-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як франківець Андрій Медвідь більше десяти років бореться з отруйним борщівником

-Реклама-spot_img
spot_img

Андрій Медвідь одинадцять років знищує борщівник в Івано-Франківську. Розпочав це робити на березі річки Бистриця Надвірнянська. Зазвичай працює сам.

Чому Андрій Медвідь взявся за цю справу та яка ситуація з отруйною рослиною в Івано-Франківській громаді, розповідає Правда.іф з посиланням на Суспільне.

Залишити землю без борщівника

Андрій Медвідь говорить: побачив, як борщівник поширюється на відпочинкові зони, і захотів запобігти цьому, аби залишити безпечне довкілля своїм дітям.

“Хтось збирає гриби, а я — борщівник”, — каже Андрій Медвідь.

Борщівник Сосновського

Борщівник. Суспільне Івано-Франківськ

- РЕКЛАМА-

Франківець розповідає: вітер розносить насіння з високих стебел борщівника на кілька метрів і таким чином рослина заражає нові території. Насіння борщівника, яке потрапило в землю, може прорости й через сім років. Тому, каже Андрій Медвідь, навіть, якщо регулярно скошувати рослину, яка ще не зацвіла, вивести борщівник за рік чи два неможливо.

“Невдале суцвіття — це пустоцвіт. Воно не несе насіння, і через те я його просто ігнорую. А там, де є насіння, збираю в мішок. Корінь, що залишився в землі, перегниє в будь-якому випадку, тому що така його природа. Він відмирає після того, як формує насіння”, — говорить Андрій Медвідь.

Андрій Медвідь

Франківець Андрій Медвідь . Суспільне Івано-Франківськ

Борщівник у Франківську

Борщівник Сосновського. Суспільне Івано-Франківськ

Інколи чоловік їде за адресами, які вже знає, інколи координати надсилають йому люди. Буває, що сам шукає борщівник.

Андрій Медвідь знищує рослину переважно у травні-червні. Навесні носить із собою лопатку, аби викопувати молоді борщівники, та поливає місце гербіцидом. А у червні тільки збирає і знищує насіння.

Борщівник

Борщівник на вулиці Набережній імені Стефаника у Франківську. Суспільне Івано-Франківськ

Найбільше в Івано-Франківську борщівник поширений на вулиці Набережній імені Стефаника й поблизу ріки Бистриця Солотвинська, каже Андрій Медвідь.

“Ця територія сильно заражена, вона — дуже велика і багато того борщівника. Якби мені бригаду з 20-30 людей у червні, коли він якраз починає відцвітати, за декілька годин можна було б дуже велику територію опрацювати й просто знищити ті всі борщівники. Таку роботу треба робити 15-20 років, і ми вичистимо Бистрицю Солотвинську”, — говорить Андрій Медвідь.

На хімікати немає грошей

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської міськради Ігор Влізло розповідає, що працівники комунальних підприємств та міської аварійно-рятувальної служби практикують скошування борщівника. З його слів, на те, щоб обробити рослини хімікатами, немає грошей.

“Ми отримуємо оперативну інформацію із 1580 або у Facebook люди пишуть. Виїжджають наші працівники й скошують. Міська аварійно-рятувальна в спеціальних костюмах скошує. Воно висихає, потім борщівник збирають на одну купу і все”, — розповідає Ігор Влізло.

Начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Алла Вацеба каже: щороку в травмпункт Івано-Франківської міської лікарні № 1 звертаються від трьох до п’яти людей з опіками, які отримали через борщівник.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні