-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Патч-корд: чим особливий цей кабель та навіщо потрібен?

-Реклама-spot_img
spot_img

Патч-корд є різновидом з’єднувальних кабелів, які використовуються для передачі даних між пристроями. Цей інтернет-кабель складається з кручених мідних жил, які покриті щільною ізоляцією з полівінілхлориду (ПВХ).

Патч-корд оснащений спеціальними роз’ємами на обох кінцях, які з’єднуються з провідниками через контактні точки. Над кожним роз’ємом розташована клямка, яка забезпечує надійну фіксацію в порту. Кожен роз’єм має вісім мідних контактів, покритих шаром золота. Залежно від виробника, патч-корди можуть мати додаткові функції. Інтерфейс RJ-45 8P8C робить цей кабель сумісним з великою кількістю пристроїв.

Цей провід може бути використаний для підключення до мережевих пристроїв, ігрових приставок, музичних інструментів, вимірювального обладнання, сигналізаційних систем та іншої техніки.

- РЕКЛАМА-

Технічні характеристики проводу

Якщо ви плануєте придбати високоякісний патч-корд, варто звернути увагу на моделі з литою конструкцією. Це свідчить про те, що компоненти кабелю з’єднані за допомогою гарячої плавки. Такий підхід у виробництві забезпечує провіднику високу міцність, стійкість до вигинів і надійність.

Патч-корди розрізняються за кількома параметрами:

  • категорія — існують п’ять основних категорій: Cat 5е, 6, 6А, 7 і 8;
  • матеріал оболонки — може бути PVC, LSZH або LS0H;
  • наявність фольгованого екрана;
  • діаметр перерізу струмопровідної жили.
Патч-корд: чим особливий цей кабель та навіщо потрібен?

Завдяки своїй конструкції, довговічності та надійності патч-корди користуються великою популярністю сьогодні.

Що таке патч-корд: головні особливості кабелю

Патч-корд (від англ. patching cord, сполучний провід) — це відрізок кабелю, що складається з кручених пар ізольованих провідників і з двох кінців обтисненого конекторами. Його називають ще комутаційним проводом. Такі кабелі використовують у структурованих кабельних системах (СКС) для комутації пристроїв передачі даних між ними. Для підключення домашнього мережного обладнання найчастіше використовується конектор типу RJ45 8P8C.

Скорочення RJ позначає Registered Jack-стандартизований фізичний мережевий інтерфейс з описом конструкції обох частин роз’єму («вилки» та «розетки») та схеми їх комутації. Спочатку він був створений для підключення трубок телефонних апаратів, а потім «прижився» на іншому обладнанні – АТС, модемах, мережевих концентраторах, роутерах тощо. При цьому комбінація цифр після літер якраз і дозволяє визначити, для якого пристрою призначений цей роз’єм і порт. Модифікація RJ45 набула найбільшої популярності.

На що звернути увагу під час вибору?

Патч-корд з неправильно підібраними або погано обтиснутими роз’ємами може призвести до зниження якості підключення в локальній мережі, що проявляється у втратах пакетів і зниженні швидкості передачі даних.

До факторів, які впливають на швидкість передачі даних, можна віднести такі:

  1. Надійне та міцне з’єднання провідника з конектором.
  2. Якість самого провідника.
  3. Надійний електричний контакт конектора в роз’ємі.

Для підвищення якості з’єднання виробники випускають патч-корди двох типів: литі та нелиті. Нелиті патч-корди відрізняються тим, що на них чітко видно місце з’єднання проводу з конектором. Такі кабелі менш надійні, але коштують дешевше. Литі ж патч-корди мають міцно з’єднані (спаяні) конектори з провідниками, що забезпечує більш надійне з’єднання та кращу провідність сигналу. У разі пошкодження проводу, його можна відремонтувати за допомогою спеціальних інструментів: стриппера для зачистки провідників і крімпера для обтиску конекторів. Ці інструменти також знадобляться, якщо потрібно виготовити патч-корд нестандартної довжини або виду (наприклад, кросовий кабель).

Довжину патч-корду слід підбирати залежно від відстані між підключеними пристроями. Використання довшого кабелю, ніж потрібно, допустиме, але важливо пам’ятати про обмеження максимальної довжини лінії. Для локальних мереж зі швидкістю до 1 Гбіт/с максимально допустима довжина кабелю без підсилювачів сигналу становить 100 м. Якщо підключення здійснюється не безпосередньо до хабу, а через комутаційну розетку, потрібно враховувати й довжину кабелю від розетки до хабу. Для мереж зі швидкістю 10 Гбіт/с максимальна довжина лінії також становить 100 м.

Чим хороший цей тип кабелю?

Провід RJ-45, залежно від його різновиду, екранування, довжини та інших параметрів, може застосовуватися для підключення мережевих пристроїв у локальних кабельних системах компанії або для використання в побутових умовах, а також для комутації обладнання всередині серверної шафи. Однією з ключових переваг мережевих кабелів є їхня висока гнучкість і еластичність. Вони відзначаються стійкістю до вигинів, забезпечують захист сигналу від перешкод і мають стандартизований роз’єм RJ-45, що робить їх універсальними для з’єднання обладнання на різних відстанях.

Реклама

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні