-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

В Івано-Франківську найбільш вразливим є саме малий бізнес

-Реклама-spot_img
spot_img

В Івано-Франківську частка підприємств малого бізнесу становить 97%, з яких 85% – це так звані мікропідприємства – пише “Західний кур’єр“.

Про це повідомила заступниця начальника міського Управління економічного та інтеграційного розвитку Світлана Криворучко. За її словами, саме такі підприємства є найвразливішими під час економічних потрясінь. Розрив між підприємствами великого і малого бізнесу зростає. Через нерівномірний вплив карантинних обмежень великий бізнес набуває додаткових переваг, а натомість збільшуються підстави для тінізації ведення підприємницької діяльності, – каже С. Криворучко.

Вона також поінформувала, що станом на 1 листопада в Івано-Франківську зареєстровано 27 тис. 152 суб’єкти підприємницької діяльності. З них 14 тис. 263 – фізичні та 12 тис. 860 – юридичні особи. За 9 місяців кількість фізичних осіб-підприємців зросла на 467, а юридичних на 325. Хоча торік за аналогічний період приріст СПД був 890 та 470 осіб відповідно.

За січень-вересень обсяг реалізованої продукції підприємствами так званого основного кола склав 7 млрд 486 млн грн, що становить 88,4% до показника минулого року. В розрахунку на одну особу це 28,6 тис. грн.

Найбільшу питому вагу – майже 52% – в структурі реалізації продукції займають підприємства з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря і 46% – підприємства добувної та переробної промисловості. У переробній промисловості найбільшу частку (52%) займають підприємства машинобудування, 20% – підприємства харчової промисловості та 10% – підприємства з виробництва гумових і пластмасових виробів, бетону та асфальтобетону.

- РЕКЛАМА-

З підприємств машинобудування наростили обсяги виробництва «Електролюкс», арматурний та локомотиворемонтний заводи. ВО «Карпати», яке через карантин припиняло свою роботу, лише зараз виходить на показники минулого року. А серед підприємств харчової промисловості найбільший приріст продукції – 103% – у хлібокомбінату. Фірма «Лігос» та Залізнична пекарня виходять на рівень минулого року.

За словами С. Криворучко, для подальшого розвитку малим підприємствам необхідно бути більш гнучкими та адаптивними у випуску своєї продукції і переходити на освоєння нових її видів. На рівні держави необхідно продов­жити дерегуляцію підприємницької діяльності, зменшити кількість всіляких дозволів і ліцензій. А також малому бізнесу необхідно дати можливість інтегруватися для реалізації стратегічних завдань економічного відновлення, сприяти збільшенню частки малого бізнесу в галузях промисловості, формування мікромультинаціональних компаній, розвивати сількогосподарське підприємництво, селянські і фермерські господарства. «Якщо малі підприємства будуть це впроваджувати, у них краще підуть справи і вони отримають кращі результати», – каже С. Криворучко.

Водночас міський голова Руслан Марцінків зазначив, що важливо, аби малі підприємства організовувалися в кластери. Він також доручив своїм заступникам організувати для малого бізнесу навчання роботі з інформаційними технологіями і опрацювати питання розвитку сільськогосподарського сектора економіки міської територіальної громади та використання земель під створення промислових інвестиційних зон.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні