-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Волонтери будуть викликати поліцію. Марцінків розповів, як працюватиме громадський мовний патруль

-Реклама-spot_img
spot_img

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у сьогоднішньому ефірі на радіо Західний полюс розповів, що так звані мовні патрулі будуть громадськими і грошей з бюджету на цей проєкт не витрачатимуть, пише КУРС.

Мер Франківська зазначив, що ініціатива працюватиме на громадських засадах.

“Ніяких коштів витрачати з міського бюджету не будемо на мовні патрулі, на мовних інспекторів”, – сказав Руслан Марцінків.

За його словами, на сьогодні проблема вживання російської мови у Франківську є значною.

“Мешканці Франківська зверталися до мене, що російської мови побільшало на вулицях, у громадських місцях. Російської мови в рази збільшилося у Франківську. І тому якимось чином треба реагувати. Прийшли до такої думки – громадська ініціатива “Мовні інспектори”. Це бажаючі, волонтери, які будуть пропагувати курси української мови, також будуть фіксувати і викликати відповідно поліцію і Муніципальну інспекцію в разі порушення законодавства в місцях, де передбачено законом – це кафе, магазини, де мова обслуговування виключно має бути українською. І це питання дуже гостро стоїть”, – зазначив Марцінків.

Мер додав, що до функцій мовних інспекторів буде входити спілкування і переконування, що треба дотримуватися законодавства і що сьогодні єдиною державною мовою є українська.

“Насправді нас всіх, напевно, турбує засилля російської у Франківську. Якщо у 2022 році і на початку 2023-го носії російської мови старалися переходити на українську, то зараз ситуація дещо змінилася. І тому, на моє переконання і на переконання багатьох, потрібно цю ситуацію міняти”, – наполягає мер.

- РЕКЛАМА-

Марцінків також згадав про соціальну рекламу та програму розвитку української мови імені Ірини Фаріон. І запросив охочих у мовний патруль. “Хто має можливість, може зголошуватися. Коли це буде більше організовано, менше ставатиметься конфліктів”, – переконаний Марцінків.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні