-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як на Гуцульщині святкують Трійцю: традиції та заборони

-Реклама-spot_img
spot_img

Сьогодні, 23 червня християни відзначають свято Трійці. Для вірян це одне з найважливіших свят, на рівні з Різдвом та Великоднем. Воно присвячене Пресвятій Трійці: Богу Отцю, Богу Сину та Святому Духу.

Про це повідомляє Правда.іф з посиланням на Інформатор 

Походження свята 

Трійця або П’ятдесятниця походить від того, що зішестя Святого Духа на апостолів.  Сталося — це в старозавітне свято П’ятидесятниці, встановлене в пам’ять про дарування єврейському народу Закону на горі Синай. Саме того дня апостоли наповнилися Духом Святи і почали говорити різними мовами.

- РЕКЛАМА-
Як на Гуцульщині святкують Трійцю: традиції та заборони

Тим самим цією подією відкрилася світові уся повнота дії Пресвятої Трійці, і люди навчились поклонятися й прославляти три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа. Це свято також пов’язують із народженням християнської церкви.

Церковна традиція святкування цього свята давно міцно і нерозривно переплелася з дохристиянськими віруваннями українців.

Як на Гуцульщині святкують Трійцю: традиції та заборони

Одні вважають, начебто в цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню (від цього й Зелені свята). Інші вважали, буцімто Христос, Петро та Павло, йдучи дорогою, присіли під зеленою кроною дерева, а тому й триденне свято.

Треті стверджують, що Христос, в’їжджаючи до Єрусалима на віслючку, обрав собі шлях не по панських килимах, а по бідняцькому зеленому гіллі.

Трійця одне з найколоритніших свят Гуцульщини, тут тісно переплелись язичницькі та християнські традиції.

Як на Гуцульщині святкують Трійцю: традиції та заборони

П’ятницю перед Зеленими святами називають росальною. Це день, коли найбільше ворожать та не бажано ходити біля води, бо мавку зустріти можна.

Субота зветься — Дідівна субота. В цей день жінки печуть кукуци, бабки з сиром і варені єйця і несут їх до церкви аби роздати бідним “за простибіх”.

Також у селах Гуцульщини існував, а може й досі існує, звичай запрошувати бідних людей на обіди “за простибіх”, щоб таким чином допомогти душам померлих родичів досягти Царства Небесного.

В хаті на Зелені свята всьо замаєно гілками вільхи, євора… А ще — гілками затичували город і царинку — аби плюта і град не знищили городину.

Як на Гуцульщині святкують Трійцю: традиції та заборони

В неділю, обов’язково був святковий сніданок, столи застеляли скатертями та викладали найкращі наїдки.

Гуцули на Трійцю зазвичай готують холодець (студінець), бануш, пироги, голубці, терчіник, смажка дзелена, книші, душенина, бабки з сиром, кукуци, струцлі з маком й сушеними сливками.

Що не можна робити на Трійцю 

З давніх часів в цей день діяли певні заборони.

  • вважається, що в цей день не можна працювати у полі та городі, а також виконувати роботу по дому;
  • не можна лаятися, сваритися, поганословити і бажати іншим зла;
  • не можна на Трійцю відвідувати цвинтар. В цей день ходять до церкви;
  • також у свято не варто купатися.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні