-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Мешканці багатоповерхівки на Набережній, яка не має газопостачання, намагаються врятуватися під час вимкнення світла

-Реклама-spot_img
spot_img

Мешканці єдиного в Івано-Франківську будинку на вулиці Набережній, в якому немає ні газопостачання, ні централізованого опалення, шукають можливості, як зігрітися під час знеструмлення їхньої багатоповерхівки.

Для цього використовують спеціальний тепловий пристрій на дизпаливі.

Більшість багатоквартирних будинків в Івано-Франківську газифіковані, каже начальник управління житлової політики міської ради Геннадій Пономаренко. Втім, за його словами, є винятки, йдеться в сюжеті Суспільного.

“Негазифіковані будинки — це, наприклад, “німецькі” в Пасічній, які будувалися на електриці, чи гуртожитки. Гуртожитки згідно із законодавством не можна газифікувати. Газ там може бути лише на кухнях спільного користування”, — розповідає Геннадій Пономаренко.

Проте ці будинки мають альтернативу — вони під’єднані до централізованого теплопостачання. Натомість багатоповерхівка на Набережній — єдина в місті повністю залежна від електропостачання. Газифікація чи під’єднання до комунальних теплових мереж тут відсутні.

“Серце болить за дітей, старших людей, яким нікуди виїхати. В нас є дві сім’ї з Маріуполя. В одній народилася маленька дитина, їм нікуди з нашого будинку подітися”, — каже голова ОСББ на Набережній Сергій Шевченко.

- РЕКЛАМА-

Щоб люди мали можливість зігрітися, тут вирішили встановити тепловий пристрій. Сергій Шевченко каже, що він — безпечний та економний.

“Це — такий прилад, який ставлять у фурах, великовантажних автомобілях для того, щоб не вмикати двигун, який споживає багато палива. Ним можна обігріти салон, щоб там можна було поспати”, — пояснює Сергій Шевченко.

Такий прилад монтують при вході в укриття — він обігріватиме його, коли в будинку вимкнуть світло.

На дві доби роботи обігрівача потрібно 10 л дизпалива.

“Прилад живить акумулятор на 12V. Дизпаливо подається в бачок. Температуру і режими можна регулювати за допомогою закріпленого пульта”, — розповідає Сергій Шевченко.

Такий прилад разом зі встановленням обійшовся ОСББ у 20 тис. грн. Тепер укриття на Набережній стало місцевим “пунктом незламності”. В ньому буде тепло навіть у морозні вечори без електрики. А щоб було і світло, Сергій Шевченко подав заявку на отримання генератора в оренду. Таку ініціативу почали впроваджувати в Івано-Франківську, пояснює Геннадій Пономаренко.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні