-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Франківська громада виділила на компенсації фермерам майже 2,5 мільйона гривень

-Реклама-spot_img
spot_img

В Івано-Франківській ТГ продовжують фінансово допомагати мешканцям, які активно займаються сільським господарством.

Про приватну пасіку Василя Стефанюка, що у селі Братківці знають далеко за межами громади і навіть України. Чоловік займається бджільництвом понад півстоліття. Тримає у своїх пересувних пасіках 80 бджолосімей. Минулого року, відколи програма підтримки сільського господарства у Франківській громаді запрацювала, чоловік зареєстрував 60 сімей і отримав за них кошти. Про це йдеться на сайті міського голови.

«Того року користувався. Подав 60 сімей, дали мені 12 тисяч, використав на закупку цукру. Більшість на цукор, бо зараз пішов 1500-1600, ну а як в мене було на 60 сімей – це мінімум тонна, щоб нормально їх годувати. Кажуть, що тяжко 80 сімей тримати одному. Я би цього не сказав. Якщо ти це робиш в задоволення, то не змучуєшся, бо отримуєш задоволення», – розповідає пасічник із села Братківці Василь Стефанюк.

Недалеко від бджіл – персиковий «рай».  

«В мене є інжирний персик, ось наступний ряд – це нектарини. Вони не дуже вибагливі, потрібно просто знати, що з ними робити і любити їх», – розповідає мешканець села Братківці Роман Федоров. 

На 30-ти сотках землі Роман Федоров вирощує понад півтисячі персикових дерев різних сортів. Улюбленою справою чоловік займається понад 13 років. Мріє свій «персиковий рай» розширити до 3 гектарів. Планує купити ще сортових саджанців, за це отримає дотацію від громади. 

«Найперше я їх витрачу на друзів, які воюють. Допомогти їм треба, щоби було все добре і щоби ми виграли війну. А все інше – буде. Буде достаток і злагода», – каже мешканець села Братківці Роман Федоров.

- РЕКЛАМА-

Вперше цього року на виплати подалася і Ольга Мосорко. Жінка тримає свиней. Ще минулого року пані Ольга вагалася і не дуже вірила, що за свою працю біля тварин зможе отримати кошти. Зараз рахує, що за всіх п’ятачків отримає до 50-ти тисяч гривень.  

«Маю наразі 13 маленьких, 8 середніх, маю 3 великих, і 3 льохи, які мають народжувати, свиноматки тобто. Каже Руслан Романович обійшов все наше господарство і пообіцяв, що можна зареєструвати 3 свиноматки, дві корови, які маємо ще. Подати пакет документів, який потрібен знову ж таки, і до 50 тисяч можна отримати», – відзначає мешканка села Братківці Ольга Мосорко.

Очільник громади Руслан Марцінків особисто відвідав господарства у Братківцях. Впевнений, людям, які займаються фермерством, необхідно допомагати. Адже це, у першу чергу, продуктова безпека цілої громади.

«Багато людей ще минулого року не вірили, що будуть якісь гроші, що програма діє. Але цього року люди побачили, що отримали минулого року і це суттєві допомоги, сьогодні все більше і більше людей подається, все більше і більше людей займається вирощенням худоби, бджолярством. Тому ми розширюємо і кількість програм. Цього року ми вперше включили програми для тих, хто займається молочною продукцією. Тобто це різні сепаратори, це речі, які стосуються саме молока», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Загалом громада виділила на компенсації фермерам майже 2,5 мільйона гривень. Програма підтримки сільського господарства розширюється та удосконалюється. 

 «Цьогоріч за перше півріччя опрацьовано 360 заяв на 2 млн 400 тисяч гривень. І з тих коштів, які комісія опрацювала. Вже реєстри затверджені, очікують наступного траншу поступлення грошей. Якщо пройтися по цифрах, то можуть податися ті, хто мають від трьох і більше свиноматок – по 3 тисячі гривень за голову, свиней на відгодівлі іде від 5-х і вище – по 2 тисячі гривень, на корову платимо по дві тисячі, на коней – по 5 тисяч. Вівці, кози – також платимо по 2 тисячі на одну голову, які утримують по господарствах нашої громади. Найбільше подавалися на корови, звісно. По одній-дві корови ще тримають по наших селах», – додає начальниця управління сільського господарства Департаменту комунальних ресурсів та сільського господарства Уляна Сергенюк.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні