-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

100-річні покинуті хати. Репортаж із хутора Турівка на Прикарпатті

-Реклама-spot_img
spot_img

У Турівці, що на Івано-Франківщині, залишилося восьмеро людей. З 23 хат заселені тільки п’ять. На хуторі немає газу, водопостачання, а за ліками й продуктами місцеві ходять у сусіднє село Ясень. Колись у Турівці діяли криївки Української повстанської армії, а у 2020 році в навколишніх лісах дослідники знайшли уламки німецького літака часів Другої світової війни.

Про минуле й сучасність покинутого хутора читайте в репортажі Суспільного.

Як на безлюдному острові

Уродженець Турівки Михайло Марчій веде нас до хати, де народилася його мама — найстарша жителька хутора, 92-річна Ганна Марчій.

Михайло Марчій

Михайло Марчій. Суспільне Івано-Франківськ

- РЕКЛАМА-
Хата Ганни Марчій

Хата, де народилася найстарша жителька хутора Турівка, 92-річна Ганна Марчій. Суспільне Івано-Франківськ

Переважно хати у Турівці розкидані по всій території населеного пункту. Більшості з них — понад 100 років.

Хутір Турівка

У Турівці з 23 хат заселені тільки п’ять. Суспільне Івано-Франківськ

Покинута хата

Покинута хата на хуторі Турівка. Суспільне Івано-Франківськ

Михайло Марчій пояснює, як будували будинки.

“Вирубують кути, підганяють плиницю до плиниці — дерево до дерева, щоб щільно прилягали одне до одного. І дають такі дерев’яні цвяхи — тиблі називаються. І так воно тримається — в кутах і на цих тиблях. А потім, коли поставлять, то вже мшать по шпарах, де великі діри, мохом з лісу”, — пояснює Михайло Марчій.

Ліс у Турівці

У 2020 році в лісах навколо Турівки дослідники знайшли уламки німецького літака часів Другої світової війни. Суспільне Івано-Франківськ

До сусідніх покинутих хат потрібно добиратися через ліс і густі чагарники. Доки йдемо, Михайло розповідає, коли з хутора почали виїжджати люди.

“Напевно, після 1980-х років. Ось, навпроти в хатині було семеро дітей, і всі виїхали. Нас було троє, то одна сестра залишилася тут. Всі — хто в село, хто виїхав по Україні, хто — по світу”, — розповідає Михайло Марчій.

Мирослав Магас

Мирослав Магас (зліва на фото). Суспільне Івано-Франківськ

Дорогою до наступної хати зустрічаємо кума Михайла — Мирослава Магаса. Чоловік розповідає нам, що на майже безлюдному хуторі йому живеться добре. Він часто ходить у ліс по білі гриби і ягоди.

“Я бачив по телевізору, що чоловік покинув сім’ю і пішов на безлюдний острів, і сам живе без вогню, без ножа — без нічого. Так само ми привикли на хуторі жити”, — каже Мирослав Магас.

На хуторі Турівка немає газу та водопостачання

На хуторі Турівка немає газу, водопостачання, а за ліками й продуктами місцеві ходять у сусіднє село Ясень. Суспільне Івано-Франківськ

Без газу та водопостачання

Ні газу, ні водопостачання в Турівці немає, говорить Михайло Марчій. Продукти й ліки місцеві купують у селі Ясень, а воду беруть зі зворів — так там кажуть на струмки. Колись на хуторі була кузня, а в одній з хат розміщувалася початкова школа. Ця хата збереглася донині.

Ідемо до рідного дому Михайла Марчія, де останні два роки живе його мама Ганна Марчій.

Дім Михайла Марчія

Дім Михайла Марчія у Турівці. Суспільне Івано-Франківськ

Ганна та Михайло Марчій

Михайло Марчій та його мати Ганна. Суспільне Івано-Франківськ

Усе дитинство і юність жінка випасала овець. Вона пригадує час, коли на хуторі жило більше людей.

“Тут тримали худобу: корови, вівці, були коні в ґаздів. Мій батько їздив у гори, возив ліс за Польщі. А вдома мама, поки ще дужа була, то тримала і по три, і по дві корови”, — розповідає Ганна Марчій.

У липні 2020 року в лісах Турівки група істориків знайшла уламки німецького літака з касетними бомбами часів Другої світової війни. Крім того, в середині XX століття на хуторі вели боротьбу українські повстанці.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні