-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Чи варто встановлювати сонячні панелі й скільки це коштує: досвід прикарпатців

-Реклама-spot_img
spot_img

Від початку повномасштабної війни на одному з підприємств Івано-Франківщини удесятеро зріс попит на встановлення сонячних електростанцій для будинків.

Наразі на монтажні роботи люди чекають до трьох місяців, розповів керівник компанії Євген Сяткін, пише Правда.іф з посиланням на Суспільне.

Яка вартість сонячних станцій для власного користування, як правильно обрати станцію для свого дому та чи вигідно це, читайте у матеріалі.

“Знайомі казали, що я стільки грошей вклав, що міг 50 років платити за світло”

Дмитро Гринишин має сонячну станцію, що живить електроенергією його будинок. Чоловік почав обладнувати її у 2011 році. Тоді він займався розведенням птиці, тож було потрібне безперебійне живлення для інкубаторів. Спершу чоловік поставив дві сонячні панелі, а з часом купив ще шість, а також сонячний трекер, інвертор та акумулятори. Точну суму, яку витратив на облаштування всієї станції, Дмитро Гринишин назвати не може. За його підрахунками, це вартувало орієнтовно від семи до десяти тисяч доларів.

- РЕКЛАМА-
Дмитро Гринишин, сонячна панель, електростанція, альтернативна енергетика

Власник сонячної електростанції Дмитро Гринишин. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

“Знайомі казали, що я стільки грошей вклав, що міг 50 років платити за світло і горя не знати. А тепер вже всі ходять: “Підкажи, розкажи, бо холодильники та морозилки течуть”. У мене все працює: морозилка, холодильник, водопостачання, інтернет і телевізор. Чемпіонат Європи тепер як дивилися, то в нас о 22:00 вимкнули світло, і всі прибігли до мене дивитися футбол”, — розповідає Дмитро Гринишин.

Дмитро Гринишин

Власник сонячної електростанції Дмитро Гринишин. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

Потужність його сонячної станції становить 3,5 кіловати. Цього, каже Дмитро Гринишин, вистачає для всіх його потреб. Якщо потрібна більша потужність, то електроенергію можна добрати із загальної мережі або ж з акумуляторів, заряджених від сонячної енергії.

“З мережі не береться практично нічого, бо панелі перекривають те, що я споживаю. Наприклад, вмикаю бойлер. Пішло навантаження — 1,8 кіловата. Воно має один кіловат і добирає з мережі 700 ватів”, — пояснює чоловік.

У червні Дмитро Гринишин повністю відключив живлення від загальної мережі й використовує ту електроенергію, яку отримує від сонця. Далі він планує закупити ще чотири сонячні батареї й встановити їх на дах, щоб у холодні дні вмикати електрокотел.

сонячна панель, альтернативна енергетика

Сонячна електростанція. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

Ціни й потужність сонячних електростанцій

Перш ніж встановити сонячну станцію для власного споживання, слід визначитися із її потужністю, пояснює Євген Сяткін. Він — власник компанії, яка впродовж шести років встановлює СЕС. З його слів, стандартному будинку потрібна потужність до 10 кіловатів. Зазвичай — 5-7. Вартість базової сонячної електростанції потужністю приблизно 5 кіловатів стартує від п’яти тисяч доларів.

“Це — з сонячними панелями, з інвертором, який буде, як мозок, працювати і перетворювати енергію на потреби людей, а також з акумуляторним блоком на 5 кіловатів, який забезпечить найелементарніший газовий котел на півтори-дві доби живленням. Якщо ми додамо кілька лампочок і Wi-Fi, то цього вистачить приблизно на добу, навіть якщо немає сонця”, — розповідає Євген Сяткін.

Євген Сяткін

Власник компанії, яка впродовж шести років встановлює СЕС, Євгеній Сяткін. Суспільне Івано-Франківськ

Сонячна електростанція потужністю 10 кіловатів коштуватиме приблизно десять тисяч доларів. Під час відключень така станція може живити будинок від 12 до 24 годин. При цьому його мешканці будуть майже не обмежені у використанні електроенергії, пояснює Євгеній Сяткін. Однак, щоб увімкнути потужні прилади — електрокотел чи електропіч — потрібно зважати на погоду.

“На станції 10 кіловатів ви можете увімкнути одночасно пічку для випікання пиріжків та кондиціонер. На 5 кіловатів ми це робитимемо в сонячний день. Але якщо за вікном у дощ і хмарки, то бажано відкласти процес випікання на інший день”, — пояснює Євген Сяткін.

сонячна панель, електростанція, альтернативна енергетика

Сонячна електростанція. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

Більш потужні системи — від 15 кіловатів — потрібні за умови повного відключення будинку від загальної мережі. Ціна таких систем — від 15 тисяч доларів. Підприємець Євген Сяткін пригадує, як після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну такою станцією обладнали будинок у гірській місцевості на Франківщині.

“Будинок — не під’єднаний до мережі. Увесь рік він самостійно виробляє, зберігає та споживає електроенергію. У холодний і менш сонячний період цій системі допомагає генератор. А так людина себе ні в чому не обмежує — тепла підлога, електроплита, електродухова шафа, холодильник, інтернет, камери спостереження, сигналізація. Це — недешева система, але вона повністю забезпечує потреби людей”, — розповідає Євген Сяткін.

сонячні панелі, альтернативна електроенергія

Сонячна електростанція. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

З його слів, у вартість системи потужністю від 15 кіловатів входить обладнання та встановлення сонячної електростанції. Устаткування для СЕС можна знайти й дешевше, проте воно може бути неякісним.

“Виробники не завжди надійні й вони дають гарантію не більше, ніж на пів року. На жаль, іноді в людей немає грошей і вони женуться за найдешевшими варіантами, що може вплинути на безпеку. Тому краще встановити менш потужну, але більш надійну та безпечну систему”, — пояснює Сяткін.

Попит на сонячні електростанції зростає

Підприємець Євген Сяткін розповідає, що у його компанії після повномасштабного вторгнення удесятеро зріс попит на встановлення сонячних електростанцій для власного користування. Його клієнти чекають два-три тижні на обладнання, а на монтажні роботи — два-три місяці.

“Раніше їх з міркувань безпеки ніхто не ставив. Фактично були одиниці, які вважали, що електростанція колись знадобиться. Зараз на першому місці — дзвінки від людей, які хочуть забезпечити себе електроенергією під час відключень та холодів”, — каже Євген Сяткін.

Чи варто встановлювати сонячні панелі й скільки це коштує. Досвід жителів Івано-Франківщини

Сонячна електростанція. Суспільне Івано-Франківськ/Діана Коржук

Які вимоги до будинку при встановленні сонячної електростанції

Основною вимогою до будинку, на якому людина хоче встановити сонячну електростанцію, є міцність даху.

“Щоб принаймні цей дах “прожив” ще 10-15 років. Якщо це старий дах і шифер або стара крівля, то спершу її треба замінити. Сонячні панелі й система розраховані на роботу понад 15 років. Тому спочатку монтувати систему, а через два-три роки її знімати й знову монтувати, — досить невигідно: і за грошима, і за часом”, — пояснює Євген Сяткін.

Чи доцільно встановлювати сонячні електростанції

Сонячна електростанція зможе забезпечувати будинок електроенергією впродовж десяти місяців на рік. Найбільша генерація — восени та навесні, найменша — в грудні та січні, розповідає експерт з відновних джерел енергії, доктор технічних наук Максим Карпаш. Він вважає, що сонячні електростанції в будинках — це шлях до енергонезалежності.

“Якщо ми говоримо про домашні станції — до 30 кіловатів — ми розуміємо, що окупність буде в межах п’яти-шести, може, семи років. Економічна доцільність — така собі. Якщо ми говоримо про питання енергетичного виживання, то виграш є. Це повністю забезпечить вам, залежно від потужності, елементарні потреби — холодильник і ще щось. Йдеться про системи потужністю 2-5 кіловатів”, — говорить Максим Карпаш.

Максим Карпаш

Експерт з відновних джерел енергії, доктор технічних наук Максим Карпаш. Суспільне Івано-Франківськ

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні