-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Бізнесмен Сергій Токарєв закликає до руйнування гендерних стереотипів в IT-індустрії

-Реклама-spot_img
spot_img

Голова Roosh Сергій Токарєв про важливість залучення жінок до української галузі IT

Якщо вірити статистиці, за останнє десятиліття кількість айтішниць в Україні зросло втричі. Сьогодні приблизно 25% усіх IT-спеціалістів у країні – жінки. Більш того, 30% керівних посад у цій ніші також займають жінки. Непогано, але голова холдингу Roosh Сергій Токарєв впевнений, що цього замало. Він вважає, що дівчата, які вирішили займатися точними науками, навіть зараз страждають від гендерної нерівності. І цю проблему потрібно викорінити.

На жаль, більшість українок ставляться до технічних спеціальностей з насторогою, навіть якщо дуже хочуть реалізувати себе у них. Як правило, це відбувається через упередження, яким жінки змушені протистояти на всіх етапах свого життя. Сергій Токарєв вважає, що коріння цієї проблеми веде до дитинства.

Уявімо собі звичайну українську дівчинку, яка сідає за шкільну парту та виявляє у собі величезну цікавість до математики, інформатики, біології та інших технічних дисциплін. Вона старанно та з захопленням вивчає їх, але несподівано стикається з першим стереотипом: «точні науки – для хлопців, а гуманітарні – для дівчат». Насправді це твердження помилкове та немає жодного підґрунтя – узяти хоча б середній бал іспитів з математики, який є однаковим серед школярів обох статей. Але у школярки вже з’явилися перший страх та сумніви, щодо її місця у цій галузі.

- РЕКЛАМА-

Школа завершилася, і тепер випускниця вступає до технічного вишу на бажану IT-спеціальність, продовжує Сергій Токарєв. Там на неї чекає ще одна хвиля упереджень, глузувань та навіть цькувань від однокурсників, а іноді й від викладачів, які скоріше за все, будуть упереджено ставитися до її навчання. 

Схожі проблеми підстерігають дівчинку й у дорослому житті, коли вона влаштовується на роботу. Навіть якщо у неї вища освіта та червоний диплом з відзнакою, від людей все ще можна почути фрази на кшталт «жінки йдуть в IT, щоб знайти собі багатого чоловіка», або «навіщо тобі програмування, якщо скоро у декрет?» На щастя, зараз подібних історій вже набагато менше, ніж навіть 10 років тому. 

Усі ці гендерні стереотипи сильно підривають у дівчат впевненість у тому, що вони дійсно хочуть й можуть стати «технарями». Що ми отримуємо у результаті: мотивація знижується, гендерна нерівність зростає, а ринок праці втрачає цінні кадри. Страждає й IT-сфера, в якій спостерігається дефіцит фахівців зі штучного інтелекту, Data Science, з кібербезпеки та машинного навчання. А між іншим багато першокласних технологічних рішень народжувалися саме у тих командах, де працювала рівна кількість чоловіків та жінок, ділиться спостереженням Сергій Токарєв. 

Настав час змінити ситуацію й відмовитися від упереджень, вважає підприємець. Починати потрібно з дитинства. Школярки повинні знати, що немає таких наук «тільки для дівчат» або «тільки для хлопців». Студентки повинні бути впевнені у тому, що IT-сфера – це круто й навколо багато інших дівчат, які також зацікавлені у математиці, програмуванні та інших технічних дисциплінах. Потрібно створювати цілі спільноти, де вони зможуть ділитися своїми відкриттями, отримувати підтримку та поради від однодумниць.

Саме цю місію взяв на себе український освітній проект STEM is FEM, у створенні якого брав участь і Сергій Токарєв. Його спрямовано на залучення дівчат до світу точних наук. Учасниці STEM is FEM можуть відвідувати профільні гуртки та виставки, знайомитися с жінками-вченими та бізнес-вумен, які досягли успіхів у своїй роботі. 

Додатково треба згадати й про художню виставку «Наука – це вона», яка з’явилася вже на другому році роботи STEM is FEM. Її присвячено діяльності 12 українських жінок-вчених. Виставка проводилася у різних містах України та навіть побувала закордоном. Серед героїнь арт-проекту опинилися й українки, які зробили величезний внесок в IT-галузь: Ольга Перевозчикова, яка займалася розробкою українських держстандартів з програмування, та Катерина Ющенко – розробник однієї з високорівневих мов програмування.

Для учениць важливі й практичні заняття, впевнений Сергій Токарєв. Для цих цілей у STEM is FEM було створено курси з App Prototyping і Data-driven Web App для дівчат-підлітків. В ініціативі взяли участь розробник корпоративного ПЗ Oracle та швейцарська освітня організація Empowerment Lab. Заняття вели експерти в IT, більшість з яких жінки. Схожі освітні події відбуваються і в IT-виші SET University. Влітку 2022 року тут пройшов курс кібербезпеки для підлітків, і 30% від загальної кількості учасників були дівчатами. 

Не слід забувати про жінок, які отримали освіту та почали будувати кар’єру у STEM. Вони теж потребують підтримки на своєму шляху. Проект AI HOUSE, який також було запущено за участі Сергія Токарєва, проводить різноманітні тренінги, курси, конференції у сферах AI та ML для молодих спеціалістів. Це ком’юніті створено для айтішників обох статей, і автори ініціативи мають надію, що процент учасниць у ньому скоро збільшиться. 

Отже, ми бачимо, що попит на IT серед українських жінок досить великий. Навчальні проекти, профільні ком’юніті, розвивальні курси – як показує практика, все це у комплексі підвищує інтерес дівчат до STEM. Але є гостра потреба у формуванні культури гендерної рівності. Потрібно позбавлятися стереотипів скрізь, щоб ні в кого не виникало думок про те, що «наука не для дівчат». 

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні