-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Від початку року у Солотвинській громаді зафіксували 90 випадків гепатиту А

-Реклама-spot_img
spot_img

З початку 2024 року на Івано-Франківщині медики виявили 168 випадків гепатиту А. 90 з них — зафіксували у жителів села Пороги Солотвинської громади, зокрема, у 66 дітей.

Про це Суспільному повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук, пише Правда.іф.

Головний санітарний лікар області вважає, що недотримання правил гігієни на побутовому рівні стало причиною такої кількості захворювань на гепатит А у Порогах.

“Ближче до літа це були вже сімейні “вогнища” захворювання. На мою думку, це через недотримання елементарних правил гігієни. Наприклад, рукопотискання. Через ті заходи, які були проведені в школі, коли навчально-освітній процес був призупинений у березні. Все ж таки організували випускний вечір зі святкуванням у закладі громадського харчування. Це теж додало декілька випадків захворювання”, — розповів Руслан Савчук.

На лікуванні із гепатитом А у медзакладах області перебуває шестеро людей. Ситуація у селі Пороги, зі слів Руслана Савчука, наразі не є критичною, її контролюють працівники Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

“Декілька тижнів поспіль наші бригади проводили подвірні обходи у селі Пороги й продезінфікували 870 криниць. Є криниці, де ми провели повторне знезараження води з профілактичною метою. Також ми маємо засоби для знезараження вигрібних ям і септиків”, — додав Руслан Савчук.

- РЕКЛАМА-

Пік захворювання на гепатит А в Солотвинській громаді припав на травень-червень, повідомив у коментарі Суспільному голова громади Манолій Піцуряк. З цього приводу провели понад 10 засідань комісій з ТЕБ та НС.

“Ми заборонили проведення масових заходів, випускних. Однак діти є діти. Вони зробили свято останнього дзвоника. Але там дистанції дотримувалися, засоби гігієни використовували, і це було тільки для випускного класу. Також ми закупили в ліцей бактерицидні лампи. Окрім того, ми виділили гроші й закупили приблизно 100 доз вакцин від гепатиту А для тих, хто був у прямому контакті з хворими”, — розповів Манолій Піцуряк.

Що таке гепатит A

Гепатит A — це вірусна інфекція, яка вражає печінку. У цієї хвороби — фекально-оральний механізм передачі. Вона може передаватися через воду, їжу, брудні руки, особисті речі. Хвороба з фекально-оральним механізмом передачі перетікає у будь-яке гостре кишкове захворювання.

Вірусний гепатит — це сезонна хвороба. В середньому інкубаційний період гепатиту A триває до 28 днів. Але він може бути й три місяці — залежить від заразності пацієнта. Після одужання людина до кінця життя є носієм антигену гепатиту А. Крім того, хвороба вражає печінку.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні