-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

WSJ: Зеленський усно схвалив підрив «Північного потоку», але потім передумав

-Реклама-spot_img
spot_img

Президент України Володимир Зеленський схвалив операцію з підриву «Північного потоку», а потім безуспішно намагався її скасувати.

Про це йдеться у матеріалі видання The Wall Street Journal.

Як зазначається, у травні 2022 року кілька високопоставлених українських військових і бізнесменів зібралися на зустрічі, де хтось із присутніх запропонував радикальний крок – зруйнувати «Північний потік». Нібито було досягнуто домовленості, що бізнесмени профінансують і допоможуть реалізувати проєкт, оскільки армія не мала на це коштів.

Згідно зі словами людей, які брали в участь в операції, на реалізацію задуму було необхідно 300 тисяч доларів. В операції задіяли невелику орендовану яхту «Андромеду» з екіпажем з шести осіб, серед яких були підготовлені цивільні водолази, зокрема – жінка, присутність якої нібито допомагала «створити ілюзію, що водолази були групою друзів у прогулянковому круїзі».

«Я завжди сміюся, коли читаю в ЗМІ спекуляції про якусь величезну операцію із залученням спецслужб, підводних човнів, безпілотників і супутників. Все це народилося з ночі сильної пиятики і залізної рішучості жменьки людей, які мали сміливість ризикувати своїм життям заради своєї країни», – наводить видання слова одного з офіцерів, який брав участь у плануванні цієї операції.

- РЕКЛАМА-

При цьому повідомляється, що президент Зеленський спочатку схвалив цей план усно, але пізніше, коли ЦРУ дізналося про це і звернулося до українського лідера з проханням припинити операцію, він наказав її зупинити.

Водночас, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який нібито наглядав за проведенням операції, вирішив просуватися із планом вперед. Він нібито залучив до координації атаки найкращих українських офіцерів спеціальних операцій, які мають досвід організації ризикованих таємних місій проти росії.

Видання зазначає, що одним з них був колишній полковник СБУ Роман Червінський.

За словами трьох людей, Залужний сказав Зеленському, що диверсійна група, після того, як її відправили, перебувала без зв’язку з зовнішнім світом і не могла бути відкликана, «оскільки будь-який контакт з ними міг би скомпрометувати операцію».

WSJ поспілкувався з чотирма високопоставленими українськими посадовцями з питань оборони і безпеки, які або брали участь у цьому плануванні, або були безпосередньо обізнані про нього. Всі вони заявили, що трубопроводи були законною ціллю в оборонній війні України проти росії.

Як повідомляє ЗМІ, Залужний заявив у текстовому листуванні, що йому нічого не відомо про таку операцію, а будь-які припущення про протилежне є «простою провокацією». Він додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав у них участі.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні