-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Швейцарський благодійний фонд допомагає переселенцям на Франківщині

-Реклама-spot_img
spot_img

У Коломиї, що на Івано-Франківщині, в шелтері для переселенців відкрили дитячий майданчик. Його облаштували за гроші швейцарського благодійного фонду “Terre des hommes” та міського бюджету.

Про це Суспільному розповів менеджер організації Антон Білюк, передає Правда.іф.

З його слів, сума гранту фіксована — до 5 тис. євро на один центр, але вона може змінюватися, якщо є обґрунтування і співфінансування.

“В нас є програма підтримки центрів компактного проживання. Наразі в роботі 12 об’єктів. В Коломиї ми підтримали два проєкти — це дитячий майданчик і навчальна кімната в іншому компактному центрі. Запити дуже різні: вдосконалення системи опалення, закупівля твердопаливних котлів. З усієї області до нас звертаються власники приватних садиб, керівники комунальних установ, де проживають переселенці”, — розповідає Антон Білюк.

- РЕКЛАМА-
Швейцарський благодійний фонд допомагає переселенцям на Франківщині

Майданчик облаштували в одному із трьох шелтерів, що діють в Коломиї. Тут проживають приблизно 20 діток дошкільного віку, які переїхали із прифронтових міст та сіл.

Швейцарський благодійний фонд допомагає переселенцям на Франківщині
Переселенка із Запорізької області Інна з трьома дітьми понад місяць живе у Коломиї. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Інна з трьома дітьми понад місяць живе у Коломиї. Їхній дім — у Запорізькій області за 30 км від атомної електростанції. Тут, каже жінка, почувається у безпеці. Старший син вже навчається онлайн, а двоє дошкільнят радіють новому майданчику.

“Найважче для нас було переїхати сюди. Виїхати з окупованої території до Запоріжжя. А тут нам все подобається”, — ділиться Інна.

За словами голови Коломиї Богдана Станіславського, в громаді зареєстровані приблизно 10 тисяч вимушено переміщених людей. Частина переселенців живуть у приватному секторі, решта — у місцевих прихистках.

“Загалом на ці три шелтери виділили понад 4 млн грн. Ми створили умови для проживання, далі — вже йде покращення. З бюджету надійшло приблизно 600-700 тис. грн, решта — це грантові гроші”, — каже Богдан Станіславський.

Швейцарський благодійний фонд допомагає переселенцям на Франківщині

Менеджер фонд “Terre des hommes” Антон Білюк, голова Коломийської громади Богдан Станіславський та заступниця голови обласної військової адміністрації Людмила Сірко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Загалом на Івано-Франківщині наразі перебувають понад 147 тисяч вимушених переселенців, серед них понад 46 тисяч — діти, повідомила заступниця голови обласної військової адміністрації Людмила Сірко. Тому, з її слів, потреба в приміщеннях, де люди житимуть тривалий час, є нагальною.

“Ми всіх інвесторів, донорів націлюємо на те, щоб робили поточні ремонти, капітальні ремонти в тих об’єктах, що можуть бути використані для довготривалого перебування. На сьогодні є понад 100 таких об’єктів в різних громадах Івано-Франківщини. З них тільки 26 об’єктів — у проєкті. Там вже проходять тендерні процедури. Будуть робити поточний ремонт чи інші дрібні роботи”, — розповідає Людмила Сірко.

Менеджер благодійного фонду “Terre des hommes” Антон Білюк каже, отримати грантові гроші може кожна громада, яка приймає вимушено переселених людей.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні