-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Бронь від мобілізації або відстрочка від служби: прикарпатцям розповіли нюанси

-Реклама-spot_img
spot_img

678 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню росії. Через російську агресію процес загальної мобілізації продовжили щонайменше до 14 лютого 2024 року.

Разом з тим, мобілізація в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року і постійно триває, передає Фіртка.

В Україні військовозобов’язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом.

Так, навіть під час дії воєнного часу задля уникнення дефіциту кадрів на підприємствах та робочих місцях, деякі установи мають право тимчасово бронювати своїх працівників від призову на військову службу.

- РЕКЛАМА-

Зокрема, не призиватимуть до війська у жовтні 2023 року заброньованих на період мобілізації та на воєнний час органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Кого із військовозобов’язаних можна забронювати згідно з Законом.

Зокрема, Закон передбачає бронювання військовозобов’язаних, які працюють:

— в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;

— на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

— на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

— на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів.

Працівника бронюють терміном на пів року, а тому через шість місяців у разі потреб його необхідно забронювати повторно.

Відмовляють у бронюванні тоді, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб Збройних сил України. 

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню, якщо:

  • Закінчився строк її дії;
  • завершилося виконання або скасували завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • ліквідували орган державної влади, інший державний орган, підприємство, установу, організацію;
  • військовозобов’язаний звільнився з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Зазначимо, 25 грудня 2023 року уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт, який повинен удосконалити питання мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Відповідно до цього документа, визначено ряд категорій осіб, яким буде надаватися відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, якщо цей документ буде ухвалено.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні