-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Археологи знайшли на Франківщині фрагменти посуду часів Трипільської культури

-Реклама-spot_img
spot_img

У селі Залуква Галицької громади, що на Прикарпатті, упродовж чотирьох років проводять дослідження розкопок двошарового поселення часів Трипільської культури та одного шару поселення бронзової доби — культури Ноа.

Влітку 2024 року під час чергового етапу робіт археологи віднайшли, зокрема, фрагменти давнього посуду.

Про це розповів кандидат історичних наук Тарас Ткачук, передає Правда ІФ з посиланням на Суспільне.

Зі слів археолога, вчені натрапили на залишки глиняної хати та комплекс ям. В одній з них знайшли фрагменти орієнтовно трьох сотень одиниць посуду, який використовували за часів раннього Трипілля і середнього (етапи Трипілля А і початок Трипілля В II).

“Там є мальований і кухонний посуд. Мальованого значно більше. І, що цікаво, є посуд не Трипільської культури, а культур, які їй синхронні. Є посуд Маліцької культури, яка була на території Малої Польщі й сучасної Волині. Панівним у розписі посуду є чорний колір. Використовували також білий та червоний. Зображення, на жаль, фрагментоване і важко його розгледіти, але часто це — різноманітні смуги, овали та орнаменти”, — каже Тарас Ткачук.

- РЕКЛАМА-
Археологи знайшли на Франківщині фрагменти посуду часів Трипільської культури

Поселення розташоване на лівому березі річки Луква, що є правою притокою Дністра. Історичний артефакт знайшли на місці старого саду — праворуч від дороги Залуква — Крилос, говорить Тарас Ткачук. Реальних розмірів поселення вчені наразі не встановили. Зі слів Тараса Ткачука, місце розкопок є унікальним, бо раніше археологи не припускали, що на цих землях існував період раннього Трипілля.

“Період раннього Трипілля ділять на етапи. Етап А — це приблизно 4500 років до нашої ери. Етап В — поки що точних дат немає, але це орієнтовно 4000 років до нашої ери”, — розповів Тарас Ткачук.

Роботи над історичною знахідкою в Галицькій громаді наразі призупинили.

“Геофізики зі Львова там ще знайшли кілька хат. І якщо все буде добре, то навесні продовжимо ці роботи”, — каже Тарас Ткачук.

Археолог додає: вперше поселення раннього етапу Трипільської культури на Прикарпатті встановили понад п’ять років тому в селі Козина Івано-Франківського району.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Петро Якимчук
Петро Якимчук
Журналіст, фрілансер. Інформаційний оглядач інтернет-ресурсу Правда іф. Закінчив економічний факультет ПНУ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні