-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У Коломиї під радянським меморіалом виявили останки німецьких військових

-Реклама-spot_img
spot_img

Розкопки радянського меморіалу на площі Скорботи у Коломиї, проведені фахівцями комунального підприємства “Пам’ять”, розкрили несподівані факти про поховання, які суттєво відрізняються від офіційної радянської версії.

Василь Тимків, історик та керівник КП “Пам’ять”, повідомив про результати дослідження.

“Під меморіальними плитами могил не було, тож довелося їх трохи пошукати. За документами з’ясували, що раніше меморіал був дещо в іншому місці. Відтак, розкопали територію довкола і справді знайшла тіла, але під тротуаром. Очевидно, проектувальнику меморіалу не сподобалось місце могил, тому його просто пересунули. А над могилами зробили тротуар”, – розповідає Василь Тимків.

Дослідження виявило, що кількість похованих значно менша за офіційно заявлену. Замість 500 червоноармійців, як стверджувалося раніше, було знайдено останки близько 100 осіб. Більше того, серед похованих виявилися не лише радянські солдати, пише Бліц-інфо.

“Я почав звіряти всі прізвища, які були зазначені у плитах. І виявилось, що близько сотні – це НКВД, які загинули від рук ОУН-УПА. Саме так вказано у архівах. А чотири сотні червоноармійців, які були на цьому меморіалі, насправді поховані у селах і на інших цвинтарях Коломиї”, – розповів Василь Тимків.

Несподіванкою стало виявлення останків німецьких солдатів серед похованих. Після консультації з німецьким товариством, яке займається перепохованням німецьких солдатів, було підтверджено наявність 15 німецьких військових.

“Нам порадили перевірити зуби. У Німеччині солдатам ставили таку “заливку” на зуби, тобто пломбували. Так ми виявили, що серед цих останків було 15 німців. За даними з німецьких архівів, під час Другої світової 16 німців поховали на цвинтарі біля Ратуші у Коломиї”, – пояснив історик.

- РЕКЛАМА-

Дослідження продовжується, і фахівці працюють над встановленням особистостей усіх похованих.

“Думаю, що за кілька тижнів вже буде повний список і у Коломиї проведуть перепоховання”, – додав Василь Тимків.

Ці розкопки є частиною процесу демонтажу радянського меморіального комплексу, який розпочався ще у 2021 році з демонтажу центрального пам’ятника радянським воїнам на площі Героїв (Скорботи).

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні