-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Яким буде навчальний рік 2024-2025 у школах: МОН оприлюднило рекомендації

-Реклама-spot_img
spot_img

Міністерство освіти і науки України оприлюднило особливості організації 2024-2025 навчального року у школах під час воєнного стану.

Новий навчальний рік стартує у школах 2 вересня 2024 і триватиме до 30 червня 2025 року.

Втім, структуру і тривалість навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада школи.

МОН при цьому рекомендує школам, якщо є можливість, вжити заходів щодо оптимізації термінів проведення навчального року, зокрема визначення дат початку та закінчення канікул у зимовий період, відповідно до безпекової та соціально-гуманітарної ситуації, а також погодних умов.

- РЕКЛАМА-

Також за можливості, застосовувати гнучкий підхід до організації освітнього процесу з урахуванням світлового дня, використання змішаного формату навчання, ущільнення навчальних програм тощо.

Перший урок у новому 2024/2025 навчальному році

В закладах загальної середньої освіти пропонують присвятити перший урок вшануванню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Під час підготовки та проведення першого уроку «Vincit qui meminit (Перемагає той, хто пам’ятає)» можна послуговуватися методичними рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті для закладів освіти до Дня пам’яті захисників України.

Підготовка закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону

Також у відомстві наголошують на забезпеченні безпеки учасників освітнього процесу. Для безпечного старту нового 2024/2025 навчального року обласні військові адміністрації та засновники закладів загальної середньої освіти мають створити відповідні умови. Облаштування захищених просторів можливе в підвальних, цокольних та, як виняток, на перших поверхах лише в закладах освіти, розташованих на території територіальних громад із задовільним та помірним рівнем ризику безпеки в системі освіти.

При цьому використання безпечних приміщень є тимчасовим рішенням та не позбавляє обов’язку керівників і засновників закладів освіти від облаштування захисних споруд цивільного захисту, які відповідають чинному законодавству.

Формат навчання

Заклади освіти організовують здобуття загальної середньої освіти в очній (денній) формі, у тому числі із застосуванням змішаного навчання, та/або дистанційній формі, у тому числі створюючи дистанційні класи, за індивідуальною формою (екстернатною (екстернатом), сімейною (домашньою), педагогічним патронажем), очною (вечірньою), заочною, мережевою формами.

Серед пріоритетних напрямів – відновлення доступу до очної освіти для якомога більшої кількості дітей там, де дозволяє безпекова ситуація, а також підвищення ефективності дистанційного формату навчання.

Під час воєнного стану в Україні та з метою забезпечення безпеки учасників освітнього процесу, здобуття загальної середньої освіти може здійснюватися в очній (денній) формі, у тому числі із застосуванням змішаного навчання.

У разі, якщо в закладі освіти не дотримуються вимоги, визначеної Порядком та умовами щодо функціонування в очному форматі, такий заклад може обрати дистанційну форму навчання.

Також передбачено можливості для задоволення індивідуальних освітніх потреб учнів із категорії внутрішньо переміщених осіб, тих, які перебувають за кордоном, та проживають на тимчасово окупованих територіях.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні