-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції

-Реклама-spot_img
spot_img

25 та 26 жовтня в Поляниці на Івано-Франківщині відбулась дводенна конференція «Співробітництво – стійкість та місцевий розвиток: виклики та перспективи громад в умовах воєнного часу та євроінтеграції».

Захід організували Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» спільно з Поляницькою сільською радою. 

На конференцію в Поляниці зібрались голови територіальних громад Івано-Франківщини та ЄС, експерти з місцевого та регіонального розвитку, освітяни, представники програм міжнародної технічної допомоги.

«В умовах війни коли наші воїни боронять Україну, територіальні громади повинні бути основою стійкості Держави. В умовах євроінтеграційних процесів критично важливо посилювати спроможність місцевого врядування. Такі конференції ми проводимо для діалогу, огляду реального стану справ, пошуку можливостей та перспектив для ефективних місцевих рішень, налагодження міжмуніципальної та міжсекторної співпраці. Особлива увага приділяється викликам, з якими стикаються сільські та гірські громади, а також питанням безпеки, освіти та ветеранської політики. Учасники отримують актуальну інформацію про інструменти підтрики територій, можливості залучення інвестицій та реалізації інфраструктурних проектів» – зазначив Ігор Мельничук, виконавчий директор МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття».

На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
Ігор Мельничук

На конференції обговорили стратегії розвитку громад на Івано-Франківщині в умовах воєнних викликів, міжнародне партнерство та досвід польських громад, енергетичну стійкість, освітню реформу, ветеранську політику на місцевому рівні.

«Ми раді вітати гостей на конференції. З початком повномасштабного вторгнення у нас були такі ж виклики, які у всіх тилових громад: прийняття та прихисток для внутрішньо переміщених осіб, підтримка військових. В нашій громаді, куди входять Поляниця, Яблуниця, Вороненко та Бистриця зі своїми присілками та за останніми статистичними даними проживає 5349 осіб, було зареєстровано більше 6000 ВПО. Сьогодні для нас важлива співпраця задля єдності у подоланні викликів воєнного часу та підтримки нашого війська для перемоги України», – відмітила Христина Василькова, секретар Поляницької сільської ради.

- РЕКЛАМА-
На івано-франківщині христина василькова
Христина Василькова

Долати виклики легше у співпраці – як міжмуніципальній, так і міжнародній.

«Кожна громада на Івано-Франківщині має свої особливості і фінансові можливості. Але не менш важлива співпраця і обмін досвідом. Бо на таких заходах голови громад шукають, і часто знаходять, можливості для своїх територій, зокрема завдяки інструментам, які надає “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття”. Зараз всі сили та кошти ми спрямовуємо на допомогу нашим Збройним силам, але не забуваємо про наших людей, про розвиток наших громад і про реформи, які нам потрібно впроваджувати», – зазначив голова правління МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття», Печеніжинський селищний голова Ігор Довірак.

На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
Ігор Довірак

Очільники громад ділились своїм досвідом залучення інвестицій та налагодження міжнародного співробітництва на Івано-Франківщині.

«Долина має досвід у сфері міжнародної співпраці і налагодження співробітництва з різними країнами, з різними містами та муніципалітетами. Сьогодні у нас є 12 підписаних партнерств. Тож ми готові поділитись, як шукати партнерів, які є способи і методи для цього, як налагоджувати співробітництво, як підтримувати його, щоб воно не було на папері, а живе і постійно діюче», – відмітив Іван Дирів, міський голова Долини.

На івано-франківщині іван дирів
Іван Дирів

Серед можливостей для співпраці громад України та Польщі – розвиток добровільного пожежного руху, зокрема і на Івано-Франківщині.

«Історія добровільних пожежних команд у Польщі налічує понад 100 років, у Німеччині – 150 років. Такі пожежні стражі функціонують по всій Європі. Ми готові ділитись досвідом, наші гміни готові допомагати у створенні ДПК. Сьогодні служба охорони Польщі не обходиться без допомоги добровільних пожежних команд на місці. І ми віримо, що в Україні теж буде створена велика мережа добровільних пожежних команд, яка буде діяти разом з рятувальними службами», – відмітив начальник ДПК у Кадлубі-Туравському Анджей Латусик.

На івано-франківщині анджей латусик
Анджей Латусик

Вже понад 5 років, як налагодили польсько-українське партнерство Лисецька громада та гміна Ленчіца – у січні 2019 вони підписали угоду про співробітництво.

«Наша дружба щороку тільки міцнішає. І вона теж починалась з бажання сформувати в громаді добровільну пожежну команду. Ми довго шукали партнерів в Польщі і тепер маємо не просто партнерів, а справжніх надійних друзів», – відзначив Анатолій Лущак, голова Лисецької громади.

На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
на фото: крайній зліва Анатолій Лущак

На початку цього року Лисецька громада Івано-Франківської області отримала від польських партнерів вже другий пожежний автомобіль, а місцева пожежна охорона – обладнання, спорядження та спеціальний одяг.

«Коли ми вступали в ЄС для нашої громади було важливо мати стратегію розвитку громади та команду яка б могла управляти проектами які стали можливими від фінансування з Структурних фондів. Сьогодні в співпраці з Україною для нас важливо не просто допомагати нашим українським партнерам та друзям, а краще пізнавати один одного, руйнуючи умовні кордони», – додав війт ґміни Ленчица Яцек Роґожіньскі.

на івано-франківщині війт гміни
Яцек Роґожіньскі

Серед виступаючих також були:

Василь Андрієшин – Бурштинський міський голова
Андрій Делятинчук – Ясінянський селищний голова
Віктор Кімакович – директор департаменту освіти та науки Івано-Франківської ОВА
Віталій Вербовий – заступник начальника управління з питань ветеранської політики Івано-Франківської ОВА
Ігор Чудик – ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу
Сергій Яцковський – національний експерт українсько-швейцарського проекту DECIDE
Володимир Смолій – експерт Асоціації енергоефективних міст України
Марина Огороднійчук та Богдана Шамотайло – експертки з управління конфліктами

Ольга Корнійченко – директор з розвитку міжнародних відносин BDO в Україні

Андрій Боренков – директор з консалтингу BDO в Україні.

Учасники конференції мали можливість ознайомитися з практиками реалізації проєктів місцевого та регіонального розвитку на Івано-Франківщині, обговорити актуальні виклики та перспективи управління територіями в контексті євроінтеграції.

Експерти також розповіли про стратегічне планування, як основи для інвестицій та управління ресурсами, а також про можливості та перспективи підготовки та  реалізації проектів громад Івано-Франківської області за рахунок безповоротних та поворотних фінансових ресурсів, виходячи з практичних можливостей та потреб.

На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
ігор чудик 2024 на івано-франківщині МАОМС
На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції
На Івано-Франківщині обговорили виклики та перспективи громад в умовах війни та євроінтеграції

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні