-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Список українських фільмів, які варто переглянути кожному

-Реклама-spot_img
spot_img

Український кінематограф невпинно розвивається. Лише за 2024 рік у прокат вийшло десять нових кінострічок. Це документальні, історичні та комедійні стрічки. Деякі із них ми додали у підбірку українських фільмів, які варто переглянути, пишуть Версії.

Ля Палісіада

Опис фільму :

Стрічка режисера Філіпа Сотниченка пропонує згадати українські 90-ті поза російськими наративами, поглянути на те, як ми змінилися за ці роки та який шлях ще належить пройти. «Ля Палісіада» знайомить із важливими сторінками історії 90 років у нашій країні та є першим фільмом, що розповідає про смертну кару в Україні. Дія відбувається 1996 року, за 5 місяців до мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують вбивство колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, у якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Кримінальна драма «Ля Палісіада» це повнометражний дебют українського режисера та сценариста Філіпа Сотниченка. У написанні історії допомагала Аліна Панасенко. Фінансову підтримку творчому колективу надало Державне агентство з питань кіно. Підготовка до знімання тривала 5 років. Аби відтворити атмосферу 1990-х років працювали не лише костюмери й декоратори. По всьому світу вишукували й скуповували тогочасну апаратуру та плівку. Частина сцен знята так, ніби це хроніка тих років. Перший показ фільму відбувся в рамках Роттердамського міжнародного фестивалю. Тоді ж Міжнародна федерація кінопреси відзначила роботу премією FIPRESCI.

- РЕКЛАМА-

Я і Фелікс

Опис фільму :

У провінційному містечку у пострадянській Україні Ольга (Анастасія Карпенко) виховує сина Тимофія. Батько хлопчика постійно кудись зникає, тож Тимофій його майже не знає. Коли у бабусі з’являється новий супутник життя Фелікс (Юрій Іздрик), хлопчик швидко знаходить з ним спільну мову. Харизматичний старий ніколи не відмовляється від чарки та часто згадує як воював у Афганістані. Фелікс не соромлячись ділиться з малим своєю життєвою мудрістю та завжди й в усьому захищає його.

Драма «Я і Фелікс» є дебютною повнометражною художньою стрічкою режисерки Ірини Цілик («Земля блакитна, ніби апельсин»). У основу сюжету ліг біографічний твір «Хто ти такий?» Артема Чеха, чоловіка режисерки. На роль харизматичного та самобутнього Фелікса запросили не менш яскраву особистість: Юрія Іздрика – поета, письменника та культуролога з Калуша Івано-Франківської області. Тимофія втілювали три різні актори різного віку — Андрій Чередник (син режисерки), Владислав Балюк та Володимир Гладкий.

Лишайся онлайн

Опис фільму:

Ноутбук зниклого безвісти чоловіка випадково потрапляє до рук Каті. Замкнена у своїй квартирі, вона знаходить підказки в його листування та файлах і займається порятунком незнайомця з окупованої Бучі. “Лишайся онлайн” розповідає про події початку повномасштабного вторгнення на Київщині в художньому обрамленні авторів. Стрічку відзняли у 2022 році приватним коштом. В основі історії – досвід кожного з нас, тих, хто використовує свої телефони, ноутбуки аби лишатися на звʼязку й допомагати військовим та цивільним не лише в перші тижні повномасштабного вторгнення, а й два роки потому. Автори обрали формат скрінлайфу не випадково, адже він дозволяє якнайглибше зануритися в події та співпереживати героям протягом усього фільму – так, ніби глядач весь час знаходиться поруч, на відстані витягнутої руки. Неймовірний глядацький досвід, якого українці ще не проживали в кіно. Перший у світі скрінлайф про життя під час війни в українських кінотеатрах вийшов 28 березня цього року.

Смак Свободи

Опис фільму :

У невеличкому містечку, де виросла Варя (Ірина Кудашова) немає, на жаль, поціновувачів високої кухні. Тож усі старання дівчини вразити неймовірним поєднанням смаків нікому не були потрібні. Розчарована тим, що ніхто не оцінив її прагнень, Варя їде до Львова у надії стати кухарем у вишуканому ресторані. Шлях до успіху був би набагато складнішим, якби не випадкова знахідка. Дівчині потрапляє до рук книга, написана майже сто років тому Ольгою Франко (Ірма Вітовська).

Драма та комедія «Смак свободи» знята українським режисером Олександром Березанем. Як і попередній фільм режисера «Шляхетні волоцюги», новий знімався здебільшого у Львові. Проєкт виборов право державного фінансування на одному з конкурсних відборів Держкіно. Передбачалося, що фільм мав вийти на екрани ще у 2022 році. Джерелом натхнення для написання історії слугувала книга 1929 року «Перша українська загальнопрактична кухня», написана Ольгою Франко.

Я, Побєда і Берлін

Опис фільму:

Шалені 90-ті. За три дні до запланованого концерту музикант-початківець Кузьма вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Кажуть, там є колекціонер, готовий обміняти жовту бестію на шестисотий «Мерс». Кузьма обіцяє своїй дівчині Барбарі повернутися додому на новій тачці, а хлопцям з гурту — встигнути на виступ. Вже з перших хвилин подорожі все, звісно, йде не за планом. Проте точно відомо одне: пригода допоможе героям знайти справжнє призначення.

Уроки толерантності

Опис фільму:

Пересічну українську родину Найдюків, а особливо її чоловічу половину, роками залякували страшними «чужоземськими» геями. Вони звикли висміювати будь-яку інакшість та агресивно сприймати незрозумілі речі. Аж тут з’являється державна програма євроінтеграції «Уроки толерантності», яка пропонує пільги родинам, за умови, що в їх домівці певний час поживе представник ЛГБТ-спільноти. Раціональний розрахунок перевищує страх і Найдюки віч-на-віч стикаються з тим самим геєм…Чи зійдуться очікування з реальністю? Українська комедія «Уроки толерантності» стала одним з переможців 17-го пітчингу Держкіно та отримала часткове державне фінансування при загальному кошторисі у понад 4 млн грн. Режисером стрічки став Аркадій Непиталюк («Припутні», «11 дітей з Моршина»). У основу сюжету лягла п’єса «Гей-парад» Ігоря Білиця.

Загалом кінопрокат минулих років був багатим на стрічки різних жанрів. Розповідаємо вам про українські фільми, на вихід яких ще очікують. Це ті фільми, які вже були представлені на міжнародних фестивалях, а деякі навіть отримали нагороди.

Назавжди-назавжди

Режисерка: Анна Бурячкова

Дата виходу: 19 вересня 2024

“Назавжди-назавжди” – це стрічка про підлітків, які зростали у 1990-ті. Про навички відстоювати свої кордони у всіх сенсах. Про еру до гаджетів, коли все було наелектризоване гормонами та мерехтливою свободою. Головна героїня фільму, старшокласниця Тоня, переходить зі школи в центрі міста до іншої, в спальному районі, та потрапляє до компанії відчайдушних підлітків. Незабаром Тоня закохується в Журіка, а трохи згодом у Саню.

Повнометражний дебют української режисерки Анни Бурячкової “Назавжди-Назавжди”, присвячений підліткам, які вижили в 1990-х, був нагороджений головним призом Міжнародного кінофестивалю у Стамбулі — “Золотим тюльпаном” як найкращий фільм програми International Competition (“Міжнародний конкурс”).

Редакція

Режисер: Роман Бондарчук

Дата виходу: осінь 2024

У центрі сюжету фільму — Юра, молодий науковий співробітник природничого музею. Юра — ідеаліст. Прагнення до справедливості приводить його до роботи в місцевій газеті на Херсонщині. Але виявляється, якщо ти працюєш регіональним журналістом, то легко можеш опинитися у вирі фейкових новин і корупційних схем. Особливо, якщо на носі вибори мера, а головний кандидат роздає передвиборчі обіцянки, попри те, що перебуває в комі. Стрічку знімали у Херсоні та Херсонській області, зокрема у нині окупованій частині, а закінчили знімальний процес за кілька місяців до початку повномасштабної війни.

Трейлер фільму: 

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні