-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Енергетична незалежність: у Долинській громаді втілюють унікальний показовий проєкт “енергоострів”

-Реклама-spot_img
spot_img

Енергетика у Долинській громаді завжди була в пріорітеті. Тому рухатися в напрямку енергоефективності, готувати проєкти, котрі б дозволили заощаджувати та переходити на альтернативні джерела енергії, почали ще за каденції попереднього міського голови.

Діючий мер Іван Дирів продовжує і масштабує ці процеси, налагоджує відносини з міжнародними партнерами, прагне перейти на альтернативні джерела енергії та створити едину систему у громаді “енергоострів”.

Про це дізнається Правда.іф від Івана Диріва під час прес-туру Долинською громадою, організованим Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України.

“Ми зрозуміли цінність енергії, поставили перед собою амбітне завдання – зробити таку єдину систему, яка би могла працювати інтегровано і тоді, коли енергії немає. Систему, яка би могла об’єднати в собі всі об’єкти генерації енергії: сонячної, вітрової, газової .А з іншого – всі категорії споживачів: господарства, лікарні, школи, дитсадочки, водоканали тощо. Це так званий “енергоострів”, – розповідає міський голова.

Енергетична незалежність: у Долинській громаді втілюють унікальний показовий проєкт "енергоострів"

Першим, де встановили сонячні електростанції потужністю 140 кВт, стали очисні споруди комунального підприємства Водоканалу. Тому, що, за переконанням мера, “без багатьох речей можна прожити, окрім води і каналізації”. Станція працює вже півроку і понад місяць виробляє електроенергію в надлишку та продає її державі.

“У Зимові місяці генерація була незначна. А з червня-липня почали економити у грошовому еквіваленті 130-140 тисяч гривень, та заробили продаючи державі – длизько 15 тисяч гривень”, – каже керівник КП Сергій Яремків.

- РЕКЛАМА-

За його словами, до кінця року планують встановити ще дві сонячні електростанції. Вже підготовлена проектна документація для електростанції на водозаборі такої ж потужності. І третя – меншої потужності (15 кВт) – має бути встановлена над регулюючими розпридільними амбарами. На цій СЕС буде можливість акумулювати ту електроенергію, котру вдень згенерували, і використати її в пікові години.

Енергетична незалежність: у Долинській громаді втілюють унікальний показовий проєкт "енергоострів"

Всі три станції гарантуватимуть постійне безперебійне постачання води жителям громади навіть при тривалих вимкненнях світла.

“Враховуючи економію однієї електростанції у 10%, потрібно таких встановити 10, щоб бути повністю енергонезалежними. І обов’язково переходити з високовольтних старих двигунів на економні сучасні низьковольтні”, – додає Сергій Яремків.

Міська влада активно долучається до транскордонного співробітництва. Зокрема йдеться про транскордонний проєкт Україна-Румунія. Завдяки цьому гранту зможуть реалізувати заміну 6кВ двигунів на 0,4кВ з частотним регулюванням і закупити нові насоси.

Про вигідну економію СЕС у майбутньому розповідає начальник енергетичної служби КП Водоканал Руслан Базюк:

“Економія у будь-якому випадку вигідна, оскільки електроенергія дорожчає з кожним місяцем. Гарантійний тернім експлуатації СЕС 20-25 років, у далекій перспективі буде доброю економією та вивільненням коштів на її ремонт та модернізацію”

Ще одним кроком до “децентралізації енергетики” у Долинській громаді є встановлена торік сонячна станція потужністю 16,2 кВт у закладі дошкільної освіти “Теремок”.

Енергетична незалежність: у Долинській громаді втілюють унікальний показовий проєкт "енергоострів"

“Найпершою задумкою було пережити зимовий період. Котельня твердопаливна. І для того, щоб по системі міг циркулювати теплоносій, потрібна електроенергія. Якщо її немає при загруженому котлі – це бомба, яка може вибухнути”, – резюмує міський голова.

Опісля приєднали до СЕС і освітлення дитсадка. А згодом, при доставленні сонячних панелей, буде можливість і приготування їжі.

Енергетична незалежність: у Долинській громаді втілюють унікальний показовий проєкт "енергоострів"

Проєкт “Виконання заходів з енергозбереження – капітальний ремонт системи електропостачання з встановленням сонячної станції в ЗДО “Теремок” вдалося реалізувати завдяки участі в обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування. Його загальна вартість становить 871 500 грн: зокрема Івано-Франківська обласна рада виділила 631 500 грн., а Долинська міська рада – 240 000 грн.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні