-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Які саме абітурієнти можуть претендувати цьогоріч на державні освітні гранти

-Реклама-spot_img
spot_img

Реалізація програми державних освітніх грантів надало додаткові можливості для вступників в Університет Короля Данила. Кабінет Міністрів України погодив пропозицію Міністерства освіти і науки стосовно реалізації експериментального проекту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти протягом двох років, інформує Правда.іф.

Що ж чекає на вступників цьогоріч і які нововведення передбачає грантова система освіти?

Вища освіта трансформується та оновлюється відповідно до викликів та вимог часу. Зокрема, нинішня реформа – це відмова від традиційного державного фінансування навчання, яке є пережитком так званої радянської спадщини. Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку – державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі.

- РЕКЛАМА-

Студентам, які вступають на бюджет, держава оплачує всю вартість навчання. Державні гранти не впливатимуть на тих студентів, які цьогоріч вступають на бюджет, вони отримують від держави оплату повної вартості навчання.

Державний грант – це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень і більше впродовж року для покриття частини вартості навчання. Гранти будуть пропонуватись І (15 тисяч гривень) та ІІ (25 тисяч гривень) типів. Для того, щоб отримати грант І типу потрібно скласти НМТ на 150 і більше балів, отримати грант ІІ типу – 170 балів та більше. Сума гранту може бути більшою, оскільки передбачається її збільшення на коефіцієнт спеціальності (три коефіцієнти – 1,5, 1,3 та 1).

Грантова система – це нововведення, якого насправді зараз потребує наша держава. Згідно з пропонованою освітньою інновацією абітурієнти матимуть змогу скористатися визначеною грантовою сумою, яку зможуть спрямувати для здобуття освіти в будь-якому університеті. Сам грант надаватимуть на чотири роки. Сума індексуватиметься відповідно до рівня інфляції, тобто в разі збільшення вартості навчання збільшиться й сума гранту. Нова система передбачає, що абітурієнти конкуруватимуть за більшу суму гранту від держави, а ЗВО – за кошти платників податків.

Важливо, що студенти, які навчатимуться за державні гранти або власні кошти, не матимуть зобов’язань щодо відпрацювання.

Що ж до приватних університетів, зауважимо, що вони вже не перший рік працюють за грантовою системою освіти, яка є зручною та привабливою для вступників. Більше того, в Університеті Короля Данила вже понад 7 років амбітним, креативним і талановитим молодим людям пропонують навчатися за грантовими програмами. Зокрема, завдяки унікальним умовам навчання, реалізованим за підтримки Фонду імені отця Івана Луцького, здобувачі можуть обирати популярні та престижні спеціальності і навчатися абсолютно безоплатно.

«Вища освіта в Україні зазнає постійних трансформацій. Щодо цього оновлення зауважу, що насправді воно відповідає усім викликам часу та спрощує багато аспектів, які виникають у студентів під час вступу. Зокрема, така реформа сприятиме не тільки раціональному розподілу державних коштів між університетами, але й допоможе зберегти людський капітал для подальшої реалізації своїх амбіцій саме в Україні. Крім того, студенти зможуть орієнтуватися винятково на власні бажання та творчі уподобання при виборі вишу, а не на рейтинг та кількість державних місць. До слова, Університет Короля Данила давно пропонує гранти на навчання в межах реалізації діяльності Фонду імені отця Івана Луцького. Такою можливістю скористалися вже сотні студентів», – зазначає проректор із методичної роботи УКД Ярослав Штанько.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Любов Семанишин
Любов Семанишин
Журналіст, публіцист. Редакторка сайту Правда іф. юа. Випускник філологічного факультету ПНУ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні