-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

В ОК “Захід” прокоментували мобілізацію 21-річного Анатолія Захаревича

-Реклама-spot_img
spot_img

В оперативному командуванні “Захід” прокоментували мобілізацію Верховинським ТЦК 21-річного Анатолія Захаревича у кінці травня.

Про це йдеться у дописі на facebook-сторінці ОК “Захід”.

“Сьогодні, інформаційне бюро впливової Британської телерадіомовної корпорації BBC, яке має свій відділ в Україні, опублікувало на власному медійному ресурсі інформацію про громадянина України Анатолія Захаревича, якого було мобілізовано наприкінці травня поточного року до лав Збройних Сил України допускаючи, що це було зроблено протиправно, а виною тому – прогалини у чинному Законодавстві України. “Анатолію – 21 рік. У нього бронхіальна астма. Попри це, його мобілізували”, – з такого “козира” у заголовку зайшло видання, викликавши чергову хвилю хейту проти системи мобілізації в Україні та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки підігріваючи градус суспільної напруги”, – пишуть військові.

Там пояснюють, що Анатолій Захаревич був мобілізований в порядку вимог закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який вступив в дію з 18 травня 2024 року. Додають, що він умисно не оновив свої облікові дані.

В ОК "Захід" прокоментували мобілізацію 21-річного Анатолія Захаревича

“Згадана вище особа умисно не оновила свої облікові дані та не зверталась раніше до Верховинського ТЦК та СП з приводу будь яких обтяжень, які могли б діяти по відношенню до нього щодо надання відстрочки від призову та мобілізації, що свідчить про усвідомлені наміри з його боку щодо ухилення від явки до ТЦК та СП з метою набуття тих чи інших прав”, – наголошують в ОК “Захід”.

Далі військові стверджують, що журналісти навмисне акцентували на хворобі військовозобов’язаного. Переконують, що Анатолій Захаревич, згідно з висновком ВЛК – придатний до служби, а сам діагноз, про який йдеться у статті, – не відповідає дійсності.

“Далі, з тверджень BBC News Ukrainian А. Захаревич начебто має захворювання, яке перешкоджає йому подальшому проходженню військової служби. Принагідно хочемо зауважити, що право на нерозголошення конфіденційної інформації про людину гарантуються вимогами ч. 2 ст. 32, ч. 3 ст. 34 Конституції України. Право на медичну таємницю закріплене в Основах законодавства України про охорону здоров’я, окремі аспекти визначені у Сімейному кодексі України, Цивільному кодексі України, Кримінальному кодексом України, зокрема статтях 132 та 145, вимогами ч. 2 ст. 21 Закону України “Про інформацію”, а саме порушення лікарської таємниці є зловживанням права на інформацію, що тягне цивільно-правову відповідальність. Враховуючи суспільний резонанс та в межах компетенції, виходячи з наявних даних інформуємо, що відповідно до Довідки військово-лікарської комісії Верховинського РТЦК та СП Анатолія Захаревича визнано придатним до проходження військової служби, а сам діагноз, який поширено в дописі BBC News Ukrainian не відповідає дійсності. Військовозобов’язаний Захаревич, нині перебуваючи у навчальному Центрі скарг на стан здоров’я не заявляє позаяк отримує всю належну допомогу та підтримку з боку командування військової частини”, – коментують військові.

- РЕКЛАМА-

Окрім того, в ОК “Захід” заявили, що Анатолій Захаревич нібито не виконує обов’язки військової служби через релігійні переконання. Через що на нього відкрите кримінальне провадження.

“Вважаємо за необхідне поінформувати суспільство й про те, що вбачаючи, що жодні маніпуляції зі станом здоров’я або інші дії не дали бажаного для Анатолія Захаревича результату – 07 серпня 2024 на адресу військової частини де він проходить навчання від ТУ ДБР розташованого у місті Хмельницький надійшов витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо початку досудового розслідування відносно військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації солдата Захаревича А.Я., який починаючи з 17 червня 2024 року й дотепер, в умовах воєнного стану, посилаючись на свої релігійні переконання, всупереч чинному законодавству України не виконує обов’язки військової служби, чим ухиляється від несення військової служби без поважних причин. Правова кваліфікація злочину – ч. 4 ст. 409 КК України”, – заявляють військові.

Наприкінець в ОК “Захід” запевнили, що докладуть всіх зусиль, аби ситуація отримала всебічну оцінку, а “правові наслідки стали виключними для всіх сторін”.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні