-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Відрізані від світу: як живуть люди у гірських селах на Верховинщині, які підтопило через негоду

-Реклама-spot_img
spot_img

Приблизно 150 людей “відрізані” від автомобільного сполучення у селах Кохан та Перехресне Верховинського району, що на Івано-Франківщині. Дорогу у кількох місцях підтопило увечері 18 червня.

Як живуть люди у селі Кохан, читайте у репортажі Суспільного, передає Правда.іф.

Люди залишилися без продуктів та ліків

Місцева жителька Марія Лизанюк живе одна. Її будинок розташований з іншого боку дороги, яку розмила річка. Перейти вбрід неможливо. Жінка каже: до сусідів може перейти стежкою над шляхом.

“Щоразу після розмиття зруйновані ділянки підсипають щебенем та землею. Оце насипали — й знову йдуть паводки, дощі. Шкода просто гроші ось так марно “топити”, — говорить Марія Лизанюк.

Відрізані від світу: як живуть люди у гірських селах на Верховинщині, які підтопило через негоду
Розмита стежка у селі Кохан. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Її односелиця Ганна Марфієвич каже: підвозу продуктів та ліків немає, тому за необхідності мусить переходити затоплені ділянки пішки.

“Наприклад, якщо зараз хтось захворіє, то найближча аптека — аж у Довгополі. А взагалі поліклініка — або у Білоберізькій громаді, або у Верховині”, — розповідає Ганна Марфієвич.

- РЕКЛАМА-
Відрізані від світу: як живуть люди у гірських селах на Верховинщині, які підтопило через негоду
Чоловік переносить жінку через розмиту дорогу. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Житель села Кохан Іван Юрчук працює у сусідньому селі Довгополе. Чоловік каже: до місця роботи йому лише в один бік потрібно подолати 2,5 км.

“При собі мають бути гумові чоботи й паличка. На таких переходах спочатку потрібно палицею “промацати”, щоб не потрапив на глибінь. В один бік йти приблизно 30-40 хвилин. А якщо я машиною їду — то 5-10 хвилин”, — говорить Іван Юрчук.

Як живуть люди у селах на Верховинщині, які підтопило через негоду
Житель села Кохан Іван Юрчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Приблизно 150 людей “відрізані” від цивілізації

Голова Білоберізької сільської ради Дмитро Іванюк розповідає: приблизно 150 людей відрізані від автомобільного сполучення. Це — жителі села Кохан та сусіднього Перехресного Верховинської громади, які також користуються цією дорогою.

“Вони не мають сполучення. “Швидка” не приїде. Якщо, не дай Боже, якесь лихо — пожежна машина теж не добереться”, — каже Дмитро Іванюк.

Відрізані від світу: як живуть люди у гірських селах на Верховинщині, які підтопило через негоду
Розмита дорога у селі Кохан. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За його словами, найбільше у Білоберізькій громаді постраждали десять ділянок доріг місцевого значення, які перебувають на балансі Івано-Франківської обласної військової адміністрації, та п’ять шляхів комунального підпорядкування.

“Ми починаємо писати акти обстеження. Потім будемо складати дефектні акти й кошториси. І тоді будемо говорити про суми. Відновлювальні роботи розпочнемо, коли з дороги зійде вода”, — говорить голова громади.

У селі Кохан на Івано-Франківщині дощ розмив дорогу
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Окрім Кохана, у Білоберізькій громаді від негоди постраждали села Голошина, Грамотне та Пробійнівка. Там розмило кілька ділянок дороги та ускладнений проїзд транспорту.

Від стихії до стихії

За словами Дмитра Іванюка, проблеми з дорогами у Білоберізькій громаді розпочалися після повені 2008 року. Тоді в Кохані встановили тимчасові труби для пропуску води, однак після сильної зливи їх забиває гілками й намулом, тому вода тече через дорогу.

“Першочергово — відновити проїзд і думати, як далі ці дороги укріплювати, бо це відбувається від стихії до стихії. Ті самі ділянки біля тих самих господарств затоплює за кожної негоди”, — розповідає Дмитро Іванюк.

Відрізані від світу: як живуть люди у гірських селах на Верховинщині, які підтопило через негоду
Голова Білоберізької сільської ради Дмитро Іванюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Депутат Білоберізької сільської ради Василь Копильчук каже: труби під дорогою, які мали б відводити воду, не витримують навантаження.

“Потрібно робити якісні мости. То — дорожче, але вони будуть служити. А ці труби — неефективні: якась гілка, колода чи з дерева корінь забиває їх і дорога вимивається”, — пояснює Василь Копильчук.

Що відомо про негоду на Івано-Франківщині

З вечора 17 червня на Івано-Франківщині випала понаднормова кількість опадів, через які розмило дорогу місцевого значення Ільці — Буркут. Було відсутнє сполучення до сіл Зелене та Явірник. Найбільше постраждали Зеленська та Білоберізька громади. Також підтоплені присадибні ділянки, що розташовані поблизу річки Черемош.

-РЕКЛАМА-

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні