-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У франківському Ваґабундо відкрили персональну виставку Остапа Бринського

-Реклама-spot_img
spot_img

30 липня у Франківську персональною виставкою художніх робіт вшанували пам`ять полеглого захисника Остапа Бринського. У мистецькому просторі “Підземний Перехід Ваґабундо” розгорнули експозицію картин у його день народженя – 37-ліття.

Про це пише Правда.іф з посиланням на пише КУРС.

Роботи на виставці “Алієнізація свідомості” виконані у жанрі піксель-арт, зазначив на відкритті художник, мистецтвознавець, арткуратор Анатолій Звіжинський. Тематика дотична до наукової фантастики. Як художник Остап Бринський брав участь у декількох виставках у Франківську та Львові під неймом BOB SP (BOB Square Pic).

Піксель-арт: у франківському Ваґабундо відкрили персональну виставку Остапа Бринського 1

“Може, не всі знають, але він був ще й художником. Ми зібрали всі відомі його твори і підготували першу персональну виставку. Він завжди цікавився історією мистецтва і брав активну участь у мистецькому житті міста”, – каже брат Тарас Бринський.

Чому піксель-арт і прибульці – є пояснення від самого автора. Короткий текст Остапа Бринського “Алієнізація свідомості” біля першої роботи відкриває експозицію. В ньому багато гумору, відсилання до іншопланетної присутності і заклик подивитися на довколишніх та придивитися до себе – визначити свою “межу нормальності”. За словами брата Тараса, це про відкритість свідомості, сприйняття нового – не боятися бачити більше, робити відкриття, навчатися, дізнаватися.

- РЕКЛАМА-

Дізнаватися нове про свого сина випало і батькові Остапа – відомому художнику Богдану Бринському.

“Я спочатку не знав, що він такі речі робить. Думав, що якась забавка. Потім на виставці побачив картину і супровідний текст – і очима кліпаю. Мені таке в цьому житті недосяжне”, – зізнався батько. “Зараз внуки ростуть і таке малюють, таке малюють!…” – додав художник.

Виставка Остапа Бринського умовно складена з семи частин: числа, хімічні елементи, нуклеотиди, спіраль ДНК, людство, сонячна система, телескоп. Глядачам пропонується, виходячи з концепції і пояснень художника, самим інтерпретувати зображення.

Піксель-арт: у франківському Ваґабундо відкрили персональну виставку Остапа Бринського 2

“Думаю, Остап недарма придумав собі друге ім’я, брав участь у колективних виставках під псевдонімом – одна з перших його робіт виставлялася в галереї “Маргінеси” у 2018 році. Остап не признавався, що це він, – розказує Анатолій Звіжинський. – Ця його тема з прибульцями, з фантастикою достатньо несподівана для нашого провінційного містечка, де таке ніколи не є мейнстрімом. Тут у нас можуть говорити про проблеми побутові, політичні, християнські – і от раптом він “грається”, зачіпає такі речі, далекі від розуміння тих, хто його оточує”.

Анатолій Звіжинський вважає, що виставка Остапа Бринського могла би жити своїм життям – наприклад, у Львові.

“Там зовсім інша динаміка, – ділиться арткуратор. – Крім приватних ініціатив, галерей, виявляється, що і влада міста Львова, і обласна влада включаються в мистецькі процеси, виділяють кошти. Тому, думаю, там великі перспективи. Зараз у Львові вийшло на сцену таке покоління, якому цікава творчість і цікаво творити. У Франківську нічого такого немає. І хоч Остап звідси, та все ж він був би більше цікавий Львову і Києву”.

Піксель-арт: у франківському Ваґабундо відкрили персональну виставку Остапа Бринського 3

А ще виставка художника Остапа Бринського привідкрила його як музиканта. Дружина Младена Качурець поділилася, що їхньою мрією було створити групу, в якій би Остап грав на гітарі, вона – на барабанах, а дочка – танцювала. Щоби втілити спільний задум, Младена пішла вчитися. На відкритті виставки разом із гуртом “Пенсія” вона заграла для Остапа – на барабанах.

Виставка “Алієнізація свідомості” Остапа Бринського триватиме у “Ваґабундо” до 20 серпня.

Піксель-арт: у франківському Ваґабундо відкрили персональну виставку Остапа Бринського 4

Оста́п Бри́нський (1987—2023) — військовий Збройних сил України, учасник російсько-української війни, загинув у бою з російськими окупантами.

Народився 30 липня 1987 року в Івано-Франківську. Навчався в Українській гімназії №1.
У 2008 році закінчив бакалаврську програму «Філософія» Факультету гуманітарних наук Києво-Могилянської академії. Був учасником Революції Гідності. Коли розпочалася війна 2014 року, поривався на фронт, ходив кілька разів до військкомату, але тоді його не взяли.

У Франківську, куди в перші дні березня родина Бринських виїхала з Києва, Остап одразу записався до тероборони, а згодом добровольцем вирушив на фронт. Спочатку Остап в рядах Державної прикордонної служби стояв на варті українського кордону на півночі, а згодом потрапив на схід, а точніше — у Бахмут, одну з найгарячіших точок на фронті. Молодший сержант 94 прикордонного загону ДПСУ. Виконував бойові завдання у складі 3 ОШБр.

Загинув 19 серпня 2023 року у бою під Бахмутом від мінометного обстрілу, на війні перебував 14 місяців. Поховали Остапа Бринського в рідному Івано-Франківську на території меморіального комплексу «Дем’янів Лаз».

12 жовтня 2023 року нагороджений відзнакою міського голови м. Івано-Франківська «За честь і звитягу» (посмертно). 23 лютого 2024 року нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні