-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

До відома прикарпатців: аспірантуру за контрактом закрили для всіх, окрім кількох категорій

-Реклама-spot_img
spot_img

До 1 січня 2025 року припиняється вступ на денну або дуальну форму аспірантури за контрактом, в тому числі й для жінок. Це нові правила Міністерства освіти і науки України.

Аналітики Центру спільних дій вважають, що зміни допоможуть запобігти ухиленню від мобілізації через навчання в аспірантурі.

“Обмеження на зарахування на аспірантуру за контрактом не стосується заброньованих від мобілізації. Також можуть вступати ті, хто має трьох і більше дітей до 18 років або виховує дитину з інвалідністю чи тяжко хвору дитину”, — коментує керівниця аналітичного відділу Центру спільних дій Оксана Заболотна.

За словами аналітикині, ці ж категорії людей зможуть перевестися із заочної на денну або дуальну форму навчання. Іншим ця опція буде недоступною.

Крім того, відтепер буде складніше поновитися на денну або дуальну форму навчання. Це можуть зробити люди до 25 років, жінки після декрету та звільнені з військової служби після 24 лютого 2022 року. Можна поновитися, якщо була академічна відпустка не більше ніж на рік через хворобу, навчання за кордоном або сімейні обставини.

- РЕКЛАМА-

Також дозволили поновлення для курсантів військових навчальних закладів і тих, хто вчиться на лікаря чи фармацевта.

“Перелік спеціальностей, на які можна буде поновлюватися, зумовлений потребами воєнного часу”, — пояснює Заболотна.

Нагадаємо, що лише навчання на денній формі у виші передбачає відстрочку від мобілізації. Ці зміни зроблені, щоб люди не ухилялися від мобілізації через навчання в аспірантурі.

“Зараз ми бачимо цифри 140 тисяч заяв на аспірантуру, тоді як до війни на контракт вступало близько 1,5 тисячі студентів. Ми розуміємо, що це не про розвиток науки, а про ухилення від мобілізації. Тому рішення МОН є потрібним. Але його потрібно було ухвалити не в розпал вступної кампанії, а раніше. І розʼяснити, що у такий спосіб не вдасться ухилитися від служби”, — вважає аналітикиня Оксана Заболотна.

Що думають самі студенти про зміни до вищої освіти — розповідає у відеоінтервʼю голова Української асоціації студентів Поліна Гомбалевська.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні