-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Мальовничі селища Карпат: куди варто вирушити на відпочинок

-Реклама-spot_img
spot_img

Від захоплюючих водоспадів до унікальних музеїв, від неймовірних краєвидів до смачної місцевої кухні – кожне з цих місць має свою особливу атмосферу та неповторний колорит. Готові до мандрівки Карпатами? Тоді вирушаймо!

Шешори

Гуцульське поселення розташовується у Косівському районі Івано-Франківської області на висоті понад 600 метрів.

Найбільше тут туристів приваблюють водоспади, найвідоміші з них — Великий та Малий Гуки. Перший знаходиться у центрі села, другий — за 250 метрів вниз за течією. До речі, поруч розміщується мінеральне джерело, де можна набрати питної води.

- РЕКЛАМА-

Довкола височіють гори, які точно оцінять поціновувачі походів. Якщо маєте слабку фізичну підготовку, радимо обрати Млаки, Радуль та Пасічанку. Тим, хто полюбляє долати вищі вершини, рекомендуємо хребет Брусний, Кормитура та Росохата.

Що цікаво, саме звідси пішла пісня “Гуцулка Ксеня”. Її написав звичайний студент для доньки лісничого. До речі, колись тут процвітало художнє ткацтво. Про ті часи нагадують місцеві хатинки, які дотепер прикрашають рушниками, скатертинами та подушками.

Обов’язково відвідайте урочище Лебедин з однойменним озером. Існує легенда, що водойма не має дна, а всередині живуть містичні істоти. А ще тут ростуть рідкісні рослини, які занесені до Червоної книги. Також завітайте до Горішньої церкви — найстарішого гуцульського храму.

Мальовничі селища Карпат: куди вирушити в серпні на відпочинок

Пилипець

Селище розміщується у Хустському районі Закарпатської області. Одна з визначних пам’яток — водоспад Шипіт. Він славиться високими каскадами та потужним струменем. А ще його внесли до списку природних чудес України. Сюди прокладена зручна стежка, тож діставатися до локації швидко та легко.

Також звідси можна спланувати маршрут до полонини Боржава. Гірський масив розташований між потоками Латориця й Ріка. Він має декілька основних вершин. Найвища – Стрій, заввишки 1692 метри. Найнижча — Плай. На її території розташовується метеостанція. Гимба відома гірськолижним курортом “Пилипець”, а Великий Верх знаходиться у самісінькому серці хребта. До речі, більшість схилів вкривають чорничники.

Влітку населений пункт стає справжнім центром парапланеризму. Політ відбувається з інструктором та триває приблизно 13-15 хвилин. Майте на увазі, що здійнятися у повітря не завжди можливо. Все залежить від погодних умов. Якщо не вийде піднятися на висоту, не засмучуйтеся. У такому випадку орендуйте велосипед та покатайтеся спеціально прокладеними трасами.

Рекомендуємо завітати до місцевих ресторанів та скуштувати страви карпатської кухні: банош та бограч.

Мальовничі селища Карпат: куди вирушити в серпні на відпочинок

Криворівня

Населений пункт розташований у Верховинському районі Івано-Франківської області. Саме тут колись відпочивав видатний письменник Іван Франко. Кожного літа протягом 12 років він приїжджав сюди разом із сім’єю. Окрім нього, тут бували Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич та інші.

Радимо відвідати музей Гуцульська Ґражда. Його збудували ще у 1995 році як типову оселю гуцулів. Зовні вона схожа на маленьку фортецю, яка захищала господарів від диких звірів. У хаті зберігається безліч побутових речей. Але найбільшої уваги заслуговують деревʼяні дитячі ходунки, за допомогою яких малюки навчалися ходити.

У садибі Грушевського можна дослідити, як відпочивав та працював відомий літературознавець. А ще рекомендуємо поїхати до “Дідової аптеки”. Тут мандрівники дізнаються, як колись лікувались наші предки, та продегустують унікальні настоянки на травах, ягодах та чорногірському корінні.

Мальовничі селища Карпат: куди вирушити в серпні на відпочинок

Яблуниця

Селище розташовується у Надвірнянському районі Івано-Франківської області. Сюди часто приїжджають поціновувачі велотуризму. Найпопулярніший маршрут — “Яблуницьке видноколо”, відправна точка якого починається на залізничному вокзалі Ворохти. Шлях простягається на 29 кілометрів і триває 5 годин.

Обов’язково відвідайте справжній гуцульський парк розваг — Полонина Перці. Існує легенда, що саме тут колись виріс перший у місцевості перець чилі. Звідси відкривається неймовірний краєвид на Говерлу, Петрос та Драгобрат. Розпочати екскурсію можна із карпатської кузні, далі піти до сироварні та продегустувати будз і бринзу. А ще не забудьте сходити до Хати мольфара. На екскурсії туристи дізнаються про життя ворожбита, а також спробують зіграти на трембіті.

До речі, всього за 13 кілометрів розташований популярний курорт Буковель. Для гостей доступний відпочинок у SPA-комплексах, оздоровчі процедури, купання у басейнах, зіплайн та інші розваги.

Мальовничі селища Карпат: куди вирушити в серпні на відпочинок

Верховина

Село знаходиться у Верховинському районі Івано-Франківської області. Тут проклали багато маршрутів для піших прогулянок, велосипедних поїздок та кінних екскурсій.

Радимо відвідати будинок-музей фільму “Тіні забутих предків”. Під час зйомок впродовж семи місяців тут проживав відомий кінорежисер Сергій Параджанов. Також поїдьте до сироварні Хата-стая. На подвір’ї розміщуються казанок та діжки для приготування і зберігання молочного продукту. В одній з кімнат є можливість спробувати зварити місцеві страви. Ознайомитися з походженням гуцулів, їхнім життям та побутом можна “У трембітаря”.

Мальовничі селища Карпат: куди вирушити в серпні на відпочинок

Час відірватися від щоденної рутини. Кличте друзів та вирушайте в мандри!

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні