-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У Івано-Франківську магістри можуть безкоштовно отримати британський диплом

-Реклама-spot_img
spot_img

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу має славну давню історію, оскільки започаткований із Львівської політехніки та деяким його кафедрам вже виповнилось 100 років.

Про нову назву і трансформацію університету, програму подвійних дипломів  розповіли проректор з наукової роботи Кондрат Олександр та доцент кафедри Комп’ютерних систем і мереж та координатор програми подвійних дипломів «Інформаційні технології для сталого розвитку енергетики» Слабінога Мар’ян у спеціальному інтерв’ю Правді.іф.

У Івано-Франківську магістри можуть безкоштовно отримати британський диплом

Від ІФНТУНГ до Енергетичного університету України

Як стверджує проректор Кондрат Олександр, з часом змінилися і пріоритети вузу. Наразі тут все більше схиляються не тільки до нафто-газового профілю, а більш широкого поняття – до енергетичного університету.

У Івано-Франківську магістри можуть безкоштовно отримати британський диплом

«На це нас спрямувала консалтингова компанія  McKinsey. За її допомогою  розробили нову стратегію, де було проаналізовано аналогічні університети світу, котрі змінили напрямки і трансформувались у енергетичні виші. Таку ж трансформацію переживає зараз ІФНТУНГ».

Науковець анонсує, що до кінця року планують зробити ребрендинг вишу та реалізувати його. Робочою вказує назву – «Енергетичний університет України».

«Питання, пов’язані із генерацією електроенергії, її накопичення та використання, будуть розглядатись в університеті. Освітні та наукові процеси у вузі також пов’язуватимуться з енергетикою. Оскільки досить актуальним на сьогоднішній день є пошук альтернативних джерел, децентралізації та генерації електроенергії в кожному регіоні окремо, а не від одного великого джерела», – додає проректор.  

- РЕКЛАМА-

В руслі цих питань і ініційована програма подвійних дипломів, яка дає можливість отримувати випускникам ІФНТУНГ знання  європейського рівня та в майбутньому вправно використовувати їх на благо розвитку держави та Прикарпаття.

«Кадровий голод» у технічній галузі

Технічна галузь наразі потребує  фахівців всіх рівнів, які би забезпечували технологічні процеси, пов’язані з видобутком енергосировини та виробленням енергії. Цю функцію виконують, в основному, спеціалісти нафто-газового комплексу, пов’язані з геологією, геофізикою, сейсмікою, бурінням нафтових і газових свердловин, транспортуванням енергоносіїв.

Щоб отримати базові практичні навички, з  кожним роком все більша кількість  студентів переходить на дуальну форму навчання, тобто паралельно працюючи на підприємстві.

«Це добра така практика, яка дає навички практичні. Тому студенти, які працюють, більш свідомо підходять до навчального процесу, розуміють, як вони в майбутньому будуть використовувати цей досвід», – стверджує Кондрат Олександр.

Програма подвійних дипломів «Інформаційні технології для сталого розвитку енергетики»

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу є одним із першопрохідців серед шести вишів України, котрі навчаються за програмою подвійних дипломів. Також співпрацює: Львівська політехніка, Український католицький університет, Харківський економічний університет імені Семена Кузнеця, Херсонська державна морська академія, Сумський національний аграрний університет.

Співпраця ІФНТУНГ з британським партнером London South Bank University розпочалася в рамках ініціативи «Twinning». Основна ідея цієї ініціативи полягає у пошуку консалтинговою компанією двох університетів з різних країн, схожих за профілем та кількістю студентів, котрі між собою можуть взаємодіяти.

«Заключили договір про співпрацю в кінці 2022 року і почали пропрацьовувати, які проекти ми можемо робити. Невдовзі консалтингова агенція оголосила конкурс на програми подвійних дипломів – у доволі стислі терміни, буквально за місяць, розробили навчальний план освітньої програми і підготували заявку, яка потрапила в число шести, що були вибрані поміж десятків інших.  Грантові кошти на розвиток програми повністю покрили вартість навчання 11 наших студентів, які вступили на цю програму в 2023 році», – розповідає координатор програми подвійних дипломів «Інформаційні технології для сталого розвитку енергетики» Слабінога Мар’ян.

У Івано-Франківську магістри можуть безкоштовно отримати британський диплом

За словами координатора програми, розпочали співпрацю між підрозділом «School of engineering» від London South Bank University та «Інститутом інформаційних технологій» від ІФНТУНГ. Розробили програму, яка є на стику двох галузей  енергетики та IT, і досить точно визначили концепцію програми. Ця програма дає можливість студентам, які закінчили бакалаврат на інженерних спеціальностях отримати базу із використанням інформаційних технологій і застосування їх у своїй галузі, і навпаки.

Після закінчення магістерської програми, викладання якої ведеться англійською мовою, студент отримує два дипломи –  український та британський. Навчання проводиться у три семестри протягом 1,5 років. Щосеместру закордонними партнерами відбувається моніторинг якості навчання на даній програмі і визнання оцінок українських студентів.

«Наразі університет проходить механізм міжнародної акредитації, Німецьким акредитаційним агенством ZeVA, яке визнається всіма агенствами з якості освіти в європейських країнах. В результаті – ми отримаємо визнання не тільки через британський диплом, а диплом нашого університету з цією програмою визнаватиметься всюди в Європі. Тобто, авторитет цього акредитаційного агенства не оспорюється ніким», – каже Слабінога Мар’ян.

Умови вступу на програму та перспективи

Для вступу на магістратуру загальновизнаним вважається іспит з ЄВІ. Однак, освітня програма належить до спеціальності 175 — Інформаційно-вимірювальні технології, а тому здача фахового іспиту ЄФВВ не потрібна, натомість вступ відбувається через здачу внутрішнього тесту на базі вишу, що пройде 23 липня.

Курс такого навчання (це 1,5 роки за одного студента) коштує близько 2 тисяч фунтів. Однак у цьому навчальному році, у зв’язку із успішною реалізацією програми подвійних дипломів, отримали можливість від британських партнерів  дофінансування  та розширення подачі заявок на навчання 25 магістрам за рахунок грантових коштів.

У перспективі можливе розширення програм подвійних дипломів на інші галузі знань у ІФНТУНГ. За переконаннями Кондрата Олександра, могли би розвиватися в напрямку інженерної механіки, машинобудування, сучасних водневих технологій , відновлювальних джерел енергії (геотермії).

«Будемо ініціювати розширення таких програм, адже отримання диплому європейського зразка, визнання цього диплому світовою спільнотою, отримання якісної освіти – це ті пріоритети, які ставить перед собою університет», – додає проректор.

У Івано-Франківську магістри можуть безкоштовно отримати британський диплом

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні