка нового трудового законодавства, які шанси на підвищення прожиткового мінімуму удвічі і чому підвищення пенсійного віку неминуче.

Чому підвищення пенсійного віку неминуче

— Ви сказали, що запровадження закону “Про працю” створює джерело для запровадження другого пенсійного рівня. Завдяки чому створюється ця “подушка”? Коли ми побачимо цей ефект і в яких масштабах?

— У законі є великий економічний сенс: зменшення витрат роботодавців на відкриття і закриття робочого місця. Це і є “подушка”. Ми даємо можливість заробляти більше, і люди зможуть обирати, у що інвестувати цей ресурс.

- РЕКЛАМА-

— Звучить занадто ідеально. Навіть якщо все спрацює, і зарплати зростуть, як змусити людину вкласти ці кошти в пенсійні накопичення?

— Ми її не будемо змушувати, ми її зацікавимо. Усі попередні уряди зобов’язували накопичувати певний відсоток — 7-15%. У нас це 1-3%. Людина сама вирішуватиме, скільки їй відкладати.

Нема вікових обмежень. Система починає працювати відразу після внесення коштів. Тобі через місяць на пенсію — тобі виплатять те, що ти заробив. Якщо на пенсію через пів року, все, що накопичилося за півроку, теж виплатять

«Занадто довго живуть після виходу на пенсію»: «Слуга Народу» заявила, що пенсійний вік треба збільшити до 72 років

— Чи можливо достроково зняти кошти?

— Так. У випадку іпотеки, критичного захворювання, на навчання дитини. При запровадженні другого накопичувального рівня державна пенсія залишається. Поступово її вага повинна зрівнятися з часткою накопичення. Я б хотіла, щоб частка накопичень була більшою.

Концентрація довгого пенсійного ресурсу у фінансових інститутах при належному регулюванні піде на користь фінансовій системі. НБУ та НКЦПФР мене стримують. Кажуть: “Раніше 2023 року ми не будемо готові”.

 

— Ви заявили, що потрібно плавно підвищувати пенсійний вік. Чому?

— Так. Президент проти. Володимир Олександрович дуже переймається темою пенсійного забезпечення. Не знаю, може, накладе вето на мої законопроєкти. Шляхів у нас два: виходити на пенсію раніше та отримувати пенсію, яка у нас є, або підвищувати пенсійний вік та отримувати більші пенсії.

 

— МВФ підтримає підвищення пенсійного віку.

— Ймовірно. Підвищення пенсійного віку — невідворотний процес. Є дослідження Світового банку. У ньому йдеться про те, що у 2030 році при параметрах нинішньої солідарної системи у нас пенсію за формулою будуть отримувати 40% громадян. Усі інші будуть отримувати мінімальну пенсію.

Ми включили у солідарну систему ФОП, які сплачують близько 800 грн єдиного податку, а претендують на 1 600 грн мінімальної пенсії. Якщо ми піднімемо прожитковий мінімум до 4 тис грн, то вони теж сплачуватимуть мінімум, а зобов’язань держава візьме на себе в чотири рази більше.

Наші діти сплачуватимуть податків більше, щоб утримувати тих, хто сплачує податків менше. Не потрібно було ФОП вводити у систему пенсійного забезпечення. Це можна було робити через 10-20 років. У ЄС почали включати самозайнятих у пенсійну систему з 2000-х років, коли стали багатшими.

Зараз маємо ситуацію: або ми залишаємо пенсійний вік, і у нас поступово, не за часів нашого президента, погіршуватиметься ситуація, або ухвалюємо рішення, що з 2023 року збільшуємо пенсійний вік один раз на рік на один місяць.

Ми попереджаємо нашу молодь: дорогі діти, ми починаємо жити довше, людей похилого віку стає більше. Або ми будемо сідати на плечі платників податку, або зараз робимо накопичувальну систему і вирівнюємо ситуацію. Вирівняти солідарний рівень ми можемо тільки шляхом збільшення пенсійного віку.

Наприклад, Японія говорить про 72 роки.

— Ми не Японія.

— Ми вже майже як Японія. Запитайте Пенсійний фонд, вони вам скажуть. Для пенсійної системи орієнтиром є тривалість життя людей, які досягли пенсійного віку, тобто скільки вони живуть з моменту виходу на пенсію до смерті.

Кількість таких людей у нас збільшується. Зараз у нас 11,3 млн пенсіонерів, з них більше тисячі — це люди, які досягли сторічного віку. Такого не було навіть за часів СРСР, коли у нас було 16 млн пенсіонерів.

 

ФОТО З FACEBOOK ГАЛИНИ ТРЕТЬЯКОВОЇ

— Коли ми зможемо повернутися до тренду скорочення дефіциту ПФ?

— Дефіцит ПФ при нинішніх параметрах системи та нашому ставленні до пенсійного віку не зникне ніколи. Я цього не казала 15 років тому і не кажу зараз. З нашими політиками-популістами ми дуже необачно беремо на себе соціальні зобов’язання, які працівники не можуть оплатити своїми податками.

Ми змінили політекономічну платформу, але не змінили соціальну політику. З року в рік політики набирають гори зобов’язань. Завдяки солодким обіцянкам люди їх обирають. У результаті держава не може виконати ці обіцянки, але всі бояться від них відмовитися. Така поведінка у нас ще з радянських часів.

 

Різниця в тому, що в соціалістичні часи у нас забирали 56% нашого прибутку у вигляді податків і надавали нам багато пільг. Давайте ми і зараз будемо забирати 56% податків, тоді можливо забезпечити всіх пільгами. Сьогодні реальність інша, ми так вже не можемо.

На жаль, той, хто приходить і чесно говорить, що потрібно змінювати систему і жити за можливостями, не користується популярністю. А декомунізацію у соціальній політиці розпочинати потрібно.

Джерело

Нагадаємо, що

В Україні скасують групи інвалідності. Що задумала влада?

Пенсіонери на окупованих територіях мають право на дві пенсії – нардеп “Слуги народу”

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.

43 КОМЕНТАРІ

  1. до 72 років мало людей доживає. Мені 69 років і 9 років я не працездатний. Ніхто не буде давати змогу допрацювати дідам і бабусям. Вони лишні, як на підприємстві,так і для бізнесменів. Нехай вона сама і по пробує до 72 років попрацювати. Депутацтво закінчеться і нехай по пробує така розумна де то улаштуватися на роботу.

  2. В 60 вышел на пенсию а в 65 умер долго был на пенсии ! Вот и живи с нашей властью!!!

  3. Это не слуги народа, а помощники смерти. Бог все видит!!!!

  4. Так на работу секретаршами пусть принимают бабулек 70 летних вместо моделей, официантками в дорогих ресторанах, продавцами в дорогих магазинах тоже 70 летних !!! а то в 40 уже сокращают, и на новую нормальную работу не попадешь…

  5. Этой кобыле до пенсионного возраста тоже уже не далеко, вот только пенсия у неё будет депутатская, а не как у большинства простых пенсионеров.

  6. Где в Украине можно найти работу в таком возрасте ? Сидя в тепле на хорошем окладе можно и дольше работать.

  7. Это просто на голову не налазит.Даже в Европе до такого маразма не додумались.Здоровье многим не позволяет и до 65-ти доработать.А работать где?В 55 лет никуда не устроишься.Нужно принимать закон,который защитит людей предпенсионного возраста.Сравнила с Японией.Дура.В зеркало давно смотрела?Чума торфяная.

  8. Пожри ты такие помои как мы жрем без ГМО , а не такие как у Вас обеды в ВР , вот тогда будешь вякать о пенсии .

    • пусть она свою маму заставит работать хоть до ста и живет на пенсию 1700

  9. Цій ” Слугі народу”треба дати лопату в руки і щоб вона років хоча б 35 поробила з лопатою і відправити на пенсію в 72 з нарахуванням 1700. А взагалі я вважаю за їхні законопроекти їх нада в тюрягу на пожиттєво

  10. Люби друзи, ця гарна жинка с пухлым лицом -третьякова себе на пенсию уже отложила ,а на нас украинцев болт ложила …

  11. Завили 73% ЗЕ-підерів. Чекайте, ваші “Слуги народу” і не таке видумають. Треба було думати тоді, коли голосували за Зеленку та його підерів.

  12. Верните ЖЕНЩИНАМ пенсионный возраст с 55 лет на пенсии и ничего больше не выдумывайте!Женщины дольше живут потому,что очень много работают.Основная работа и плюс домашняя работа и плюс воспитание детей на ее плечах.И вы попробуйте все это на 1600 грывень в месяц прожить…

  13. А что лучше в 45 лєт судьі в самих задрипаних районах получають по 40 000-50 000 гр. пенсії.

  14. Да где берут таких недалёких,посадить её на минималку и пусть (накопичюе).Депутаты всё говорят вот в Европе, а забывают сравнить уровень жизни там и в Украине!!!!

  15. Чего там мелочится сразу до 101 года и на пенсию и без коммуналки и пособий

  16. А нынешние налогоплательщики не доживут до пенсионного возраста,Т.к. уровень жизни нынешний далек от европейского и японского.Так что сравнения не уместны,рассчитаны на дураков.

  17. ничего не буду комментировать, только в очередной раз спрошу, может кто то знает, где понаходили этих идиотов?

  18. Щоб ти все життя жила на 1700грн. От тоді зрозумієш, яке воно життя, скотина!!!

Comments are closed.

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні