-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Похід по гриби: як підготуватися та не заблукати у лісі

-Реклама-spot_img
spot_img

У грибний сезон збільшується кількість людей, які губляться у лісі. Останній випадок — пошуки п’ятьох грибників зі Львівщини та Івано-Франківщини.

Суспільне поспілкувалося з грибником з 20-річним стажем Ростиславом Полівчаком про те, як підготуватися до походу та дати собі раду, коли заблудився.

Ростислав Полівчак

Грибник з 20-річним стажем Ростислав Полівчак. Ростислав Полівчак

Найперше, що він радить, підготувати телефон — забезпечити йому додаткове живлення, тобто треба мати при собі павербанк, батарею, щоб він не розрядився під час походу. Також потрібно завантажити на телефон карту для офлайн-навігації, яка працює без інтернету.

“Це дуже важливо, тому що стандартний Google Maps, який є на всіх телефонах, практично не працює без інтернету. Тобто він працює, але для цього його теж треба спеціально готувати — завантажувати карти. Це є дуже важливо, тому що переважно блудять там, де немає телефонного зв’язку і мобільного інтернету. Крім того, добре мати на смартфоні компас і теж навчитися ним користуватися. Треба знати, за яким азимутом ви заходите і з якого азимута треба виходити з лісу”, — говорить Ростислав Полівчак.

- РЕКЛАМА-
Білі гриби

Білі гриби у Карпатах. Ростислав Полівчак

Окрім того, грибник радить мати при собі під час походу й звичайний магнітний компас. Він підстрахує, коли розрядиться телефон. А ще — завантажити застосунок “Порятунок в горах”.

Гриб бараняча голова

Бараняча голова. Ростислав Полівчак

“У цьому додатку можна зареєструвати свій похід, щоб рятувальники знали, куди ви плануєте йти, яким є ваш маршрут. І під час нештатної екстремальної ситуації у цьому застосунку можна повідомити рятувальникам про те, щоб вас знайшли”, — продовжує Ростислав Полівчак.

Якщо ж все-таки людина заблукала, грибник радить:

  • найперше — заспокоїтися й припинити панікувати;
  • покликати на допомогу. Грибний сезон, багато людей в лісі — вас точно хтось почує. Цього не потрібно соромитися. Особливо, коли насувається темінь і вам загрожує холодна ночівля, адже в лісі за погіршення погоди це може бути небезпечно;
  • насправді на Івано-Франківщині немає багато глухих лісів, з яких би не можна було вийти. Ви маєте прямувати за потічками, за водоймами. Правда, це стосується більше гір. Майте на увазі, береги гірських потічків або річок є важко прохідними. Тож потрібно рухатися поруч з потічком;
  • якщо ви йдете в одному напрямку, то за кілька годин вийдете з будь-якого лісу, тому що в нас немає таких величезних незаселених територій.

“У тому й проблема, що йти треба в одному напрямку. А людина за своєю природою, коли блукає, то ходить кругами, орієнтовно, кажуть, діаметром 5 кілометрів. І це її ще більше деморалізує. Бо вона бачить, що повертається в ті самі місця, з яких виходила”, — каже Ростислав Полівчак.

Тож грибник рекомендує обирати якийсь орієнтир.

Гриб козарик у Карпатах

Козарик у Карпатах. Ростислав Полівчак

“Ви виходите на якусь місцевість, вибираєте, наприклад, далеке дерево, і йдете до нього. Після того, як доходите, вибираєте собі наступний орієнтир. Це для того, щоб не ходити кругами. І таким чином ви однозначно вийдете або на просіку, або на лінію електропередач, або на потічок чи дорогу”, — говорить Ростислав Полівчак.

Насамкінець грибник радить не одягати для походів одяг захисних кольорів, бо вас так важче буде знайти рятувальникам. Також добре було б мати зі собою воду, легкий перекус та запальничку, щоб розвести вогонь.

“Багаття вас зігріє, а дим від нього також буде сигналом для рятувальників”, — завершує розмову Ростислав Полівчак.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні