-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Автентична культура та традиці: Топ-4 цікавих місць у Коломиї, які варто відвідати

-Реклама-spot_img
spot_img

Коломия — місто з автентичною культурою та унікальними місцями. Воно багате не лише своїми традиціями, а й унікальною кухнею, яка залишилась у спадщину від попередніх поколінь.

Версії підібрали для вас топ 4 цікавих місць у Коломиї, пише Правда.іф.

Музей Писанкового розпису

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Візитівкою міста є музей “Писанка”, який внесли до Книги рекордів Гіннеса та Книги рекордів України. Єдиний такий у світі музей було створено на основі колекції писанок Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини. Збірка музею налічує понад 12 000 писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та 35 країн світу.

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Це писанки, мальованки, дряпанки, створені на курячій, гусячій, страусовій чи навіть перепелиній шкаралупі. Також у колекції представлено декоративні яйця, оздоблені вишивкою, аплікацією насінням з різних злакових культур, соломкою та декоративні яйця з напівкоштовного каміння.

- РЕКЛАМА-
топ 4 цікавих місць у Коломиї

Найдавнішою в музейній колекції є писанка, написана природними барвниками на гусячому яйці ще понад 500 років тому. Вона була знайдена у 2013 р. у Львові у водозабірній башті під час археологічних розкопок, здійснених науково-дослідним центром «Рятівна археологічна служба» Інституту археології Національної Академії Наук України й згодом подарована музею. Це найдавніша віднайдена на території сучасної України писанка.

Міська ратуша

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Побудована 1877 року, як приміщення для магістрату міста. Колись там розташовувалася тюрма, у якій деякий час перебував Іван Франко, який потрапив туди внаслідок арешту австрійською владою за громадсько-політичну діяльність, яку було кваліфіковано як соціалістичну пропаганду.

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Ратушна вежа наріжна, що є досить незвичним для такого типу споруд. Вежа зведена 1948 року, квадратна у плані, з простим декором. На вежі розміщений герб Коломиї, над ним — годинник-курант, з трьома циферблатами. Також є балкон, який оперізує вежу. У давні часи він мав практичну функцію – з цього балкону зручно було оглядати місто і в разі пожежі попереджати про небезпеку містян.

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Ще вище, на рівні шостого поверху, влаштований балкон для обходу довкола вежі — з нього колись оглядали місто для швидшого оповіщення в разі пожежі. Нині в ратуші розташований виконавчий комітет міської ради.

Парк імені Кирила Трильовського

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Парк Трильовського – найстаріший парк Коломиї. Його почали облаштовувати ще в 19 столітті на кошти міського магістрату. Найстаріше дерево парку гінго дволопатеве, батьківщиною якого є Японія. Його вік налічує уже понад сто років. Також у парку зростають дуби, клени сріблясті, горіх сірий, магнолія. Нині парк внесений до державного реєстру пам’яток садово-паркового мистецтва.

У парковій зоні є пам’ятник польському поету Адаму Міцкевичу, а також відомому на початку 20 століття доктору права Кирилу Трильовському. Цей монумент встановлено у 1997 році. Є у парку і сучасні пам’ятники. У 2016 році відкрили оригінальну скульптуру Котику Ґудзику. Ця незвичайна скульптура стала сотим пам’ятником коту в цілому світі. У планах автора скульптури Олега Лобурака створити ще 6 скульптур котів, які розмістять у цьому ж парку.

топ 4 цікавих місць у Коломиї

У парку є не лише пам’ятки архітектури, а й облаштована відпочинкова зона, дитячі атракціони та місце для катання на самокаті чи скейті.

Княждвірський заказник

топ 4 цікавих місць у Коломиї

Для любителів тиші та природи є мальовниче передмістя, яке приємно вас здивує. Це Княждвірський заповідник Коломийського лісгоспу. Краса тутешнього лісу вражає, а також тут росте унікальне дерево – тис ягідний, тривалість життя якого наближається до 4000 років. Окремі екземпляри досягають висоти 25 м. Перше цвітіння і плодоношення тиса настає через 20-30 років і відбувається у квітні-травні місяці, їстівні ягоди червоного кольору визрівають в кінці серпня. Крім того, Тис Ягідний – це отруйна рослина. Його кора, деревина, хвоя та коріння містять в собі дуже отруйний токсин. Але, якщо обходитися з ним обережно, то шкоди він не завдасть.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні