-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У Івано-Франківську відзначили команду проєкту “Невідомий Бортнянський” ФОТО, ВІДЕО

-Реклама-spot_img
spot_img

19 січня в Івано-Франківську грамотами міського голови відзначили команду проєкту “Невідомий Бортнянський”.

В 2021 році за підтримки Українського культурного фонду в Івано-Франківську ініціювали та реалізували проєкт «Невідомий Бортнянський». Він познайомив сучасних слухачів з п’ятьма хоровими концертами, написаними геніальним українським композитором Дмитром Бортнянським, які в силу невідомих обставин були втрачені. І тільки тепер, через два століття, віднайдені завдяки клопіткій роботі в архівах.

У Івано-Франківську відзначили команду проєкту “Невідомий Бортнянський” ФОТО, ВІДЕО

“Цей проєкт важливий не тільки для Івано-Франківська, а для всієї України задля збереження пам’яті про видатних українців. Ми пишаємось спадком Дмитра Бортнянського, його внеском для розвитку духовної пісні, яка сьогодні лунає у всіх наших храмах не залежно від конфесії – чи то православна церква, чи українська греко-католицька. Такий проєкт, який об’єднав стільки областей, стільки зусиль, дякуючи Українському культурному фонду, підтримці обласної та міської влади, однозначно вдався. Проєкт, який зараз завершився, ми вважаємо тільки поштовхом великих ініціатив, які дозволять популяризувати українську духовну пісню”, – відмітив Руслан Марцінків.

25 жовтня 2021 року в Івано-Франківську показали п’ять мініфільмів проєкту «Невідомий Бортнянський». Глядачі вперше почули раніше невідомі п’ять хорових концертів українського композитора Дмитра Бортнянського, століттями «захованих» поміж рукописів та старовинних документів. Зараз ці відео доступні на офіційному YouTube-каналі проєкту та на сторінці Facebook.

- РЕКЛАМА-
У Івано-Франківську відзначили команду проєкту “Невідомий Бортнянський” ФОТО, ВІДЕО

Над фільмом майже пів року наполегливо працювали франківці – загалом 45 учасників. Та сам проєкт народився набагато раніше – спочатку була робота в архівах, написання грантової заявки та участь у конкурсі Українського культурного фонду. Проєкт франківців був одним із 525 інших і увійшов до 30 найкращих.

“Зараз кілька всеукраїнських каналів взяли наші фільми для показу, тому Бортнянського почує не тільки Івано-Франківщина, а фактично вся Україна. В рамках проєкту були заплановані тільки відеозйомки, які проходили в п’яти храмах різних міст, щоб людина в будь-якому куточку землі могла відкрити Facebook чи YouTube і переглянути відео. Хоча ми б хотіли в наступному році, коли буде затишшя пандемії, в цих же храмах ці духовні твори репрезентувати живим концертом”, – розповів керівник хору «Воскресіння» Володимир Рудницький.

Довідково:

Дмитро Степанович Бортнянський (1751-1825) – український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, 35 хорових концертів, 11 двохорних концертів, херувимських та причасних творів. Українець обіймав посаду директора придворної капели в Петербурзі до кінця життя, а сама капела складалася на 80% з українців. Бортнянський був першим композитором в тогочасній Російській імперії, музичні твори якого почали виходити друком. Його професійна творчість вплинула на розвиток української музику на наступні 200 років.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні