-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Майже усі дитсадки закриють, більшість шкіл — онлайн: як постанова Кабміну вплине на навчання у Косівській громаді

-Реклама-spot_img
spot_img

Сім із восьми дитячих садків закриють і щонайменше 10 з 19 ліцеїв та гімназій в Косівській громаді, що на Івано-Франківщині, з 1 вересня переведуть на дистанційну форму навчання. У цих закладах немає сховищ або протирадіаційних укриттів, а облаштувати їх до початку навчального року не вистачить ані часу, ані грошей.

Що про цю ситуацію кажуть голова Косівської громади, освітяни та батьки учнів, читайте у матеріалі Суспільного.

“Неприйнятні” сховища

За словами голови Косівської громади Юрія Плосконоса, у закладах, які перейдуть на дистанційне навчання, є найпростіші укриття, що діють за принципом двох стін. Такі сховища вважалися прийнятними до 13 серпня 2024 року, допоки Кабмін не видав постанову про створення захищених просторів.

“Постанова дозволяє ці укриття на першому поверсі, але за умови, що вони мають бути обнесені ще одним рядом захисних споруд. Нам рекомендують технічні рішення — це створення стін довкола фасаду. Це можуть бути габіонні укриття — сітка, заповнена ґрунтом чи каменем, або бетонні блоки. Якщо ми говоримо про дерев’яні школи, то вони взагалі не підлягають цій постанові”, — каже Юрій Плосконос.

- РЕКЛАМА-
Голова Косівської громади Юрій Плосконос

Голова Косівської громади Юрій Плосконос. Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, за трохи більш ніж два тижні до початку навчального року облаштувати захищені простори не вистачить ні часу, ні грошей.

“Якщо говорити, що нам треба майже всі 14 шкіл облаштувати довкола захисними спорудами, то це — десятки мільйонів гривень. Навіть якби у нас були на рахунках ці гроші, має бути процедура, оскільки закупівля велика, треба провести тендер. Тобто якщо тільки паперову та підготовчу частини зробити, то потрібно кілька місяців”, — розповідає Юрій Плосконос.

За його словами, у Косівській громаді навчаються приблизно 3920 школярів, а дитсадки відвідують майже 600 дітей. Через закриття закладів освіти їхні працівники підуть на простій, а батькам доведеться водити дітей в черговий дитячий садок.

“Ми будемо вимушені таким чином робити: збирати довідки, чиї батьки працюють. І той садочок, який один у нас залишається, буде черговим. І туди ходитимуть діти офіційно працевлаштованих батьків”, — каже Юрій Плосконос.

Що про ситуацію з укриттями кажуть освітяни

Гімназія у селі Соколівка, де навчаються 136 дітей, має два корпуси та три найпростіші укриття, розповідає директор закладу Василь Андріюк. Втім, каже керівник, другий поверх першого корпусу гімназії зроблений з дерева, а інший — повністю дерев’яний. Тому навіть якщо облаштують габіони, гімназію переведуть на дистанційну форму навчання.

Гімназія у Соколівці

Другий поверх гімназії у селі Соколівка. Суспільне Івано-Франківськ

“Шанси, що ті укриття, які ми мали дотепер, будуть затверджені районною військовою адміністрацією як придатні, фактично мізерні, а, може, й нульові. Все-таки ми — глибоко тилова область. Я розумію, що питання безпеки зараз — першорядне, але, зважаючи на наше розташування, думаю, що уряд міг би підійти більш диференційовано до цього”, — говорить директор Соколівської гімназії Василь Андріюк.

Директор Соколівської гімназії Василь Андріюк

Директор гімназії у селі Соколівка Василь Андріюк. Суспільне Івано-Франківськ

У Старокосівському ліцеї навчається 371 учень. За словами заступниці директора навчального закладу Світлани Вовчак, під час повітряних тривог школярів виводили в коридори, де вони могли продовжувати уроки. Обладнати сховище або протирадіаційне укриття для ліцею неможливо, адже на глибині півтора метра під землею починаються ґрунтові води.

Старокосівський ліцей

Старокосівський ліцей. Суспільне Івано-Франківськ

Окрім цього, деякі школярі живуть у віддалених присілках, і при вимкненнях електроенергії доступу до інтернету, щоб відвідувати уроки дистанційно, в них не буде.

“Напевно, в цю постанову бажано внести якісь зміни. Хоча б щодо тих територій, які не прифронтові, де немає прямих “прильотів”, — каже заступниця директора Старокосівського ліцею Світлана Вовчак.

Заступниця директора Старокосівського ліцею Світлана Вовчак

Заступниця директора Старокосівського ліцею Світлана Вовчак. Суспільне Івано-Франківськ

“Дитина має навчатися очно”

Проти переходу на дистанційне навчання висловлюється і мама другокласниці Старокосівського ліцею Дзвенислава Букатка.

“Це — болюче питання як для мене, так і для доньки. Дитина має навчатися очно, тому що вона спілкується з однолітками, знайомиться, вчиться будувати речення, грається. Це — не тільки для моєї, але й для всіх дітей вагома причина навчатися очно”, — каже мама другокласниці.

Старокосівський ліцей, укриття

Мама другокласниці Старокосівського ліцею Дзвенислава Букатка. Суспільне Івано-Франківськ

Як ситуацію у Косівській громаді коментують в обласній військовій адміністрації

Директор департаменту освіти й науки Івано-Франківської ОВА Віктор Кімакович сказав у телефонній розмові кореспонденту Суспільного, що не коментуватиме ситуацію щодо укриттів у закладах освіти, адже це питання обговорювали на нараді в обласній військовій адміністрації 7 серпня. Тоді він повідомив, що в кожному районі області є школи, які не зможуть відвідувати діти очно через відсутність сховищ.

Гімназія у Соколівці

Клас у гімназії селі Соколівка. Суспільне Івано-Франківськ

“В Івано-Франківському районі є 134 заклади, що не мають стаціонарних укриттів. Тобто 25% учнів Івано-Франківського району не зможуть відвідувати освітні заклади. У Калуському районі таких — 40,5%, у Коломийському — 31,5%, у Косівському — 60%, у Надвірнянському — майже 36% і у Верховинському — 90%”, — каже Віктор Кімакович.

Голова Косівської громади Юрій Плосконос говорить, що єдиним рішенням для розв’язання цієї проблеми є укладання договорів із закладами поблизу ліцеїв і садочків, де є належно облаштовані сховища.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні