-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Упродовж місяця четверо прикарпатців захворіли на лептоспіроз

-Реклама-spot_img
spot_img

За вересень 2024 року в Івано-Франківській області спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України лабораторно підтвердили чотири нові випадки лептоспірозу. Його виявили у трьох жителів Івано-Франківського району та одного — з Калуського.

Про це у коментарі Суспільному повідомила лікарка-епідеміологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Федорів, пише Правда.іф.

З її слів, від початку 2024 року на Івано-Франківщині захворіли на лептоспіроз тринадцять людей.

“У нас зареєстровані по два випадки на території Калуського та Коломийського районів, три — у Косівському та шість — в Івано-Франківському. Торік в області показник захворюваності перевищував середнє значення по Україні. Зараз будемо чекати кінця року і порівняємо”, — каже Ірина Федорів.

Симптоми та вплив на організм лептоспірозу

При лептоспірозі люди не одразу звертаються за медичною допомогою, тому пізно відбувається госпіталізація, і перебіг захворювання ускладнюється.

“Захворювання характеризується підвищенням температури тіла, загальною інтоксикацією організму та ураженням практично всіх органів і систем. Це — й ураження нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Також лептоспіроз характеризується геморагічним синдромом”, — розповідає Ірина Федорів.

- РЕКЛАМА-

Як вберегтися від інфікування

Зі слів лікарки-епідеміологині, джерелом інфекції переважно є гризуни. Також інфіковані лептоспірами можуть бути домашні тварини.

“Ризик захворіти на лептоспіроз суттєво знижується, якщо ми уникаємо перебування у потенційно зараженій воді, тобто стоячій. Також потрібно уникати контактів з інфікованими тваринами або які є бактеріоносіями. Воду і продукти треба захищати від доступу гризунів та намагатися знищувати мишей в особистих та підвальних приміщеннях”, — додає Ірина Федорів.

Захворювання на лептоспіроз є характерним для нашої області, продовжує лікарка-епідеміологиня. Спалахів недуги немає, але щорічно фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України реєструють поодинокі періодичні випадки на території практично всіх районів області.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні