-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як голосували прикарпатські нардепи за законопроєкт про пом’якшення покарання корупціонерів

-Реклама-spot_img
spot_img

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про пом’якшення покарання корупціонерів – його підтримали 7 з 10 нардепів з Івано-Франківщини.

Як додаткове покарання у разі укладення угоди попередньо пропонується штраф від 204 тисяч до 204 мільйонів гривень. Його розмір залежить від кваліфікації злочину.

За кримінальний проступок – штраф від 204 тисячі гривень до 2,04 мільйонів гривень, вчинення нетяжкого злочину – від 2,057 мільйона до 20,4 мільйона гривень, вчинення тяжкого злочину – від 20,417 мільйона до 102 мільйонів гривень, вчинення особливо тяжкого злочину – від 102 мільйонів грн до 204 мільйонів гривень.

законопроєкт про пом’якшення покарання корупціонерів

Як пояснили в парламенті, ухвалення законопроєкту відбувалося в рамках євроінтеграційних зобов’язань Ukraine Facility Plan.

- РЕКЛАМА-

Законопроєкт №11340 критикують за те, що він створює умови, за яких підозрювані в корупції, зокрема організатори злочинів, можуть «відкупитися» від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини.

За відповідний законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості 231 народний депутат. Версії проаналізували, як голосували нардепи з Івано-Франківщини:

  • Олександр Матусевич (Слуга народу) – за
  • Ігор Фріс (Слуга народу) – за
  • Едуард Прощук (Слуга народу) – за
  • Василь Мокан (Слуга народу) – утримався
  • Роман Мулик (Слуга народу) – за
  • Володимир Тимофійчук (Слуга народу) – за
  • Василь Вірастюк (Слуга народу) – за
  • Олена Вінтоняк (Слуга народу) – за
  • Олег Марусяк (Слуга народу) – відсутній
  • Оксана Савчук (позафракційна) – не голосувала

З семи прикарпатських нардепів тільки Ігор Фріс пояснив, чому підтримав скандальний законопроєкт.

«Перше: вимога прийняття такого закону – умова вступу України в ЄС. Звіт Єврокомісії стосовно перспектив вступу України до ЄС містить вимогу про законопроект «з метою вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості». Друге: умови надання макрофінансової допомоги ЄС, зокрема План у межах Програми ЄС Ukraine Facility, за виконання якого Україна отримає гроші, передбачає прийняття закону до IІI кв. 2024 року щодо удосконалення процедури про угоди зі слідством», – пояснив Ігор Фріс.

Також він відмітив, що в Україні вже застосовували практику звільнення шляхом укладення угод.

«Всім запало в душу питання про норму, яка дозволяє фігурантам особливо тяжких корупційних злочинів укладати угоду зі слідством в обмін на відшкодування нанесених ними збитків. Так я вас здивую. Процедура звільнення шляхом укладення угод вже існує, і давно. Для прикладу, в жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом, якого разом з колишнім очільником Верховного Суду Всеволодом Князєвим підозрювали в отриманні неправомірної вигоди . Я впевнений, що вказана норма має бути виправлена до другого читання виключно із урахуванням повного (а не часткового) відшкодування спричинених збитків та завданої шкоди і сплати штрафу (штраф до речі є в тексті законопроекту) Без таких виправлень законопроєкт не має шансів на ухвалення в другому читанні. Правки подам», – написав Ігор Фріс.

Згодом нардеп додав, що є ще чимало норм закону, які потребують доопрацювань і правок, зокрема щодо викриття співучасників.

«Проєкт не пропонує автоматичне звільнення. Вкрав сто – повернув сто, заплатив штраф, наразі не вирішено до кінця скільки. Отримати менше мінімального строку по цій статті можна, якщо прокурор і суд погодилися на такий формат і суму. Але це дійсно повинно бути можливим тільки при умові, що здав спільників. Саме це питання ще не вирішено по суті», – відмітив депутат.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні