-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Модернізувала свій будинок і надихнула сусідів: історія голови ОСББ з Коломиї

-Реклама-spot_img
spot_img

Вона модернізувала до невпізнаваності свою стару багатоповерхівку й надихнула взятися за зміни інших. Наша наступна історія про голову ОСББ з Коломиї Аллу Гадайчук. Жінка за допомогою програми “Енергодім” покращила свій будинок, і зараз модернізує ще дванадцять сусідніх.

Які технології використовує? Наскільки вони ефективні? Про все на прикладах в сюжеті Жанни Дутчак.

На годиннику лише дев’ята ранку, а в коломиянки Алли Гадайчук вже десятки дзвінків по роботі. Жінка – голова ОСББ у своєму будинку, і одночасно проєктний менеджер у ще одинадцяти сусідніх.

Керує ОСББ Алла вже шість років. До того реалізовувала в Коломиї різні соціальні проєкти. Менеджерські здібності жінки помітили сусіди й запропонували взяти управління ще і їхньою багатоповерхівкою, пишуть Подробиці.

- РЕКЛАМА-

Алла Галайчук, голова ОСББ “Петлюри, 38” в Коломиї:

Я не брала ніколи участі у таких масштабних проєктах в такому керівництві, адже тут 70 квартир, більше як 100 співвласників, і очолити, організувати було для мене трішки страшно, але я думала: я ж хочу змін у будинку, я ж хочу покращення у своєму будинку, у своєму житлі, то чому б і ні?

Будинок був зведений ще у 85 році, ремонту потребувало буквально все: від старих електромереж, дірявого даху до холодних стін, горища і підвалів. Фінансово потягнути такі роботи мешканці не могли.

Алла Галайчук, голова ОСББ “Петлюри, 38” в Коломиї:

До цього часу ми використовували точковий підхід – там полатали, там зробили, там відремонтували. І воно було безперервно. Ми на той час вже задумались, чи не підійти до змін в нашому будинку комплексно.

Якраз в цей час стартувала програма підтримки “Енергодім» від Фонду енергоефективності. Для ОСББ, які приєдналися до неї, держава повертала сімдесят відсотків витрат на зовнішнє оновлення і модернізацію внутрішніх систем багатоквартирних будинків.

Алла Галайчук, голова ОСББ “Петлюри, 38” в Коломиї:

На той час коли ми починали, наша частка співфінансування була 30%. Частка квартири становила від 15 до 19 тисяч гривень, залежно від площі. Хтось розумів, когось треба було переконувати. Важливим аргументом стали фото із тепловізора, де було видно, що тепло воно все зовні, що ми гріємо стіни, що ми гріємо повітря.

Модернізацію почали у 20-му. Замінили покрівлю, утеплили горище, далі взялися за стіни, підвальні приміщення та вікна. Завершували проєкт вже у 22-му, під звуки сирен. Так, будинок на Петлюри – один з перших в Коломиї приєднався до програми “Енергодім”.

Дмитро, мешканець будинку на вул. Петлюри:

Зараз ми живемо, наш будинок, мені здається, що ми живемо у Європі. Минулий рік я включав три рази котел. Значить ефективно, тому що у нас 15 сантиметрів утеплили. Хай 15 кубів газу – це за весь сезон.

І змінилися не лише цифри у платіжках, своїми яскравими барвами багатоповерхівка стала вирізнятися серед радянської сірої забудови міста. І до Алли Миколаївни почали масово звертатися із сусідніх ОСББ… Щоб поділилася досвідом.

Алла Галайчук, голова ОСББ “Петлюри, 38” в Коломиї:

Йшли в кожне ОСББ, яке нас запрошувало, і розказували про програму в деталях вже на конкретному прикладі й цифрах. Ми взяли участь у більше ніж 20 загальних зборах, і як результат в березні було подано 14 заявок до Фонду енергоефективності від Коломиї.

У цьому ОСББ у двох будинках залишилось ще утеплити підвальні приміщення і частину стіни. Голова правління розповідає: надихнула їх на зміни саме Алла Галайчук.

Леся Кордибанюк, голова правління ОСББ “Вишиванка 2017”:

Ми її взяли як допомогу до себе в проєкт. вона веде повністю два будинки, все, що стосується документації, подавання всіх заявок – це все у нас веде Алла Миколаївна.

Заявку на участь у програмі “Енергодім” за максимальним пакетом це ОСББ подало у 21-му. До модернізації будівель взялися за рік, вже в час великої війни. Спочатку мешканці трохи вагалися, але й втратити такий шанс не хотіли.

Олена Маник, жителька Коломиї:

Коли зробили наш будинок, вже зиму ми прожили, і пішло набагато менше газу, на одну третю точно споживання. Нам ще мають утеплити підвал, то сподіваюсь: у нас і ще менше буде споживання, бо тепліше буде знизу.

Світлана Федасюк, жителька будинку по вул. Лисенка:

Дивитись на будинок набагато приємніше, люди, які проходять мимо, звертають увагу і говорять, які ми молодці, що наважились на такий крок.

Всі покращення будівель одразу відобразилися і на вартості квадратних метрів.

Леся Кордибанюк, голова правління ОСББ “Вишиванка 2017”:

У моєму під’їзді продалася квартира нещодавно. То вони стартували із 20 тисяч. А в кінцевому результаті її купили за тридцять тисяч. Коли прийшли оцінювати квартиру і побачили, що робиться, зразу ціна пішла догори.

У всіх одинадцяти будинках, які веде Алла Миколаївна, роботи планують завершити вже до літа наступного року. Вона ж продовжує процес модернізації практично у всіх ОСББ Коломиї. Такого немає в жодному іншому місті. Водночас цьогоріч у Фонді енергоефективності вирішили запровадити окремий грант, щоби й інші об’єднання мали змогу наймати проєктного менеджера.

Алла Галайчук, голова ОСББ “Петлюри, 38” в Коломиї:

Хотілося б, аби й інші будинки були красивими й енергоефективними. І кількість об’єднань, які беруть участь в проєкті, збільшувалась. Адже це і загальна історія міста, і енергонезалежність нашої країни.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні