-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як у Коломиї протезують ветеранів війни

-Реклама-spot_img
spot_img

У Коломиї на Івано-Франківщині, в обласному госпіталі ветеранів війни, бійців готують до протезування та реабілітують.

З 2023 року в медзакладі за державною програмою безоплатно запротезували десятьох військовослужбовців. Наразі уклали договори з чотирма протезними підприємствами, інформує Правда.іф з посиланням на Суспільне.

Михайло Юращук, військовослужбовець

Військовослужбовець Михайло Юращук підірвався на протипіхотній міні на Бахмутському напрямку. Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківському обласному госпіталі ветеранів війни лікується боєць Михайло Юращук. З травня 2023 року він боронив країну у складі 5 окремої штурмової Київської бригади, був сапером-розвідником. 6 липня 2024 на Бахмутському напрямку підірвався на протипіхотній міні. Через травми Михайлу ампутували частину ноги.

“На завданні з розмінування була інформація про “пелюстки”. А виявилося, що це — протипіхотні, просто закопані в щебінь. На жаль, буває так. Усе не побачиш. Потрапив на міну. Зараз лікуюся, буду протезуватися і повертатися у стрій, напевно”, — розповідає Михайло Юращук.

- РЕКЛАМА-
Протезування ветеранів війни, госпіталь, Коломия

В обласному госпіталі ветеранів війни протезували десятьох бійців. Суспільне Івано-Франківськ

До протезування Михайла готує Володимир Облещук — технік-протезист-ортезист одного з підприємств, з яким співпрацює госпіталь. Він проконсультував військового і показав техніку перев’язування кукси.

“У Михайла кукса ще не сформована. У нього обхват верхньої частини кінцівки — 36 сантиметрів, внизу — 40. Гільза, що буде одягатися на ногу, має бути однакового розміру: або 36-36, або 36 і менше — 34 сантиметри. Інакше гільза не залізе. Вона, як чаша”, — пояснює Володимир Облещук.

Володимир Облещук, технік-протезист-ортезист

У госпіталі в Коломиї Володимир Облещук запротезував чотирьох військових. Суспільне Івано-Франківськ

В обласному госпіталі ветеранів війни він запротезував чотирьох військових. Один із них — Ігор Селезньов — ветеран російсько-української війни. У листопаді 2023 року під час боїв на Херсонщині він отримав важке поранення. Чоловіку ампутували обидві ноги. У травні 2024 Ігорю встановили протез на праву ногу, у червні — на ліву. За місяць він навчився ходити на протезах. Ветеран каже: тепер приходить на технічну перевірку протезів. Зі слів лікаря Володимира Облещука, за потреби їх безоплатно ремонтують або замінюють на інші.

“Ми виготовили протез на праву куксу, щоб пацієнт зміг навантажувати хоча б мінімально її й звикати до протеза. Навіть з його зусиллями він сам підіймався на одній нозі на протез. Після того, як зняли апарат зовнішньої фіксації, зробили протез на ліву ногу. А на праву вже виготовлявся основний”, — говорить Володимир Облещук.

Протезування, ветерани війни, Коломия

Перед виготовленням протеза роблять заміри кукси. Суспільне Івано-Франківськ

Завідувачка реабілітаційного відділення Івано-Франківського обласного госпіталю ветеранів війни Людмили Зварич каже: на базі медзакладу також проводять курс допротезної, протезної й післяпротезної реабілітації.

“Допротезна реабілітація відбувається здебільшого одразу після оперативного втручання ще у палатах. Фізичні терапевти після зняття швів приходять, займаються з куксою пацієнта. Навчають правильно її мотати та як доглядати. Протезна підготовка — це період після того, як протезист зняв мірки та видали протез для плавання. Ми починаємо вчити пацієнта на ньому стояти, робити перші кроки, ходити сходами, на різних перешкодах, вулицею. Потім видається довготривалий протез, адаптований під пацієнта. Він уже на ньому ходить, займається, пристосовується до життя”, — пояснює Людмила Зварич.

Володимир Федоришин, Коломия

Володимир Федоришин: “Ми протезували тільки військових, а зараз почали брати й цивільних”. Суспільне Івано-Франківськ

Директор медзакладу Володимир Федоришин говорить, що ветеранів війни протезують безоплатно в межах державної програми.

“До нас потрапляють “свіжі” ампутанти. Якщо їх треба переампутовувати, ми це робимо — бинтуємо, підготовлюємо куксу і запрошуємо фірму. Вони приїжджають, знімають мірки, готують протези, і хворий від нас іде вже на протезі. Ми протезували тільки військових. А зараз почали брати й цивільних. Там — інші програми, але ми їх також беремо”, — розповідає Володимир Федоришин.

Протезування, реабілітація, ветерани війни, Коломия

Під час реабілітації пацієнти мають спеціальні заняття. Суспільне Івано-Франківськ

Він додає: з квітня, окрім занять у залі та на тренажерах, додали до програми вуличну реабілітацію.

“Пацієнти по дві-три години щодня мають заняття на вулиці з різними засобами. Вони грають у м’яч, займаються скандинавською ходьбою. В альтанках мають можливість грати у настільні ігри — шашки, нарди. Їх часто використовують психологи для загальної психологічної реабілітації”, — додає Володимир Федоришин.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні