-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Які найчистіші та найбрудніші річки Івано-Франківщини: дослідження 

-Реклама-spot_img
spot_img

Найчистішими на Івано-Франківщині є річки Свіча та Бистриця Надвірнянська. У цих водоймах не виявили перевищення від норми небезпечних речовин і знайшли їх менше, ніж в інших річках.

Найбруднішими є Саджава та Луква, де фахівці знайшли п’ять речовин, що перевищують екологічні норми.

Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів Марія Засідко, пише Правда.іф.

З її слів, ці результати — підсумок моніторингу водойм у річкових басейнах Дністра і Дунаю на території Івано-Франківської області протягом восьми місяців 2024 року. Фахівці роблять відбір проб води щомісяця, каже Марія Засідко.

“Чистою також можна вважати Бистрицю Солотвинську в селі Скобичівка. У басейні Прута найчистішою річкою є річка Любіжня, проби в якій ми відбираємо у селищі Делятин. Різні речовини там знаходимо, але вони не перевищують допустимі норми. Можу заспокоїти прикарпатців, що річки у районах водозаборів є чистими”, — каже Марія Засідко.

- РЕКЛАМА-

Перевищення норми забруднювальних речовин зафіксували у п’яти пунктах моніторингу, продовжує Марія Засідко.

“Ми виявили п’ять речовин у річках Саджава та Луква. Це — ендосульфан, антрацен, флуорантен, бензо(b)флуорантен і бензо(k)флуорантен. Також три речовини — у річці Сівка, дві речовини — у Гнилій Липі, одну — у Чечві. Особливо токсичними є оці флуорантени. Вони утворюються в результаті неповного згоряння паливно-мастильних матеріалів”, — розповідає Марія Засідко.

На території Івано-Франківщини є 27 пунктів моніторингу, де проводять забір води для аналізів. 20 пунктів — у межах Дністра, решта — у межах суббасейну Прута.

“Зокрема, у басейні Дністра встановлені п’ять пунктів в районах водозаборів. Це — питні водозабори Івано-Франківська: Бистриця Надвірнянська поблизу села Березівка та Бистриця Солотвинська в селі Скобичівка. Окрім того, є пункти на річці Свіча у селі Княжолука, Чечва і Дністер в селі Нижнів. У басейні Прута відбираємо у двох пунктах моніторингу на масивах поверхневих вод, там де є питні водозабори, — Прут (Яремче) та Прут (Шепарівці)”, — каже Марія Засідко.

Вона додає, що відбирають проби води й на тих масивах, які перебувають під ризиком через антропогенні впливи. Таких пунктів є 13 в басейні Дністра та п’ять — у басейні Прута. Це, наприклад, водойми, у які підприємства скидають свої стічні води. За підсумками моніторингу, в басейні Дністра найбільше забруднювальних речовин виявили в річці Саджава у місті Долина. Менш забрудненою є річка Гнила Липа, де відбирали проби в селі Бабухів.

“Звичайно, ми контролюємо, моніторимо ситуацію з річкою Сівка. Це — зона екологічної небезпеки. Ми відбираємо проби з річки Сівка в Калуші й у селі Сівка-Войнилівська. Крім того, беремо проби в цьому регіоні з річки Кропивник в селі Мостище. Характерним для цих річок є високий сольовий вміст і він підтверджується нашими дослідженнями. Там теж знаходимо забруднювальні речовини — і пріоритетні, і специфічні для басейну”, — додає Марія Засідко.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні