-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

-Реклама-spot_img
spot_img

Рік тому, 25 жовтня, усі обласні центри України обирали нових мерів на місцевих виборах. У Івано-Франківську перемогу здобув чинний мер Руслан Марцінків, який набрав 84% голосів виборців та продовжив роботу на посаді міського голови.

Журналісти Правди.іф поспілкувалися із Русланом Марцінківим напередодні першої річниці вже другої каденції та дізналися про основні здобутки, плани на найближчий час та як змінився бюджет Івано-Франківської міської територіальної громади.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

Руслане Романовичу, важче працювалося під час першої каденції чи у другій?

- РЕКЛАМА-

Я вважаю, що саме друга каденція буде важча, ніж перша. Процес децентралізації фактично закінчився, натомість відбуваються процеси централізації. У зв’язку із цим у місцевих громад забирають ресурси та кошти на подальший розвиток, тому працювати буде значно важче.

Проте я більше задоволений формуванням міської ради та складом виконавчого комітету саме у другій каденції.

Якими основними здобутками Ви б хотіли похвалитися за час першого року другої каденції?

– Нам вдалося виконати те, що ми обіцяли мешканцям Івано-Франківської міської територіальної громади.

Перше – це вдалося  об’єднати Південний та Північний бульвари та дати проїзд для автомобілів. Роботи ще тривають, але вдалося виконати цей непростий проект. Об’єднання бульварів – це не тільки про те, щоб створити автомобільну дорогу, але й про те, щоб завершити тротуари, велодоріжки, освітлення та облаштувати територію колишнього «п’яного» ринку. Ми розуміємо, що ринок не може існувати у такому вигляді, яким він був впродовж 30 років. Він повинен бути впорядкованим та цивілізованим. Хочу зауважити, що багато моїх попередників намагалися реалізувати цей проект. Але нам вдалося успішно його реалізувати. І хоча ми вели дуже складні перемовини з орендарями ринку та його власниками – а це 18 об’єктів нерухомості – проектреалізувався без конфліктів та протестів.

Друге – нам вдалося завершити довготривалу реконструкцію території довкола міського озера. Проект був складним та розпочинався з помилок. На сьогоднішній день міське озеро та прилегла територія вже впорядковані, але ми не будемо зупинятися на досягнутому. Бо реконструкції потребує також зона з боку Південного Бульвару, де частина землі належить місту, а частина– приватній особі. Проте, нам вдалося завершити встановлення якісного освітлення, благоустрій пішохідної зони, монтаж бігової доріжки з поліуретановим покриттям та встановлення нових дитячих майданчиків.

Третє – триває розвиток комунального транспорту в Івано-Франківській міській громаді. За минулий та теперішній рік ми закупили якісну техніку: 18 автобусів та 8 нових тролейбусів. А також запустили найбільший проект – будівництво тролейбусної лінії, яка з’єднає мікрорайон БАМ, центральну частину міста та Пасічну. Будівництво тролейбусної лінії фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку. До Дня міста плануємо запустити тролейбуси по з’єднаних Бульварах.

Окрім того, у сфері розвитку комунального транспорту нам вдалося запровадити електронний квиток у комунальному транспорті.

Тож, я вважаю, що комунальний транспорт у нашій громаді покращується з кожним роком. І продовжуємо розвивати його надалі.

Наступний напрямок – це соціальна допомога мешканцям нашої громади. Впродовж двох останніх років багато коштів йде на допомогу людям, які перехворіли на COVID-19. Крім того допомагаємо з похованнях померлих від COVID-19. І підтримуємо мешканців старшого покоління, зокрема 75+ та 90+. Вони отримують фінансову допомогу.

Нам доводиться передивлятися бюджет та виділяти додаткові кошти на соціальну допомогу, вакцинацію, медицину та медичне обладнання. Місто виділило значні кошти, щоб закупити у кожен лікувальний заклад нове сучасне медичне обладнання. На даний час – це один із наших пріоритетних напрямків.

Наступний важливий напрямок – це благоустрій. Цього року багато робіт виконуються за кошти Бюджету участі. Саме завдяки перемозі у Бюджеті участі тривають ремонти на вулицях Стефаника, Кобринської та Марка Черемшини.

За кошти з міського бюджету відремонтували вулиці Донцова, Коломийську та О. Басараб. Ми намагаємося обирати вулиці так, щоб  вони були у різних мікрорайонах.

За цей рік нам вдалося облаштувати понад 40 дворів, але ми не зупиняємося та продовжуємо роботи. Сфера благоустрою теж пріоритетна, тож попри труднощі, роботи у ній не припиняються.

А ще нещодавно вдалося відкрити оновлений сквер на вулиці Мазепи. На Молодіжній також незабаром там з’явиться сучасний парк. Ще вдалося облаштувати нову відпочинкову зону на Вовчинецьких горах – наступного року плануємо завершити ремонт під’їзної дороги та паркувальний майданчик. Громада росте, тож Вовчинецькі гори стануть новим красивим парком, де зможуть відпочивати франківці з усієї громади.

Так ми плавно переходимо до наступного напрямку – розвитку сіл, які увійшли до Івано-Франківської міської територіальної громади. Йде лише перший рік, як ми вчимося жити у великій громаді, що налічує 18 сіл та місто Івано-Франківськ. Тож заходимо із найнеобхіднішої допомоги. В першу чергу сконцентрували увагу на під’їзних дорогах, комунальному транспорті. Виділяємо грошові допомоги на спорт, церкви та інші потреби. Регулярно відкриваємо нові ЦНАПи – я вважаю, що Центр надання адміністративних послуг повинен бути у кожному селі.

Розвиток освіти – також один із важливих напрямків. Цього року за рахунок пайової участі нам вдалося побудувати новий дитячий садок «Джерельце» у мікрорайоні БАМ. 19 грудня ми відкриваємо новий дитячий садок «Подоляночка» на вулиці Хоткевича. Тож загалом за останній рік нам вдалося відкрити два нових освітніх закладів. Я вважаю, що це хороший результат. Крім того триває реконструкція близько 20 навчальних закладів за програмою «НЕФКО».

Також, ми вчимося підтримувати ініціативи мешканців та закликаємо бути активнішими. До прикладу, в громаді існують такі програми, як «Бюджет участі» та «Програма розвитку місцевого самоврядування». Завдяки таким програмам вдається підтримувати ідеї, важливі та пріоритетні для мешканців громади. 

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Як вплинуло на місто згортання процесу децентралізації? Як змінився бюджет Івано-Франківська?

– Якщо порівнювати бюджети і видатки, то грошей стало  рази менше. Наразі ключове питання – це ціна на газ, тож місту доведеться витрачати більше коштів на опалювальний сезон. У зв’язку з цим, на бюджет розвитку та на видатки залишається дуже мало грошей. Друга каденція буде важчою, ніж перша, тому що тоді відчувався процес децентралізації. А зараз же навпаки – відчувається процес централізації. Тож нам доведеться скорочувати видатки та зменшувати виділення коштів на розвиток. Адже менше грошей – менше можливостей.

– Які плани щодо розвитку міста на найближчий час?

– Перше стратегічне завдання – це завершити будівництво нового моста на Пасічну. Нам вдалося внести цей об’єкт у програму президента України «Велике будівництво» – це дозволить отримати додаткові кошти та добудувати міст.

Друге – покращити громадський транспорт у міській громаді. Тобто змінюватимемо старі маршрутки на нові комфортабельні комунальні автобуси.

Третє – створити 200 парків та скверів. Наразі тривають роботи, щоб виділити необхідні під озеленення земельні ділянки. Вже 62 ділянки оформлені і близько сотні очікують на документи. Я вважаю, що у кожному мікрорайоні міста повинно бути 2-3 сквери, які мають лавочки, освітлення, доріжки та дитячі майданчики.

Наступного року ми плануємо облагородити Німецьке озеро та в хорошому сенсі зробити його схожим до нашого міського озера, щоб люди могли насолоджуватися відпочинком. Дуже хочеться, щоб ця зона ожила та засяяла новими фарбами.

Пріоритетне завдання – це ремонт доріг. Ми подали у програму президента України «Велике будівництво» дві вулиці у місті: вулиця Коновальця (від заїзду в місто та до пам’ятника Степана Бандери) та вулиця Івасюка. Ми хочемо, щоб це був капітальний ремонт доріг з оновленими тротуарами, велодоріжками та освітленням. Для міського бюджету це занадто великі кошти, тож ми сподіваємося на програму «Велике будівництво».

Будемо продовжувати ремонти з благоустрою в місті. Ми бачимо, що є ряд мікрорайонів у якихслід покращити та оновити благоустрій.

Плануємо продовжити пішохідний центр, тобто збільшити кількість вулиць, які стануть пішохідними та оновленими.

Основне завдання на наступний рік – це ремонт пологового будинку.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Що зараз відбувається із новоприєднаними селами?

– До Івано-Франківської міської територіальної громади приєдналося 18 сіл, які є різними за бюджетами та очікуваннями. Кожне село, яке приєдналося до громади, має щось особливе. А також має певний набір проблем. Тож щодо кожного села складаємо окремі плани як вирішувати ключові питання. До прикладу, Підпечери, Радча та Драгомирчани – це ті села, де була відсутня інфраструктура. Ключове питання для них – це створення нових під’їзних доріг.

В інших приміських селах із зробленою дорогою, виникають такі питання, як добудова школи або створення відпочинкових стадіонів.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Як працює команда заступників та чисельний виконком?

– Хочу наголосити: що більший виконком, то легше ним керувати. З теперішнім складом виконавчого комітету немає проблем та легко працюється. У нас представлені усі політичні сили та актив від кожного села.

Щодо заступників, то думав, що буде важче. Я максималіст і є речі, якими я не задоволений. Але робота є для кожного і без роботи не сидить ніхто.

До прикладу, заступник міського голови Микола Вітенко координує роботу Департаменту комунальних ресурсів та  займається земельними та майновими питаннями. Після приєднання сіл наша громада збільшилася в 6,5 разів, тож перед заступником збільшилася кількість роботи та проблемних питань. В нас з’явилося сільське господарство, міські ліси та нові рекреаційні зони. Відповідно, з’являється питання, як правильно оформити документи, щоб вони були за громадою. У цьому напрямку є дуже багато роботи.

Ще один мій заступник Руслан Гайда займається питанням переходу мешканців з центрального на індивідуальне опалення. На сьогоднішні ми дали 180 дозволів на перехід на індивідуальне опалення. В його компетенції пропрацювати з кожним будинком та довести цю справу до кінця.

Я вважаю,що збільшити кількість заступників  міського голови– це було правильне рішення. До речі, вперше звітувати буде не тільки міський голова, але й кожен заступник. І за підсумками цих звітів ми будемо ухвалювати подальші кадрові рішення.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Хто може бути Вашим гідним конкурентом?

– Моя друга каденція тільки розпочалася та попереду ще 4 роки роботи. За цей час може з’явитися будь-яка людина, яка захоче керувати Івано-Франківською міською громадою. Загалом я позитивно ставлюся до конструктивної критики та до своїх опонентів. Зрештою, мій найближчий опонент Петро Шкутяк працює на посаді заступника міського голови. Олександр Богачов, який був опонентом на виборах, є членом виконавчого комітету.

Проте, на даний момент ми реалізовуємо усі плани та політику нашої команди.

– Феномен Марцінківа – коли особистий рейтинг в рази вищий за рейтинг партії – як це?

– Я вважаю, що просто бувають такі періоди. Спочатку у партії був більший рейтинг, а в мене менший. Все залежить від роботи та від обставин в країні. Це просто період часу, тому я до цього нормально ставлюся.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Чи вже планується бюджет на наступний рік і що особливого там заплановано?

– Ми ще не бачимо кінцевого варіанту бюджету. Ми не знаємо чи буде акцизний податок та 4% ПДФО для місцевих громад. Від доходів залежать видатки, а не навпаки. Я думаю, що кінцевий варіант бюджету ми побачимо в кінці листопада.

Хочу наголосити, що ми будемо масштабувати «Бюджет участі» – буде окремий «зелений» бюджет, плануємо виділити кошти на реконструкцію пам’яток архітектури… Нагадаю, що цього року Березівська церква виграла 1,5 мільйони гривень на своє відновлення. Але я вважаю, що потрібно розбити кошти на менші суми, щоб стимулювати розвиток та відновлення більшої кількості пам’яток архітектури.

Вище я розповіввже про пріоритетні напрямки розвитку. Вони і будуть відображені в бюджеті Івано-Франківської міської громади на 2021 рік.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

– Чим легше керувати: містом чи великою громадою?

– Керувати однаково важко і громадою, і містом. Але проблеми і масштаби стали набагато більші. У селах живе менше людей, але проблеми специфічніші. Тож після об’єднання в нас з’явилися нові виклики.

По суті, наше місто стало великим районом. До прикладу, зараз в нас існує Івано-Франківський район, в якому заховався ще один район – це місто Івано-Франківськ, адже налічує майже 300 тисяч мешканців. Ми стали хорошим великим містом України.

І це дозволяє нам рухатися в інших напрямках. Банально стало можливим відкриття мережі McDonald’s, які прораховують кількість населення та урбаністику. Представники компанії наголосили, що без збільшеної громади вони б не ризикнули відкрити заклад громадського харчування у Івано-Франківську.

Міський голова Руслан Марцінків розповів про перший рік роботи у другій каденції

Дякую за розмову!

Розмовляла: Влада Діденко

Фото: Богдан Савлюк

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Влада Гнатів
Влада Гнатів
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні