-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

-Реклама-spot_img
spot_img

Андрій Гордій із Косова – командир мінометного взводу штурмової роти 710 окремої бригади охорони. Каже, ефективна робота на війні можлива лише тоді, коли все робиться разом.

Про це пише Правда.іф з посиланням на Репортер.

Завдання мінометки – прикрити

Андрій Гордій втретє вдома за час повномасштабної війни. Каже, як і всі, найперше намагається відіспатися, а потім… А потім у гори, бо треба у спокійні місця.

Не тому, що десь тригерить, а просто хочеться якось нормально спокою, природи, а не вирубаних посадок чи підвалів, – говорить Гордій.

Коли почалась повномасштабна війна Андрій одразу пішов у військкомат. Потрапив у Державну спеціальну службу транспорту, яка спершу займалась охороною мостів, критичної інфраструктури тощо.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

Але багато людей хотіли саме воювати, а не сидіти в тилу, – говорить Андрій. – Коли цей запит створився, то зібрались добровольці й таким чином створилася штурмова рота 710 бригади. А потім формувався мінометний взвод, бо без прикриття штурмовикам ніяк. У мінометку пішло багато знайомих з мого взводу, я приїхав до них, і вони вибрали, аби був у них командиром.

- РЕКЛАМА-

За словами Андрія, вчитися доводилося просто на фронті. Перші виїзди були на Харківщині. Андрій називає їх тренувальними, бо вони виїздили, відпрацьовували й одразу ж від’їжджали.

А потім були такі гарячі точки, як Красна Гора, Богданівка, Урожайне, де пробули пів року, Іванівське біля Часового Яру – також майже пів року.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

Наша робота – по максимуму прикрити штурмовиків, – пояснює Андрій. – Ми не маємо багато підбитої ворожої техніки, бо мінометка – це більше для прикриття. І ми справлялися. У Богданівці, на Бахмуті, ми довший час стримували ворога. Воювали з “вагнерами”. Побратим «Філософ» сказав, мовляв, дякую, що так працюєте, бо я цього виходу, навіть, не стріляв. Тобто до них не могли підійти. Це якраз і є завдання мінометки – прикрити й не дати ворогу можливості підійти.

Андрій має позивний «Креш». Каже, це ще з мирних часів від друзів. Тоді він грав на ударних у косівській групі. Найгучніша тарілка барабанної установки називається Crash. Тож Андрій залишив це псевдо собі й на війні. Там, за його словами, воно набуло іншої та кращої форми.

Коли ми стріляємо і когось уразимо, то я по радійці хлопцям передаю: «Цей кацап креш-тест не пройшов», – посміхається Андрій.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

Покластися на всі 100%

Андрій пишається побратимами. Каже, в його взводі усі супермотивовані й з цим йому дуже пощастило. Бійці точно знають, де вони та навіщо.

Це люди, які не народжені для війни, але найкраще воюють, – говорить Гордій. – У мене є багато технарів, які можуть і полагодити, і зробити, і переробити, порахувати, – хвалить побратимів Андрій Гордій. – Постійно шукають щось нове, вчаться. Ми завжди радимось, як нам виконати певну задачу. Радитися з побратимами – це дуже важливо. Бо тільки так можна вибрати найкращий варіант. Нема такого, що я командир – я сказав так, і все! А хтось думає по-іншому. Тоді починається конфлікт, а це не до взаємодії, це не те, що треба на війні. Мій взвод, як одне ціле, і в цьому кайф. Коли розумієш, що один на одного можеш покластися на всі 100%.

За словами Гордія, кожен побратим готовий піти на завдання замість іншого.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

У нас є побратим «Патрон», який готовий воювати за всіх, тільки б ніхто не йшов на той нуль, – розповідає Андрій. – На останній БР (бойове розпорядження, – авт.), у нас виникла складна ситуація. Позиція вже була пристріляна кацапами і треба було її міняти, а лишалося ще кілька днів до виходу. То виконувати поїхали, як завжди, «Патрон» з компанією. У нас, в принципі, кожен розрахунок готовий за кожного так стояти.

Гордій впевнений, що на війні та й в житті найбільше цінується відповідальність і розуміння один одного.

Розуміння того, хто й що може робити, хто як буде виконувати, – пояснює військовий. – Моральні якості також важливі, бо у нас взвод реально побудований на моралі. Коли людина усвідомлює, що вона робить і для чого, а не просто за наказом. Це для мене дуже важливо.

Підтримувати моральний дух своїх бійців –  теж завдання командира. Тому вони часто розмовляють про все на світі, але не про війну, філософствують, дивляться футбол.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

У нас є багато якихось смішних історій, якби їх записувати, то були б якісь тарантінівські тексти, – посміхається Андрій. – Коли ми посидимо, поговоримо, пожартуємо, це якось і тримає людей зосередженими на роботі й водночас вони відпочивають.

Андрій каже, що довше як три місяці сприймати бої, напруження люди не здатні. Бачить це по собі та своїх бійцях.

Взвод, як одне ціле: як воює косівчанин Андрій Гордій

Коли заходимо на три місяці, це ще такий драйв, – говорить військовий. – А от після трьох місяців кожного разу йде спад, складніше концентруватись, складніше креативно мислити. Постійно мушу нагадувати, що треба дотримуватися всіх можливих заходів безпеки, бо з втратою цієї концентрації настає період пофігізму. Самозбереження вже не так якісно працює саме через моральну втому, а не фізичну.

За словами Андрія, зараз люди мають можливість мобілізуватись й потрапити туди, куди вони хочуть, і де їхні вміння будуть корисними. Наприклад, через рекрутингові центри, через відношення від бригад.

Коли ми йшли, то було – як повезе, – говорить Гордій. – Зараз ти можеш підготуватися, а підготовлена людина може виживати набагато якісніше. Я зараз поїздив, поспілкувався з людьми, то переважно тут люди говорять про війну з точки зору своєї вигоди чи чогось такого. Багато наслухався, мовляв, «чого саме я маю помирати», «нехай хтось інший воює». А війна – це якраз не про себе і не про особисте.

Авторка: Світлана Лелик

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні