-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Франківці, які створять ОСББ у своїх будинках, можуть отримати 100 тисяч гривень із міського бюджету

-Реклама-spot_img
spot_img

Жителі франківських багатоповерхівок можуть вийти з-під управління “Комфортного дому” створивши ОСББ. При цьому для потреб свого об’єднання вони ще й можуть отримати 100 тисяч гривень із міського бюджету.

В Івано-Франківську гостро стоять комунальні питання

Про це своїх читачів повідомляє інформаційний ресурс Правда іф, із посиланням на мера міста Руслана Марцінківа.

Останнім часом надходить багато скарг на КП «Комфортний дім», щодо підняття плати, каже Марцінків. Проте це можна вирішити створенням ОСББ, на яке місто фінансує 100 000 гривень.

“Це виправдана часом європейська модель управління. Ви зможете особисто, у сусідському колективі, приймати рішення: що, де, коли і якою ціною відремонтувати чи побудувати. Це, перш за все, хід ініціативних людей, які не бояться брати відповідальність за стан будинку на себе. Це зовсім не означає, що міська влада умиє руки від житлового фонду”, – пише Марцінків.

- РЕКЛАМА-

Марцінків поділився інструкцією, як отримати 100 тисяч гривень з міського бюджету:

  1. Розкажіть сусідам про користь ОСББ: комунікуйте особисто, розмішуйте інформацію у місцях загального користування, залучайте та інформуйте сусідів та співвласників про все, що відбувається у будинку.
  2. Сформуйте команду однодумців, які згодом можуть увійти до складу правління та ревізійної комісії. На ініціативну групу (не менше трьох осіб) покладається завдання збору загальної інформації про будинок та вивчення законодавчої бази, розробка плану дій по підготовчій роботі для створення та подальшої діяльності ОСББ.
    Ініціативна група має зʼясувати технічний стан будинку та порахувати його економічні показники: реальний технічний стан будинку, його інженерного обладнання, тепло- і водопровідних мереж, стан допоміжних приміщень; реальний економічний стан будинку.
  3. Складіть список власників квартир і нежитлових приміщень. Зберіть інформацію про прибудинкову територію, підготуйте проєкт кошторису на утримання будинку.
  4. Ініціативна група розробляє статус ОСББ на основі типового статуту. Ініціативна група, на підставі отриманих знань і напрацьованих документів, проводить розʼяснювальну роботу серед власників приміщень, надає можливість ознайомитись з проєктом статуту, при необхідності проводить попередні інформаційні збори.
  5. Після розробки проєкту статуту та завершення роз’яснювальної роботи ініціативна група призначає дату, місце проведення установчих зборів і повідомляє про це співвласників приміщень не менш ніж за 14 днів. Для проведення зборів не завадить заздалегідь підготувати «Порядок ведення зборів», тобто все те, що має говорити голова зборів на основі протоколу.
  6. При проведенні установчих зборів зверніть увагу на те, що на сьогодні законодавством не передбачено поняття «кворум». Збори можуть відбутись при будь-якій кількості присутніх.
    Основними питаннями зборів є створення ОСББ, затвердження статуту, обрання правління, голови правління та ревізійної комісії обʼєднання. Всі відомості про проведення установчих зборів повинні бути внесені в протокол.
    Кожний співвласник під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та приміщень, розташованих у будинку. Належно оформлені документи подаються уповноваженою установчими зборами особою для державної реєстрації
  7. Наступним етапом є отримання будинку в управління об’єднання. Наголошуємо, що на сьогодні законодавством не передбачено поняття «баланс» чи «балансоутримувач». Оскільки ОСББ є одним з варіантів реалізації співвласниками своїх прав щодо управління багатоквартирним будинком, то сам факт створення обʼєднання свідчить про початок виконання ним функцій з управління будинком.
    Законодавством передбачено, що колишній балансоутримувач або особа, яка здійснювала управління будинком до створення ОСББ, у тримісячний строк з дати реєстрації ОСББ забезпечує передачу примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності таких документів колишній балансоутримувач чи особа, яка здійснювала управління будинком, відновлює їх протягом півроку з дати реєстрації ОСББ.
  8. Після обрання правління готує пакет документів для державної реєстрації, куди входить: протокол установчих зборів з підписами співвласниками будинку, статут та реєстраційна форма Ф-1. 
  9. Після отримання свідоцтва про держреєстрацію керівництво ОСББ має можливість виготовити печатку, відкрити рахунок у банку та починати активну роботу.
    Загальні збори є вищим органом управління ОСББ. Усі важливі рішення щодо «життя» будинку та діяльності ОСББ приймаються на загальних зборах. Загальні збори повинні скликатися не рідше, ніж раз на рік.

Додаткову інформацію та консультативну допомогу, щодо створення та подальшої діяльності ОСББ можна отримати у відділі надання житлових послуг: вул. Незалежності, 7, каб. 203, тел.: 53-21-82.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні