-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Франківські студенти разом з викладачами розписувати великодні писанки ФОТО

-Реклама-spot_img
spot_img

Напередодні Великодня в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась вже традиційна подія — спільний розпис писанок. Вже 12-й рік в читальному залі університетської бібліотеки студенти і викладачі разом створювали сакральні символи.

Цю подію організовує університетський осередок «Просвіти» та його голова доцентка кафедри мовознавства Марія Гуцол. Майстер-слас вже традиційно проводить наукова співробітниця Музею мистецтв Прикарпаття Іванна Равлюк. Разом із українськими студентами у ньому беруть участь й іноземні, цього разу — з Індії. Як зазначає Марія Гуцол, кожен з них ретельно береже свою писанку, а потім везе цю часточку України, коли повертається на Батьківщину.

«Аби писати писанку, треба відкинути все погане і мати добрі помисли, добрий настрій, — наголошує Іванна Равлюк. — Тільки тоді писанка вдається так, як хочеться. Також варто усвідомлено обирати символи, які наносимо на яйце. Це можуть бути звичайні завиточки, символи добра, щастя, а можна намалювати дерево роду, або навіть символи, пов’язані з Ісусом Христом».

Студент другого курсу медичного факультету Іван Карпенко з Харкова писав писанки вперше в житті.

«Це цікава творча робота, — каже студент. — Раніше я шив м’які іграшки в нашому місцевому будинку культури, тож творчість мені не чужа. На свою писанку я наніс символи життя і добробуту. Мені дуже сподобалось».

- РЕКЛАМА-

У події взяли участь і ректор ІФНМУ професор Микола Рожко, декан медичного факультету Роман Яцишин. Ректор відзначив, що розпис писанки може бути близьким зубним технікам.

«Наші зубні техніки також мають справу з дуже тонкою роботою, працюють зі спеціальним японським воском, — розповідає Микола Рожко. — Я впевнений, що обдаровані зубні техніки можуть таке вималювати на писанках, що цим замилувалися б і народні майстри. Щиро тішуся, що ми змогли зібратися у цей передвеликодній час і разом творити писанки».

Вперше писанки писала і викладачка кафедри мовознавства Мар’яна Іванюк.

«На мою думку, такий ознайомлюючо-освітній захід є надзвичайно важливим для студентської молоді, адже не тільки демонструє не так давно відроджену традицію нашого народу, але і допомагає зрозуміти сакральне значення символів на писанках, — каже викладачка. — Оскільки у нашому університеті навчається багато іноземних студентів, то саме майстер-клас є нагодою для міжкультурного спілкування, обміну традиціями та звичаями, а з тим і поширення знань про Україну в міжнародній спільноті».

Майстер-клас очікувано пройшов вдало і дуже цікаво. Усі учасники крім своїх писанок навіть отримали пам’ятні сертифікати. Сподіваємося, ці сакральні витвори стануть справжніми оберегами для своїх власників та їхніх родин.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні