Актуально зараз

-Реклама-spot_img
-Реклама-spot_img
spot_img

Національний банк України (НБУ) пояснює зниження купівельної спроможності гривні з 1996 року в 14 разів кризовими періодами, які супроводжувалися сплесками девальвації і інфляції.

Гривня
Про це повідомила прес-служба регулятора.
“Зміна купівельної спроможності національної валюти – неминучий наслідок змін в економіці будь-якої країни, яка проходить через періоди і економічного зростання, і криз. Макроекономічні зміни в Україні впродовж років, які минули з часів грошової реформи у 1996 році, не могли не позначитися на кількості споживчих товарів, що можна купити за однакову кількість гривень”, – йдеться в повідомленні.
Зміна купівельної спроможності
Зміна купівельної спроможності
Найбільші спади купівельної спроможності гривні припали на кризові періоди, які супроводжувалися сплесками девальвації та інфляції. Саме у 1996, 1998 – 2000, 2004 та 2008 роках гривня втратила більшу частину своєї первісної купівельної спроможності.
При цьому зростання рівня цін супроводжувалось і відповідними змінами в номінальних і реальних доходах населення, кажуть в НБУ.
Середньоденна заробітна плата
Середньоденна заробітна плата
“Зокрема, середньоденна заробітна плата порівняно з 1996 роком зросла більш ніж в 50 разів. Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінились моделі поведінки споживачів”, – пояснили в НБУ.

Джерело

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.
-Реклама-
купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні