-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У Франківську експонують унікальні архіви УСС. ФОТО

-Реклама-spot_img
spot_img

6 серпня у Державному архіві Івано-Франківської області відбулося відкриття тематичної виставки, присвяченої 110-й річниці з часу утворення Легіону Українських січових стрільців.

Практично увесь архів Легіону Українських січових стрільців до початку Другої світової війни зберігався у Львові. Під час німецької окупації він був розпорошений і частково вивезений.

Нині найбільше документів УСС зберігається в рукописних збірках Бібліотеки народової у Варшаві та в Центральному державному історичному архіві у Львові. Тут є тисячі документів в окремих фондах «Збірна Станиця» УСС», «Легіон УСС», а головне, що зберігся первісний інвентарний опис документів усього архіву УСС.

На виставці в Державному архіві Івано-Франківської області представлено окрему частину архівних матеріалів, що збереглися до нашого часу та висвітлюють історію утворення та бойового шляху УСС.

- РЕКЛАМА-

Зокрема, це унікальний альбом фотографій видатних діячів, вояків УСС, УГА та інших формацій, ряд документів, що відображають заходи польської влади періоду 1919-1935 років, спрямованих на розслідування діяльності Українських Січових Стрільців на території Станіславівського воєводства.

Представлені на виставці також численні періодичні видання 1914-1939 рр: «Шляхи», «Літопис Червоної Калини», «Жіноча Доля», «Український інвалід», «Вістник Союза визволення України», «Українське юнацтво» та ін., які яскраво відображають різні маловідомі факти бойового шляху УСС та водночас містять рідкісні світлини українських вояків.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні