-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Університети рекордно збільшили кількість місць на платне навчання

-Реклама-spot_img
spot_img

Поки в Україні триває вступна кампанія і студенти можуть обрати між кількома різними спеціальностями та факультетами, виші вирішили збільшити кількість місць набору до рекордних цифр.

Приміром, на популярну в Львівському університеті спеціальність «англійська мова» спочатку було 200 ліцензійних місць. У процесі зарахування їхня кількість збільшилася до 500, а потім – до 800, більшість з них – на платну форму навчання. Втім, найбільші рекорди побили «менеджмент» і «маркетинг», повідомляє Zaxid.net. На кожну освітню програму пропонували по 990 місць, з них бюджетних – заледве 40-50. І така ситуація не тільки в ЛНУ.

До Львівського національного університету імені Івана Франка цього року на бакалаврат зарахували понад 5300 студентів, що є дещо більшою кількістю, ніж торік, розповідають у пресцентрі ЛНУ. З них близько 1700 – на бюджетну форму навчання. При збільшенні місць на окремі спеціалізації керувались, зокрема, і кількістю поданих заяв абітурієнтів.

«Порівняно з минулим роком кількість рекомендованих на бюджет дійсно зменшилась. Це пов’язано з двома аспектами – запровадженням грантового державного фінансування для здобуття вищої освіти, а також з тим, що для закладів вищої освіти в окремих регіонах введені різноманітні, зокрема, регіональні коефіцієнти», – пояснили у пресцентрі ЛНУ.

- РЕКЛАМА-

Не відстає і Львівська політехніка. Разом з ЛНУ це два топові виші за кількістю поданих заяв абітурієнтів. В університеті поки не готові назвати статистику першокурсників, але під час вступної кампанії на спеціальність «менеджмент» визначили 2362 місць, «маркетинг» – 1508. На «кібербезпеку та захист інформації» ліцензійний обсяг – 1404. Високий обсяг і на комп’ютерну інженерію та комп’ютерні науки – профільні для політехніки спеціальності. Втім, багато університет набирає і на гуманітарні спеціальності: журналістика (664), міжнародні відносини (599), право – 1040, психологія – 1997.

Запит на ліцензійний обсяг подає сам виш, а міністерство освіти має його погодити. Заклад вищої освіти має надати гарантії спроможності забезпечити навчальний процес. А міністерство – відстежити і проконтролювати. На наступний рік робитимуть висновки з такої ефективності.

У пресцентрі ЛНУ запевняють, що університет має достатньо аудиторій для лекцій, місць у гуртожитках, укриттів і організаційно готовий розпочати навчання в форматі офлайн. Достатнім є і викладацький штат.

Цього року діє триступінчаста модель. Перша – бюджетні місця, друга – гранти, які покривають значну частину вартості навчання, третя – повна оплата навчання.

Міністерство освіти взяло курс на оптимізацію кількості університетів і таким чином можуть також перевіряти, як справляться основні класичні виші з великою кількістю студентів. Загалом в Україні хочуть вирівняти пропорції вищої і профтехосвіти хоча б до 60/40, тому що зараз 85% студентів здобувають вищу освіту. В Україні є близько 300 закладів вищої освіти, хоча деякі з них дають не вищу освіту, а дипломи про вищу освіту.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні