-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як між популярними туристичними місцями заховався найстаріший на Гуцульщині хутір Хижки

-Реклама-spot_img
spot_img

Найдавніший хутір на Гуцульщині заховався між Яремче та Микуличином.

Тревел-блогер Михайло Будейчук зі своїм YouTube-проєктом Гуцулендія здійснив експедицію до одного з найдавніших хуторів на Гуцульщині – Хижки, пише Правда.іф з посиланням на Версії.

Хижки – присілок високогірний, під горою Маковиця. Географічно Хижки відносяться до села Ямна, яке сьогодні стало частиною курортного міста Яремче.

«Про Хижки ходить чимало легенд в нашому краї. На протилежному горбі під назвою Ділок колись давно був замок, який побудував воєвода Микула в кінці 1300-их років. Ну а в Хижках жила прислуга. На той час тут вже жили люди, які займались здебільшого мисливством, рибальством та збиранням грибів», – розповідає Михайло Будейчук.

У Хижках команда Гуцулендії познайомилась з місцевими старожилами – Тефледжуком та пані Євдокією.

«Вони люб’язно поділились з нами своїми народними піснями, які їм передали їхні батьки, їм передали їхні діди, а дідам колись давним-давно передали ті пісні прадіди. І так можна продовжувати на тисячі поколінь в сиву давнину!», – відмічає блогер.

- РЕКЛАМА-

Пан Михайло розповів, що назва його рідного присілка має природне походження.

«Колись тут навколо був лише ліс. А в цьому місці була одна-єдина поляна. І її називали Хижа – від того і пішли наші Хижки. Згодом ліс вирубали. Отак рубали і все вирубали, тому тепер і стало багато поля», – розповідає місцевий мешканець.

Гуцулендія завітала до найстарішої хати в Хижках, яка стоїть в горах вже понад 150 років.

Який вигляд вона має сьогодні – дивіться у новому відео Гуцулендії.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні